Hrázděné domy i poprava v mučírně – to je hrad Seeberg

28. září 2013
Po Česku

Kde uvidíte historickou mučírnu? Až na samotném západu Čech, na hradě Seeberg u Františkových Lázní, který skrývá nejedno překvapení. Pojďme se tam vydat!

Česky se jmenuje Ostroh, ale známější je pod německým názvem Seeberg a najdete ho pět kilometrů na západ od Františkových Lázní.

„Hrad byl založen na konci 12. století a stavebně se tu uplatňují snad všechny slohy. Najdeme tu gotický palác, renesanční prvky,“ vyjmenovává Stanislav Macek, ředitel muzea ve Františkových Lázních, které Seeberg spravuje.

Čtěte také

„Stojíme v předhradí. Když se rozhlédnete, vidíte kolem sebe spoustu venkovských staveb. Ty sem byly přenesené. Na pravé straně je původní stodola z 18. století a před námi dvě unikátní stavby – sýpka z roku 1714 a remíza na povozy,“ ukazuje.

Milovníci starožitného nábytku si přijdou na své

Vesměs se jedná o krásné hrázděné domy, které u nás nikde jinde než na Chebsku neuvidíte. V nich si můžete prohlédnout expozici o venkovském životě v této části Sudet. Z předhradí se po mostě, který kdysi býval padací, jak se na hradě sluší a patří, vstupuje do panského sídla.

Milovníci starožitného nábytku si tu vychutnají přehlídku nábytkových stylů

„Jsme na nádvoří, koukáme na hrad a máme tu krásné podloubí s renesanční klenbou. Odsud vstupujete do expozic,“ vysvětluje Stanislav Macek.

Podívejte se do hradní zbrojnice s třímetrovou puškou, do černé kuchyně nebo do velké síně, ve které se dnes oddává. Milovníci starožitného nábytku si vychutnají přehlídku nábytkových stylů 19. století – od empíru přes druhé rokoko a novorenesanci až po novogotiku. Pak sejděte do sklepa, kde vás čeká překvapení.

Pozor, nelekněte se!

„Je tu malé muzeum rarit. Jde o napodobeninu chebské katovny. Chebský kat Karel Huss byl totiž velice osvícený. Stínal, ale také byl jedním z prvních sběratelů a muzejníků na Chebsku, ne-li v Čechách,“ zdůrazňuje Stanislav Macek.

A vy se k němu můžete podívat tak, jako k němu chodili zvídaví chebští měšťané. Možná, že jim ukázal i nějaké katovské náčiní. Také to na Seebergu uvidíte.

V podzemí se nelekněte. Uvidíte tam totiž popravu

„Jsme v mučírně. Klec, která je před námi, sloužila pro ty, kteří měli být mučeni,“ nastiňuje Stanislav Macek. „Když vejdete do druhé místnosti a podíváte se doprava, zjistíte, že se právě koná poprava,“ pokračuje a varuje mě, abych se nevylekal.

Přiznávám, že jsem se přece jen trochu lekl. Co myslíte? Leknete se, až se na Seeberg přijedete podívat?

Spustit audio