V Bechyni vám pomůže vana plná rašeliny

30. duben 2011
Po Česku

Zámek, slavný železobetonový most zvaným Duha, Křižíkova elektrická dráha, keramická škola – to všechno jsou chlouby jihočeské Bechyně. Patří mezi ně však také zdejší lázně. Ve městě je provozují dokonce hned dvě společnosti. Větší z nich nese příznačný název Lázně Bechyně a ročně se do nich přijede zotavit na 10 tisíc pacientů.

„Naše lázně se nacházejí na skalním ostrohu nad řekou Lužnicí ve výšce asi 6o metrů,“ začal naši procházku můj průvodce, technický ředitel společnosti Lázně Bechyně Miroslav Obolevič. „Stojíme před lázeňským domem Jana a po pravé straně máme lázeňský dům Libuše, což je hrázděný dům pocházející z roku 1905.“

„Výstavba nového lázeňského domu Olga, který vidíme po levé straně, začala v září 2000. Kolaudován byl v červnu 2003. Má kapacitu 300 lůžek a nacházejí se v něm také nové balneoprovozy včetně vyšetřovacích místností, bazénu nebo tělocvičen,“ popisuje dál Miroslav Obolevič a na vysvětlenou dodává, že budova nese jméno maminky majitele lázní.

Do výčtu lázeňských domů patří ještě výstavné historické stavby domů Šárka a Božena, nicméně srdcem Lázní Bechyně je dnes právě moderní a rozsáhlý lázeňský dům Olga. V bloku A jsou soustředěny všechny balneoprocedury, centrální blok C je řešen jako velké foyer.

Podle hrázděné budovy Libušiných lázní byly Lázně Bechyně pojmenovány až do roku 1957

Na něj navazuje blok E, kde jsou lékaři, magnetoterapie, elektroléčba a podobně. Dvě patra téhož bloku jsou vyhrazena pro ubytování klientů lázní. Do bloku D si pak můžete zajít na masáže, najdete tu fyzioterapeuty, ale také tělocvičnu s bazénem.

Kapacita lázní je díky novému lázeňskému domu Olga 520 lůžek a ročně jimi projde na 10 tisíc pacientů, zejména domácích. Do Lázní Bechyně jezdí především ti, kdo mají problémy s pohybovým aparátem, ale léčí tu i předoperační a pooperační stavy.

Zajímavý je také pohled do zákulisí zdejšího lázeňského provozu. Zaujala mne především přípravna rašeliny, která se v lázních aplikuje ve formě koupelí i zábalů. Velký nerezový stroj před námi má podle slov mého průvodce podobnou funkci jako mlýnek na maso.

Pobyt ve vířivce patří k mnoha příjemným zážitkům z lázeňské kúry

Ze surové rašeliny vytváří granule, které pak putují po dopravníkovém pásu do míchací nádrže, kde vzniká léčebná rašelinná směs potřebné hustoty. Odsud je pak vedena potrubím ke každé vaně. V těch si pak hoví pacienti s revmatickou artritidou, Bechtěrevovou chorobou nebo artrózami.

V nedělním výletu Po Česku navštívíme druhou, menší lázeňskou společnost v Bechyni – Lázně Felicitas. A dozvíme se také něco málo z historie zdejších lázní.


Zobrazit Lázně Bechyně a Lázně Felicitas na větší mapě

Spustit audio