Ctěnice: oáza klidu s růžovým mramorem a gotickým kamením

13. duben 2013
Po Česku

Chcete vidět gotické kameny z Václavského náměstí, unikátní sklep a loutky na jednom místě? Vydejte se do Ctěnic, kde Muzeum hlavního města Prahy spravuje zajímavý areál.

V poněkud nudné a rovinaté krajině na sever od Prahy, na dohled od Kbel a Čakovic, působí Ctěnice doslova jako oáza klidu, krásy a historie. Na první pohled uvidíte shluk nově opravených hospodářských budov, nad kterými ční barokní báň zámecké věže a letité stromy v parku.

„Jde o původně gotický středověký zámek, který už od svého počátku sloužil také jako hospodářský areál. To, co teď na nádvoří vidíme, jsou hospodářské budovy,“ vysvětluje kastelánka Hana Klabanová. „Za námi stojí zámek s věží,“ ukazuje.

Čtěte také

A právě ten je zcela jistě největším lákadlem pro návštěvníky. Proto zamíříme nejprve na jeho prohlídku.

„Původně to byla raně středověká vodní tvrz. Kolem byl zčásti uměle vytvořený vodní příkop, ale v pozdějších obdobích, jak v gotice, tak v renesanci i baroku, byl objekt hojně přestavován. Dnešní podoba je převážně barokní,“ nastiňuje Hana Klabanová.

Pod pražskou Letnou vedlo potrubí z růžového mramoru

Každé z těchto období tu zanechalo stopu. Třeba sklepy, které jsou částečně vysekané v pískovci, pamatují nejstarší historii tvrze. V jejich kamenných zdech si můžete prohlédnout výstavu o hornictví a lámaní kamene na území Prahy s názvem Kámen svému městu. A neřekli byste, kolik zajímavého se dá k takovému tématu najít!

Gotické kameny pocházejí z původní studny, kterou objevili na Václavském náměstí v Praze

„Vidíme kamení, ale to není úplně obyčejné kamení. Jsou to gotické kameny, které pocházejí z nálezu původní studny na Václavském náměstí,“ ukazuje.

Víte, že vodovodní potrubí, které vedlo v 18. století pod pražskou Letnou, bylo z mramoru? Z růžového, který se těžil ve Slivenci.

Čtěte také

„Jsme ve věži. Je to asi nejkrásnější místnost zámku, protože se tu na stěnách velmi dobře zachovaly původní barokní malby,“ zdůrazňuje Hana Klabanová. Podle jejich námětů se salónku říká Hudební.

Děti se můžou zapojit do tvůrčích dílen

Ještě starší malby, renesanční a gotické, se dochovaly v dalších místnostech. Celé první patro hostí výstavu z díla výtvarnice Šárky Váchové. Jistě znáte její večerníčky Chaloupka na vršku a Vánoční koledy, animovaný film Paní bída nebo televizní pořad Kostičky. Loutky a figurky potěší děti, které se jistě rády zapojí do tvorby při víkendových tvůrčích dílnách. Právě rodiny chtějí do Ctěnic nalákat.

K zámku patří i poměrně rozlehlé hospodářské budovy

„Chodí sem také rodiny s dětmi, takže tu vytváříme centrum, které je trochu edukativní, ale také zábavní a relaxační,“ potvrzuje Hana Klabanová.

Čtěte také

Hned další zajímavá výstava, kterou můžete najít v někdejší sýpce, přibližuje hračky japonských dětí. A až si všechny výstavy prohlédnete, mám ještě jeden tip. Běžte se podívat na koně! V areálu totiž sídlí také jezdecká společnost, která nabízí jízdu na koních pro děti od 11 let i pro dospělé.


zámek Ctěnice najdete na okraji Prahy

Spustit audio