Tam, kde se kdysi tyčily halapartny, vykvetl dětský svět

16. únor 2013
Po Česku

Jezdíte rádi na výlety, ale vaše děti se při nich nudí? Pak se od nás nechte pozvat do muzea, kde se zabaví opravdu celá rodina. Naším cílem je Muzeum hraček v Brně.

„Nejčastější větou, kterou tu návštěvníci pronášejí, je: ‚Tohle jsem jako malý měl také!‘ Nebo: ‚Tohle jsem chtěl a rodiče mi to nekoupili‘,“ popisuje výtvarnice a sběratelka Milada Kollárová nejčastější reakce dospělých návštěvníků muzea.

Rozhlížím po stovkách hraček, které jsou kolem mě vystaveny ve dvou podlažích nad sebou. Kolik jich tu je?

„Záleží, jak to počítáte. Na jedné straně tu máte třeba domeček, ale na straně druhé v domečku je umístěno 300 kusů. Dohromady tedy máte 301 kusů,“ upozorňuje má průvodkyně.

„Omezíme-li se pouze na domeček jako na jeden kus, je tu několik stovek exponátů. Najdete tu vše, co se týká dětského světa: panenky, kočárky, loutková divadla, autíčka, hry i stavebnice. Zkrátka všechno, s čím si děti hrály a hrají,“ dodává.

Nejstarší hračky pamatují Rakousko-Uhersko, ty nejmladší možná ještě dnes těší vaše děti. Uvidíte tu i skutečné unikáty – například dřevěné domečky, které navrhl slavný designér Ladislav Sutnar, nebo obrázkové kostky od Kamila Lhotáka.

Na návštěvníka tu čeká i nejedno překvapení. Odkud byste řekli, že pochází typický anglosaský „teddy bear“?

„Proslaveného medvěda vyrobila německá firma. Název ‚teddy bear‘ se začal používat ve Spojených státech. A proč právě ‚teddy‘? To podle Theodora Roosevelta, který je známý tím, že nezastřelil medvěda,“ vysvětluje Milada Kollárová.

Muzeum hraček v Brně

Když už budete v Muzeu hraček v Měnínské bráně, pozorně si prohlédněte i interiér této středověké stavby. Stojí za to.

„Měnínská brána je poslední z městských bran, které tvořily součást opevnění středověkého Brna,“ vypráví Pavel Ciprian, ředitel Muzea města Brna, které Muzeum hraček provozuje.

„Městských bran bylo celkem pět. Jmenovaly se Běhounská, Veselá, Brněnská, Židovská a Měnínská,“ vypočítává.

Dochovala se jedna jediná, a to posledně jmenovaná, tedy Měnínská. Dodnes se tyčí zhruba sto metrů od Mahenova divadla. Jen halapartny strážců města v ní vystřídaly hračky.


Zobrazit Muzeum hraček v Brně na větší mapě

Spustit audio