Poštovní muzeum: Muchovy Hradčany i staroněmecké známky

31. prosinec 2011
Po Česku

Víte, kde v Praze hledat Poštovní muzeum? Na Novém Městě, v takzvané Petrské čtvrti, jen kousek od Revoluční ulice. Vedle staré vodárenské věže stojí na první pohled docela nenápadný dům, kterému se říká Vávrův.

„Poštovní muzeum bylo založeno 18. prosince 1918. Bylo prvním muzeem, které v Československu vzniklo,“ chlubí se po právu ředitel pražského Poštovního muzea Jan Galuška.

Jak se dál dozvídám, muzeum založili čelní představitelé ministerstva pošt a telegrafů, aby poukázali na bohatou historii poštovnictví u nás. Jedním z jeho prvních ředitelů byl známý literát a básník Jiří Karásek ze Lvovic.

Poštovní zaměstnanci, hrdí na svou službu, pečlivě shromažďovali exponáty: historické štíty, schránky, uniformy i známky. Roku 1933 pak byla v klášteře svatého Gabriela v Praze na Smíchově otevřena vskutku reprezentativní muzejní expozice.

V roce 2002 se sbírka Poštovního muzea stala součástí kulturního dědictví České republiky

„V rajské zahradě byla expozice techniky. Nechybělo ani letadlo, kočárovna, sál věnovaný poštovní historii i sál věnovaný poštovním známkám,“ vyjmenovává můj dnešní průvodce.

Dalším dvěma režimům se připomínání tradic pošty za Rakouska a za první republiky moc nehodilo, a tak muzeum víceméně skomíralo. Obrat nastal až od 60. let. Nejprve byla roku 1976 otevřena expozice ve vyšebrodském klášteře a pak roku 1988 ta pražská, v ulici Nové mlýny. Co v ní uvidíte?

„V tomto domě se nalézá stálá expozice poštovních známek. V prvním patře jsou prostory pro pořádání krátkodobých výstav a nechybí tu ani knihovna určená široké veřejnosti,“ upozorňuje ředitel muzea.

Například hned ve vstupní chodbě rodiny s dětmi jistě ocení různé historické předměty týkající se korespondence v dějinách. Jsou tu razítka, kalamáře nebo signální trubka přespolních listonošů. A taky různá nařízení – pošta přece vždycky byla úřad.

Ve vedlejší místnosti se nachází expozice známek. „Je umístěna v šesti výstavních skříních, z nichž každá obsahuje 50 výsuvných rámů. Na relativně malé ploše tak je 600 výstavních ploch,“ doplňuje Jan Galuška.

Poštovní muzeum nabízí expozice ohlížející se za dějinami poštovnictví

Vytahuji jeden panel po druhém. K vidění jsou tu československé poštovní známky i nové známky České republiky. Nechybí tu ani nesmírně cenná sbírka známek staroněmeckých, tedy ještě z doby před sjednocením Německa kancléřem Bismarckem, nebo kolekce známek rakouských. Najdete tu vůbec první československou známku, slavné Muchovy Hradčany.

Věděli jste, že Poštovní muzeum nestojí za návštěvu pouze kvůli známkám? Takzvaný Vávrův dům na Novém Městě, v němž muzeum sídlí, je totiž cenný i díky nástěnným obrazům slavného malíře. Jakého? Dozvíte se v nedělním výletu Po Česku.


Zobrazit Poštovní muzeum na větší mapě

Spustit audio