Jilemnice a Benecko - lyžování, ale i nejpilnější hodiny v Evropě

12. prosinec 2009
Po Česku

Víte, že se Česko může chlubit nejpilnějšími hodinami v Evropě? Vidět a slyšet je můžete ve městě, které proslulo jako kolébka našeho lyžování - v Jilemnici v Podkrkonoší. Na sjezdovky i běžky se můžete vydat nejen přímo ve městě a jeho okolí, ale také pár kilometrů od něj a o pár set metrů výš, na Benecku.

Za nejpilnějšími hodinami stoupáme s Janem Luštincem, vedoucím zdejšího Krkonošského muzea, na věž jilemnické radnice. A hodiny za to opravdu stojí.

"Jsou zajímavé i svou historií. Vznikly v roce 1842. Tenkrát to byly docela obyčejné bicí hodiny. Za Bachova absolutismu stál v čele města starosta Dominik Jerie, který na protest - a to bylo docela odvážné - proti tehdejším poměrům odstoupil ze své funkce. Aby vyjádřil, že jde pouze o politický protest a že své město miluje, přidal k hodinám takzvaný opakovací stroj a tím z nich učinil nejpilnější hodiny v Evropě," popisuje Jan Luštinec.

Hodiny na jilemnické radnici odbíjejí každou čtvrthodinu, což by nebylo až tak výjimečné. Unikátní ovšem je, že i když na ciferník vůbec nevidíte, přesně víte, kolik je právě hodin.

"Hodiny mají celkem tři zvony - tři cimbály. Malý odbíjí vždycky počet čtvrtí, prostřední počet celých hodin. A když přijde celá hodina, tak aby to bylo zřetelnější, zopakují hodiny počet celých hodin ještě na velký cimbál," vysvětluje vedoucí muzea princip, na němž hodiny fungují.

A tak například v poledne odbíjejí jilemnické hodiny čtyřikrát na malý zvon, dvanáctkrát na prostřední a rovněž dvanáctkrát na velký. Vynásobíte-li to za celý den, máte díky panu starostovi Jerie nejpilnější hodiny v Evropě. "Jenom v pravé poledne odbijí osmadvacetkrát a za den se ozvou celkem tisíc dvacetkrát," doplňuje Jan Luštinec.

Až se vás tedy někdo zeptá, kde mají nejpilnější hodiny v Evropě, bez váhání odpovězte: V Jilemnici. A znějí takto:

Na běžkách okolo Jilemnice

"Jsme na Hraběnce, v místě, kde začínají všechny lyžařské tratě," říká muž, který patří mezi legendy našeho běžeckého lyžování, stříbrný medailista z mistrovství světa ve švédském Falunu v roce 1974, Stanislav Henych. Dnes je předsedou Českého krkonošského spolku SKI Jilemnice, který je nejstarším lyžařským klubem u nás.

Mapa lyžařské turistické běžecké trasy "Buď fit" v Jilemnici, v kopcovité krajině západního podhůří Krkonoš

Dnes se v Jilemnici spolek stará také o budoucnost našeho lyžování. Na zdejší základní škole jsou sportovní třídy a sídlí tady i sportovní gymnázium. A kde se trénuje?

"Upravujeme pravidelně do 10 kilometrů závodních tratí a kolem 20 kilometrů turistické trasy "Buď fit". Vede okolo domů, kolem celého města a lidé tedy nemusejí nikam chodit - mohou vlastně hned za plotem nasadit lyže a jet se projet," vysvětluje Stanislav Henych.

Sjezdovému lyžování se můžete v Jilemnici věnovat na Kozinci, kde je vlek dlouhý 500 metrů. "Neužijí si ho asi zběhlí sjezdaři, ale pro začátečníky je to velmi příjemný kopec," doplňuje předseda spolku SKI Jilemnice.

Sjezdovka Kejnos se 4sedačkovou lanovkou v lyžařském areálu na Benecku v Krkonoších

Benecko je ideální pro zimní rodinnou dovolenou

Podobné podmínky najdou vyznavači lyžování i v osm kilometrů vzdáleném Benecku, kam jsme se se Stanislavem Henychem vydali pro nedostatek sněhu nikoli na lyžích, ale autem.

"Benecko je místo vhodné pro rodiny s dětmi. Nejsou zde příliš obtížné sjezdové tratě, mají tu jednu sedačku, dvanáct vleků a několik malých vleků určených pro malé caparty," vyčísluje vybavení lyžařského střediska náš průvodce.

Přirozenou přírodní dominantou Benecka je 1019 metrů vysoký Přední Žalý. Na jeho vrcholu nechal v roce 1892 hrabě Jan Harrach vystavět 18 metrů vysokou kamennou rozhlednu. Za pěkného počasí se z ní naskýtá krásný kruhový výlet nejen na naše nejvyšší hory, ale také do širokého okolí.


Zobrazit skiareál Benecko a okolí na větší mapě
Spustit audio