Jičínským Muzeem hry vás provede pohádková hůlka

14. září 2013
Po Česku

Víte, které muzeum u nás se může pochlubit označením Muzeum hry? To v Jičíně, který se díky známému festivalu každoročně mění na hlavní město pohádek. Pokud tam máte namířeno, navštivte také tamější zámek.

V něm sídlí Regionální muzeum a galerie v Jičíně, které se profiluje jako Muzeum hry. Interaktivní hrou tu má být nejen objevování informací, ale i jejich vnímání a samotné poznávání. Za takto pojatou expozici tu před pár lety získali nejprestižnější tuzemskou muzejní cenu Gloria musealis. Ke hraní ovšem potřebujete jednu velmi důležitou rekvizitu.

„Návštěvníci si můžou vytvořit Valdštejnovu hůlku, která odemkne různé zámky. A oni pomocí zvuků, obrazů a různých vůní poznávají historii. Tato hůlka navíc slouží i jako klíč, který odemkne tajnou komnatu,“ popisuje vedoucí oddělení průvodců Jana Kořínková.

Čtěte také

Hůlku jsem si vyrobil a s napětím čekal, jestli bude fungovat. Pomalu ji vsunuji do otvoru a rozezní se hudba. Hůlka skutečně funguje, a tak nic nebrání tomu, abych si mohl prohlédnout zdejší taje a cennosti.

Už jste někdy hráli sluchové pexeso?

„Teď procházíme interiérem muzea, který čítá osm místností. Představuje Jičín a okolí od pravěku po současnost. Poslední místnost je věnovaná přírodě Jičína a okolí,“ nastiňuje Jana Kořínková.

Budova jičínského zámku

Přírodu tady prezentují opravdu netradičně. Už jste někdy slyšeli o sluchovém pexesu? Jde o krabičky naplněné různými přírodninami. Vaším úkolem je uhodnout, co ve které krabičce je.

Na své si v sálech prvního patra zámku, který si pro sebe vystavěl známý velmož a generalissimus císařských vojsk Albrecht z Valdštejna roku 1625, přijdou i zájemci o historii. Najdou tu spoustu zajímavých informací třeba o dvou tématech, o kterých můžete diskutovat s každým Jičíňákem – o komponované krajině v okolí města Valdštejn a o bitvě u Jičína v roce 1866 mezi Prusy a Rakušany. A možná dojde i na nečekaná historická překvapení!

Sestavte si Jičín podle svého!

„Vešli jsme do konferenčního salónu, kterému se někdy chybně říká sál tří císařů. V roce 1813 tu pobýval jen císař František I.,“ uvádí označení na pravou míru Jana Kořínková.

Pruský král a ruský car tu nikdy nebyli, byť se to už 200 let traduje. Pokud se na toto téma pustíte do zasvěcené diskuse s průvodkyní, pak vám radím: odložte děti v sousední herně. Tam se nudit nebudou.

Nevíte, proč navštívit Jičín? Zamiřte do Muzea hry

„V herně uvidíte velký dřevěný model Jičína. Na něm se dá ukázat přestavba nejen náměstí, ale i Valdštejnského paláce. Návštěvníci můžou popustit uzdu své fantazii a postavit Jičín tak, jak by chtěli, aby vypadal,“ ukazuje Jana Kořínková.

Až tedy budete chtít navštívit tak trochu jiné muzeum, zajeďte do Jičína!


Zobrazit Jičín na větší mapě

Spustit audio