V Peci pod Sněžkou si přijde na své každý

31. leden 2010
Po Česku

Vyrážíme lyžovat do Krkonoš, do jednoho z nejoblíbenějších středisek v těchto horách - Pece pod Sněžkou. Na návštěvníky v místě čekají kilometry sjezdovek a upravovaných běžeckých tratí.

Díváme se na svah Javor, na kterém jsou vybudovány dvě sjezdovky. "Na tomto svahu je náš primární dopravní prostředek do areálu, kudy nám projdou všichni turisté, kteří do Pece přijedou," uvedl Jiří Karlík, vedoucí provozů Skiareálu Pec.

"Na Javoru vyjedou na horu a pak se na lyžích mohou pohybovat po celém areálu od jednoho vleku k druhému. Nikde nemusejí lyže sundávat. Svah je uměle zasněžován a jsou na něm vybudovány umělé překážky pro snowboarding, big air a další věci," přiblížil vedoucí.

Právě na Javoru se odjely závody světového poháru ve skicrossu a pravidelně tu pořádají podniky světového poháru ve slalomu masters. Ovšem skiareál Pec toho může nabídnout mnohem víc. "Náš areál sestává z deseti vleků a jedné lanovky. Je tu dětský park s dětským kobercem. Pětašedesát procent všech svahů je zasněžováno technickým sněhem, takže jistota lyžování u nás je veliká. Nacházíme se v nadmořské výšce přibližně 830 metrů a lyžujeme až do 1215 metrů," upřesnil Jiří Králík.

Charakteristika areálu - Pec pod SněžkouNadmořská výška: 830-1215 m
Počet a délka sjezdovek: 12 - 11,2 km
lehké / střední / těžké: 3 / 8/ 1
Lanovky / vleky: 1 / 9
Běžecké tratě: 17 km běžeckých tratí
Internetové stránky: www.skipec.com

Celkem v areálu nabízejí 12 kilometrů sjezdovek, na které jsou schopni za hodinu přepravit 9,7 tisíce osob. A nejen Javor, ale i další sjezdovky jako Zahrádky, Hnědý vrch nebo Klondike jsou mezi českými lyžaři pojmy. Pro vyznavače běžeckého lyžování zase protahují dvacet kilometrů Krkonošské magistrály.

"V současné době se areál Pec věnuje hlavně rodinám s dětmi, protože terén našich svahů přesně odpovídá tomuto zařazení. Pro děti dokážeme nabídnout kvalitní loučky, kde lyžování vznikalo. Na nich se učili lyžovat naši závodníci, jako byl například Míla Sochor nebo další z vrcholných soutěží," vysvětlil Jiří Králík. I proto je Pec častým cílem školních lyžařských kursů.

Protože součástí Pece pod Sněžkou je i Velká Úpa, přidám také informace o ski areálu Port. Ten nabízí lanovou dráhu na Portášky a dva vleky. Lyžovat tu můžete na trojici středně obtížných, tedy červených sjezdovek s délkou od 540 do 1460 metrů.

Ceny skipasů - Pec pod Sněžkoucelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 600 Kč / 500 Kč
dítě: 380 Kč / 310 Kč
týdenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 3.140 Kč / 2.650 Kč
dítě: 1.720 Kč / 1.500 Kč

A ještě něco pro vyznavače adrenalinových zábav. Slovo má ještě jednou Jiří Karlík: "V Peci je nový Relaxpark, který se skládá z bobové dráhy, adrenalinových skluzavek, přemostění údolí nebo monkey parku. V současnosti vyžití tohoto druhu Pec již nabízí dost."

Jednou z nejdůležitějších turistických atrakcí v Peci je bezesporu lanovka, která vede na vrchol nejvyšší české hory Sněžky. První úsek lanovky byl uveden do provozu 15. ledna 1949 a na Sněžku vyjeli první cestující 10. listopadu téhož roku. Tato visutá lanová dráha je nejstarší svého druhu v Evropě a je určena jak k přepravě osob a zavazadel, tak k zásobování turistických chat na Růžové hoře a na Sněžce. Její celková délka je 3527 metrů.

"Historie lanové dráhy na Sněžku sahá do roku 1948 a 1949, kdy byly postupně stavěny první a druhý úsek. Stavba měla být původně v provozu 17 let. Svoji životnost tak překročila o 43 let a je stále v provozu, přičemž je připravena sloužit návštěvníkům Krkonoš. Máme stavební povolení na rekonstrukci lanovky v celém rozsahu. Pokud vše půjde dobře, letos bychom měli vědět, zda jsme byli úspěšní při získání dotace. Doufám, že lanovka jako jeden z největších turistických cílů bude zachována. Pro město Pec pod Sněžkou se jedná o existenční stavbu, protože na tom stojí a padá turistický ruch v našem městě," dodal starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Nejstarší stavbou na Sněžce je kaple sv. Vavřince. Nechal ji postavit v letech 1655-1681 majitel severních svahů Krkonoš slezský šlechtic Schaffgotsch.

mapa
Zobrazit skiareál v Peci pod Sněžkou na větší mapě

Dopravní dostupnost - Pec pod SněžkouPříjezd autem:
Po silnici I/14 se dostanete ze směru od Vrchlabí nebo od Trutnova do Mladých Buků. Na křižovatce poté odbočíte na silnici druhé třídy II/296 a pojedete směrem na Svobodu nad Úpou, Horní Maršov, Temný Důl až do Pece pod Sněžkou. Cesta je dlouhá přibližně 14 kilometrů.Příjezd vlakem/autobusem:
Pec pod Sněžkou spojuje s okolním světem poměrně frekventované autobusové spojení. Do místa jezdí přímé linky z Trutnova, Prahy nebo Pardubic.

Spustit audio