Klášter, který Valdštejn založil, dostavěli desítky let po jeho smrti

26. listopad 2011
Po Česku

Na výlet Po Česku vás zveme do města, kde můžete vidět zříceninu hradu Lipý, starobylý Červený dům, starý židovský hřbitov anebo rozsáhlý klášter s bohatou historií. Jedeme do České Lípy.

„Nacházíme se v bývalém augustiniánském klášteře, který byl založen Albrechtem z Valdštejna v roce 1627,“ vypravuje mi Zdeněk Vitáček, ředitel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, instituce, která dnes ve starobylých klášterních budovách sídlí.

„Od začátku bylo záměrem propojit klášter se vzdělaností. Proto sem Albrecht z Valdštejna pozval obuté augustiniány,“ dodává.

Zakládací listina, opatřená Valdštejnovou pečetí, je vlastně složkou třiceti pergamenových listů. Vypočítává veškerá nadání, a to včetně počtu připsaných poddaných a dvorců, jakož i pravidelných příjmů naturálních, mezi nimiž nechyběl sud piva týdně z vrchnostenského pivovaru a ryby z rybníků novozámeckého panství. Nicméně stavba kláštera se kvůli třicetileté válce protáhla.

„Na konci 18. století byl klášter dostavěn, a to jeho hlavní část i kaple,“ upřesňuje ředitel dnešního muzea.

Vlastivědné muzeum sídlí v klášteře, jehož historie sahá až do 17. století

Vzdělávacím účelům sloužil klášter po větší část své historie. Mniši zde měli latinskou školu a později gymnázium, na kterém se vyučovalo i česky. Na ně v těchto zdech později navázalo gymnázium státní.

Augustiniáni museli opustit budovu, podobně jako další kláštery, v roce 1950. Pak v ní sídlil dům pionýrů. Od konce 60. let minulého století slouží muzejním účelům.

Návštěvník si tu může prohlédnout i zrekonstruovanou loretu, tedy jednu z napodobenin svaté chýše, ve které žila Panna Marie. Ta zdejší je z roku 1698 a váže se k ní jedna málem zázračná historka.

„V 70. letech sloužila místní loreta jako skladiště. Když jsme sem v 90. letech vstoupili a podařilo se nám přes obrovské množství pohozených předmětů dostat k oltáři, zjistili jsme, že se tu nachází kompletní výbava kaple,“ vzpomíná Zdeněk Vitáček.

Naštěstí nebyla ani zničena, ani rozkradena, a tak ji dnes můžeme obdivovat. A je proč.

Náměstí Česká Lípa

„Jde o naprosto unikátní záležitost. Dochovala se tu kompletní výbava lorety včetně černé madony. Veškerá výbava včetně svícnů a dalších plastik je buď pozlacená, nebo postříbřená. Provedli jsme rozsáhlou rekonstrukci všech částí. Nalezli jsme tu i veškeré ostatky, které dnes prezentujeme na oltářním pultu. Podařilo se nám zrekonstruovat i vnitřní prostor kaple. Dnes patří k jedněm z nejkrásnějších kaplí u nás,“ neskrývá můj dnešní průvodce pýchu.

Víte, čím jsou sbírky Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě jedinečné? A k čemu dříve sloužily čelisti velryby, které jsou dnes v muzeu vystaveny? I to se dozvíte v nedělním výletu Po Česku.


Zobrazit Vlastivědné muzeum a galerii v České Lípě na větší mapě

Spustit audio