Janské Lázně včera a dnes

23. leden 2010
Po Česku

V dalším díle putování Po Česku se vydáme do Janských Lázní, které se mohou pochlubit parkem, secesními budovami se zajímavou historií, ale i moderním lyžařským areálem.

"Nacházíme se přímo v centru Janských Lázní, kde je lázeňský park a po pravé straně secesní budova kolonády," popisuje starosta města Václav Němec. Kolonáda je nejznámější dominantou lázní, najdete ji snad na každé pohlednici.

Centrální náměstí Svobody má pěknou parkovou úpravu a obklopují je lázeňské budovy v klasicistním slohu i v duchu různých historizujících stylů. Historie zdejších lázní je ovšem mnohem starší, než stavby napovídají.

"Podle pověsti jsme před čtyřmi lety oslavili tisíc let objevení pramene. Pověst totiž tvrdí, že 6. června 1006 rytíř Jan objevil při svých průzkumných výpravách do neznámých hor právě náš pramen," vypráví Václav Němec.

Historie lázeňství v Janských Lázních1006 - objevení teplého pramene pod Černou horou zbrojnošem Janem z Chockova
1300 - první historický zápis v zemských deskách o majetku rodu Silbersteinů
1451 - záznam o návštěvě teplého pramene v cestopisech pražského legáta Aenea Silvia, pozdějšího papeže Pia II
1675 - nový majitel panství Adolf Schwarzenberg, o 2 roky později postavil první lázeňskou budovu
1935 - specializace na léčení obrny, především dětské obrny, převzetím léčebné metody z lázní Warm Springs v USA
zdroj: Státní léčebné lázně Janské Lázně, s. p.

První využití pramene bylo ryze praktické. Termální voda sloužila k pohonu vodního kola, které uvádělo v činnost hamr na železnou rudu.

"Písemné prameny dokládají existenci města od 14. století, kdy se teplé prameny začaly využívat," poznamenává Václav Němec. Zilvar ze Silbersteinu, majitel zdejšího panství, tu nechal vystavět primitivní lázeňské zařízení pro svou rodiny. Roku 1485 byla u pramene postavena i budova k ubytování. Janské Lázně navštívil i princ Rudolf, rakouský následník trůnu. Jeho návštěvu připomíná Rudolfovo údolí.

Domy v Janských Lázních

Základy lázeňství

Základ dnešnímu lázeňskému místu položil v roce 1677 kníže Jan Adolf, který nechal u pramene zbudovat šest nových budov a pověřil jistého doktora Hettmayera sepsáním učeného pojednání o účincích lázeňského pramene. Roku 1685 už bylo na místě 22 domů, mlýn, hostinec a lázeňský dům. Janské Lázně se nacházejí v Sudetech, a tak návštěvníci znali město pod německým názvem Johannisbad.

"Od samého počátku byly lázně využívány k léčení pohybového ústrojí. Světového věhlasu dosáhly po druhé světové válce, kdy se zde úspěšně léčily následky dětské obrny," vysvětluje Václav Němec.

Zdejší minerální pramen obsahuje vodu hydrouhličitanovápenatosodného typu o teplotě 27,5 stupně Celsia. V Janských Lázních však nespoléhají jen na lázeňství.

"Význačným datem se stal rok 1925, kdy se v Janských Lázních uskutečnilo první mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách," zdůrazňuje Václav Němec s tím, že šlo o vůbec první mistrovství pořádané v českých zemích.

mapa
Zobrazit Janské Lázně a okolí na větší mapě

Dopravní dostupnost - Janské Lázně a Černá horaPříjezd autem od Prahy:
Vyjeďte z Prahy po rychlostní silnici R10 na Mladou Boleslav a pokračujte po silnici I/16 směr Jičín a Nová Paka. Odtud buď můžete pokračovat po hlavní cestě Trutnov - Svoboda nad Úpou - Janské Lázně, nebo kratší trasou Vrchlabí - Černý Důl - Janské Lázně. Cesta z Prahy je dlouhá přibližně 140, respektive 130 km.Příjezd autem od Ostravy a Olomouce:
Zamiřte na Hradec Králové, poté silnicí I/33 na Náchod a v Jaroměři odbočte na silnici I/37 vedoucí do Trutnova. Pokračujte směrem Pec pod Sněžkou. Dostanete se tak až do Svobody nad Úpou, kde odbočíte na Janské Lázně. Z Hradce Králové je to do Janských Lázní přibližně 60 km.Příjezd vlakem/autobusem:
K dopravě do Janských Lázní můžete využít skibusů, které odjíždějí z Pardubic, Hradce Králové, Trutnova, Svobody nad Úpou a Pece pod Sněžkou. Více informací na stránkách skiresortu.

Spustit audio