Za empírovou podobu zámku Fryštát můžou ovce i černouhelné doly

19. říjen 2013
Po Česku

Máme pro vás záludnou otázku! Víte, kde hledat Fryštát? Pokud si myslíte, že v Karviné, uhádli jste. Někdejší historické město a sídlo těšínských knížat je od roku 1949 součástí Karviné. Pojďme se podívat na zámek, který se dodnes jmenuje Fryštát a ne Karviná!

Zámek je ozdobou karvinského, přesněji fryštátského, náměstí. A stojí na místě, kde byste kdysi našli dřevěný hrad těšínských knížat. Z něj se ovšem nic nedochovalo. Dnes tu stojí zámek s ústřední budovou a dvěma křídly, která svírají čestný dvůr. Tak vstupme! Od roku 1997 je totiž zámek přístupný pro zvídavé turisty.

„Vešli jsme do vstupního vestibulu, kde můžete vidět erby rodů, které zámek v minulosti vlastnily. Kočár, který tu stojí, patřil rodu Larisch-Mönnichů,“ ukazuje průvodkyně.

Čtěte také

Larisch-Mönnichové financovali přestavbu sídla do současné empírové podoby. Měli na to. Zbohatli nejprve chovem ovcí a později díky černouhelným dolům, které v kraji zakládali od konce 18. století.

Místnosti krášlí klasicistní výzdoba stěn a stropů

Zlatý sál navštívil následník trůnu, císař i korunní princ

„Vstoupili jsme do reprezentačního sálu. Jde o největší sál na zámku,“ popisuje průvodkyně. „V minulosti se tu konaly reprezentační bály, hostiny a koncerty. Dnes se tu pořádají svatby nebo kulturní události,“ dodává.

Sál je v parádním stavu, a to díky osvícenému vlastníkovi, kterým je město Karviná. Návštěvník si může vybrat ze tří okruhů. Dva jsou zámecké s krásným nábytkem, obrazy a dalšími uměleckými předměty z dílen uměleckých řemeslníků. Uvidíte tak benátské lustry, francouzské gobelíny nebo koberce a kachlová kamna.

„Jsme ve Zlatém sále, kde se odehrávaly významné návštěvy. Zavítal sem i následník rakouského trůnu František Ferdinand d'Este, německý císař Vilém II. nebo na jednodenní návštěvu také korunní princ Rudolf,“ zdůrazňuje průvodkyně.

Čtěte také

Zajímáte se o umění? Zajděte do Lottyhausu

Místnosti krášlí klasicistní výzdoba stěn a stropů, která navozuje atmosféru antického Řecka a Říma. Jednotlivé komnaty nesou názvy podle jejich určení – Hudební salón, Orientální salónek nebo Dámský budoár.

Zámek Fryštát hledejte v Karviné

Doporučujeme také návštěvu třetího zámeckého okruhu, který vede Lottyhausem. Ten navazuje na východní křídlo fryštátského zámku. „Jsou tu obrazy a plastiky zapůjčené z Národní galerie v Praze. Můžete tu vidět tvorbu Antonína Machka, Mikoláše Alše, Jakuba Schikanedera nebo Antonína Slavíčka,“ vyjmenovává.

Po návštěvě zámku doporučuji ještě návštěvu přilehlého parku. Je v anglickém stylu a na podzim hraje doslova všemi barvami.

Spustit audio