Stará Boleslav je spjata s počátky křesťanství u nás

7. leden 2012
Po Česku

Tentokrát vás zveme do města s nejdelším názvem v Česku: Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi. Z tohoto dvojměstí nás bude tentokrát zajímat část, která leží na pravém břehu Labe, tedy Stará Boleslav.

Ve Staré Boleslavi bylo pravděpodobně už na přelomu 9. a 10. století hradiště Přemyslovců. To proslavila významná událost – zavraždění knížete Václava bratrem Boleslavem u vchodu do někdejšího kostela svatého Kosmy a Damiána. Stalo se tak 28. září, nejspíš roku 935, byť v církevní tradici se stále uvádí rok 929.

„Nacházíme se ve Vrábské kapli, kam je tradicí kladeno místo zavraždění svatého Václava. Událost tu připomíná barokní sousoší Zavraždění svatého Václava z dílny Matyáše Bernarda Brauna,“ začíná naši prohlídku Karin Pátrová, historička z Oblastního muzea Praha-Východ.

Součástí kostela svatého Václava je také kaple. A když se rozhlédneme kolem, chtě nechtě podléháme velebné magii tohoto místa.

„Dnešní podoba kostela pochází z 12. století. Podepsali se zde také různé pozdější stavební úpravy,“ popisuje Karin Pátrová. „Výzdoba je především barokní a oltář, který je na vyvýšeném místě, byl zřejmě projektován Františkem Maxmilianem Kaňkou.“

Kníže Václav byl zavražděn nejspíš u vchodu do kostela svatého Kosmy a Damiána

Pod kněžištěm se klene zvlášť cenný prostor s několika řadami románských sloupů. „Jsme v kryptě, která byla zasvěcena svatému Kosmovi a Damiánovi. Její dnešní podoba pochází z 12. století, kdy vznikla celá dispozice kostela,“ říká Karin Pátrová. „Podle tradice bylo v těchto místech pohřbeno tělo svatého Václava, než bylo odvezeno do Prahy,“ zmiňuje ještě.

Kníže Václav byl po smrti uznán za svatého a stal se hlavním patronem českého národa. I proto vznikla ve Staré Boleslavi v 11. století významná církevní instituce – Kolegiátní kapitula. Do stejného období nejspíš spadá také výstavba dalšího svatostánku v sousedství kostela svatého Václava.

„Vcházíme do kostela svatého Klimenta. Jeho stáří neznáme přesně, ale vznikl někdy během 10. nebo 11. století. Jeho současná podoba pochází asi ze třetí čtvrtiny 12. století,“ nastiňuje Karin Pátrová. „Zajímavá je především původní výmalba, respektive její pozůstatky, které byly v novověku přemalovány a opětovně objeveny až na přelomu 19. a 20. století,“ upozorňuje.

Dva u sebe stojící kostely byly součástí přemyslovského hradiště

Na výmalbě je znázorněná legenda o svatém Klimentovi, který byl utopen s kotvou na krku. Zajímavé je, že ostatky tohoto světce přivezli ze své misijní cesty u pohanských Hazarů Konstantin a Metoděj.

A právě svatému Klimentovi byl zasvěcen i nejstarší kostel v Čechách, který se nacházel na tehdejším sídle Přemyslovců, v Levém Hradci. Jde tedy o zasvěcení typické pro raný středověk. Berme to jako další doklad skutečnosti, že Stará Boleslav je spjata se samými počátky křesťanství u nás.

Do Staré Boleslavi jsme se vrátili krátce po nedávném výletu. Při něm jsme si v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Mariánském náměstí prohlédli vzácný reliéf – paladium země české.


Zobrazit Starou Boleslav na větší mapě

Spustit audio