Poštovní muzeum, to nejsou jen známky

1. leden 2012
Po Česku

Na výlet Po Česku vás zveme do Poštovního muzea v Praze na Novém Městě. Tentokrát nás nebudou zajímat známky ani historie pošty, ale dům, v němž muzeum sídlí.

Víte, která byla první československá známka nebo čím je Poštovní muzeum v Praze výjimečné? I to zaznělo v sobotním výletu Po Česku.

Jednopatrový dům s klasicistní fasádou, který byl postaven roku 1678, pamatuje podobně jako sousední vodárenská věž někdejší podobu zdejší Petrské čtvrti. Ta totiž prošla na začátku 20. století asanací.

Ředitel Poštovního muzea Jan Galuška upřesňuje: „Budova se nazývá také Vávrův dům, respektive Vávrův mlýn. Slovo mlýn v názvu je nicméně velice nepřesné, vždy totiž šlo o obytný dům, který sloužil generacím mlynářů.“

Název dostal po poslední mlynářské rodině Vávrových, kterou o dům připravil komunistický režim. Na podobě stavby se nejvíc podepsala rodina Michalovicových, která jej vlastnila po staletí. Díky nim stojí dům za návštěvu nejen kvůli expozici známek.

„Nalézáme se v takzvaném Alpském salónku, který původně sloužil jako jídelna. Je to nejatraktivnější místnost celé budovy. Návštěvníka zaujmou velké nástěnné malby, které ve stylu biedermeieru zobrazují alpské krajiny ze Švýcarska i scény z Čech – například Kamýk nad Labem nebo Adršpašské vodopády,“ popisuje můj průvodce.

Pro někdejšího majitele domu, význačného představitele tehdejší vlastenecké společnosti v Praze Václava Michalovice, je v půlce 19. století vymaloval český malíř a dekoratér Josef Navrátil, a to náročnou technikou olejomalby na zdi. Takto upravil stěny a strop nejen v Alpském, ale i v Zeleném, Divadelním nebo Orientálním salónku. Navíc do těchto místností navrhl i kamna.

Poštovní muzeum bylo zřízeno 18. prosince 1918

Při návštěvě neopomeňte hlavně jedno Navrátilovo malířské dílo. „Znalci a milovníci umění si v Divadelním salónku nesmírně cení zátiší s ovocem, které se nachází nad vstupními dveřmi. Z tvorby Josefa Navrátila ho považují za skutečně mistrovské dílo.“

Protože je dnes v takzvaném Vávrově domě na Novém Městě Poštovní muzeum, nelze se divit, že se už dva z Navrátilových nástěnných obrazů ocitly na známkách. Jeden nich znázorňuje lazebnici Zuzanu a krále Václava IV., druhý se jmenuje Turin – Monte Suprega.


Zobrazit polohu Poštovního muzea na větší mapě

Spustit audio