Harrachové vybavili své sídlo použitým nábytkem

7. srpen 2011
Po Česku

Když se kdysi zařizoval zámek, nedělalo se to jako dnes. Na vyhazování všeho starého a nakupování nového šlechta, na rozdíl od nás, neměla. Můžeme se o tom přesvědčit v zámku Hrádek u Nechanic, který si ve stylu tudorovské gotiky nechali postavit Harrachové jako důstojné letní sídlo a reprezentativní místo k podepisování kontraktů na prodej skla. Vybavili ho opravdu luxusně, i když z použitého.

V sobotním výletu Po Česku jsme se dozvěděli o tudorovském novogotickém stylu, v němž byl postaven zámek Hrádek u Nechanic. Mluvili jsme také o historii rodu Harrachů a podpoře skláren v Česku.

„Nacházíme se v našem největším sále. Říká se mu Zlatý, protože zdi zdobí zlacené kožené tapety,“ říká na začátku procházky zámkem kastelán Ivan Šenk. Stojíme uprostřed sálu, v němž se setkávala celá rozvětvená rodina. Sloužil však také jako místo k pořádání banketů, plesů a koncertů.

„Zámek je vybaven sběratelskými věcmi, protože šlechta v 19. století kupovala spoustu věcí v dražbách a aukcích,“ vysvětluje Ivan Šenk a připomíná, že historický nábytek se nezískával pouze tímto způsobem.

Zlatý sál je zdoben zlatě barvenými koženými tapetami

„Když se přestavoval zámek, protože byla jiná móda, tak se všechny věci, včetně obložení a vstupních bran, ukládaly bokem. Právě romantismus pak toto zužitkoval, proto kazetové stropy jsou z jednoho zámku a třeba tapety byly svezeny z jiného,“ popisuje místní kastelán.

A tak na Hrádku u Nechanic uvidíte třeba lucerny z benátského paláce Grimani. Kompletní vybavení bylo přivezeno ze zámku Mühlgrub v Rakousku, a to včetně obložení stěn a stropů. Najdete ho v pokoji, kterému se dodnes říká ranní, čili Mühlgrubský salon. Řezbářské práce jsou však díly místních mistrů.

„Nedaleko tu byla parta šikovných místních truhlářů a řezbářů,“ upozorňuje Ivan Šenk. „Zmíním například pana Žabku, nadaného řezbáře.“

Jeho vyřezávané sochy jsou ozdobou kaple zasvěcené svaté Anně, jídelny, herny i útulné zámecké knihovny, ve které byste napočítali na pět tisíc svazků. Mezi nimi i českou literaturu z doby obrození včetně časopisu Národního muzea.

Pracovnu hraběte vyzdobili místní řezbáři

V prvním patře zámku je možné vidět soukromá apartmá hraběte a hraběnky včetně toaletních pokojů a koupelen. Nábytek tu vesměs pochází z 19. století a je v historizujícím romantickém stylu, tedy pseudorenesančním nebo pseudogotickém.

„Interiéry byly vytvořeny v Hrádku u Nechanic, opět místními řezbáři a truhláři. Stůl a židle v pracovně hraběte byly vyrobeny podle návrhu Karla Fischera, stavitele zámku,“ dodává Ivan Šenk.

Při návštěvě si nezapomeňte prohlédnout také mřížky na podlaze, totiž průduchy teplovzdušného topení, které pochází přibližně ze stejné doby, kdy byl zámek firmou Františka Křižíka elektrifikován, tedy z roku 1908.


Zobrazit polohu Hrádku u Nechanic na větší mapě

Spustit audio