Na český led se vracejí hvězdy

9. září 2008
Pod kůži

Nabitý hvězdami - takový by měl být nový ročník hokejové O2 extraligy, který startuje dnes večer. Vždyť na soupiskách účastníků nejvyšší domácí soutěže najdeme dvanáct olympijských vítězů z Nagana. A do extraligy se vrátili hráči, kteří dlouhá léta zářili v nejslavnější hokejové soutěži světa - v NHL. Kdo z nich bude největší osobností tuzemských kluzišť? Do studia Radiožurnálu zavítal také ředitel extraligy Stanislav Šulc.

Experti i bookmakeři se shodují. Největším favoritem dnes začínající O2 extraligy jsou hokejisté pražské Sparty. Klub před sezónou získal celou řadu skvělých posil - například Martina Ručinského ze St. Louis, Ondřeje Kratěnu s Michalem Brošem z Kärpätu Oulu a hlavně - vrátil se do něj David Výborný. Právě muž, který bude ve Spartě dělat kapitána i sportovního manažera, má být hlavním trumfem Pražanů na cestě za titulem. A příběh Davida Výborného nejlépe odpovídá na otázku, co hokejisty působící v zámoří táhne zpátky na extraligový led.

Optimistická očekávání jsou spojena s faktem, že na extraligový led se vrací řada zkušených hráčů, kteří před tím působili v severoamerické NHL jako například útočník Sparty David Výborný, který byl po řadu let oporou Columbusu. On sám komentuje nedávno skončenou kapitolu svojí hokejové kariéry takto: "Vždycky jsem chtěl hrát spíš ve Švýcarsku než v NHL. Více méně jsem to chtěl zkusit, protože tam hrála spousta kluků přede mnou, takže to byla pro mě výzva. NHL je určitě nejlepší soutěž na světě, což je mi jasné. Nejen historií, ale vším, zázemím, fanoušky. Je pak příjemné, když tam má člověk nějaké postavení a hraje v NHL. Tím neříkám, že naše liga je špatná. NHL je super, ale také tam jsou zápasy, které nemají tu kvalitu."

Davida Výborného vnímal český fanoušek i v dobách jeho zámořského angažmá jako hráče, kterému nikdy nebylo zatěžko kývnout českým trenérům reprezentace na pozvánku ke špičkovým akcím sezóny. Netváří se ovšem, že by v tomto směru sám sebe považoval za nějakou výjimku. "Myslím, že většina kluků, kteří hrají v Americe, jsou rádi, že mohou hrát za český tým a pomoct českému týmu k dobrému výsledku," řekl David Výborný.

Až se jednou budu vracet do naší extraligy, tak jedině do toho klubu, ve kterém jsem začínal, prohlašuje řada hráčů působících v NHL. David Výborný se tedy zařadil mezi ty, kteří dokázali svá předsevzetí naplnit. "Měl jsem to nějak v hlavě vypočítané, že když se budu vracet do extraligy, tak jedině do Sparty," doplnil hokejista. A tak se nelze nezeptat: Existuje dnes ještě mezi hokejisty něco, čemu by se dalo říkat blízký vztah k domovu? "Myslím, že určitě existuje. Je to vidět na spoustě kluků, kteří hráli někde venku, většinou se vrátili do svých klubů, kde vyrůstali," řekl David Výborný.

On sám jako například Robert Reichel v Litvínově nebo Martin Straka v Plzni chce pomáhat svému klubu nejen jako hráč. "Jsem velmi rád, že Sparta přišla s touto nabídkou. Až skončím s hraním, tak se tomu budu věnovat na sto procent. Myslím si, že mě to bude bavit," doplnil. Ale více než jmenovka na dveřích jeho budoucí kanceláře zajímá teď Davida Výborného nadcházející sezóna. Tuší, že bude mezi těmi, které hodlají sparťanští, ale i soupeřovi příznivce dvojnásob bedlivě sledovat. Vždyť pro fanoušky je hráčem majícím za sebou úspěšné působení v NHL, ale je také vnímán jako hokejový pracant, který na řadě velkých turnajů patřil k oporám reprezentačního týmu, a ne náhodou proto oblékal dres s kapitánským "céčkem".

"Nejenom já, ale i spousta těch starších hráčů, kteří tady jsou, tak mužstvo musíme vést. Zodpovědnosti se určitě nevyhýbáme. Hlavně být zdravý, hokejem se bavit, vyhrávat a naplnit tu sparťanskou halu fanoušky, aby chodili na dobrý hokej," ujistil David Výborný. A používá-li při tom množné číslo, pak to určitě není projev jeho nemístného alibismu. Hokej totiž opravdu nebývá hrou jednoho muže. Však také na soupiskách prakticky všech extraligových týmů objevíme několik kvalitních a velmi zkušených hokejistů, kteří by se mohli a měli postarat o to, aby nejvyšší domácí soutěž měla oku divákovu co nabídnout.

Na led se chystá Mladá Boleslav

Extraligová sezóna začíná dnes pro všechny kluby, ale jen pro jeden skutečně poprvé. Bruslařský klub Mladá Boleslav si účast mezi nejlepšími vybojoval v baráži s Ústím nad Labem. Středočeské město se tedy zařadilo po bok Prahy, Plzně, Ostravy, Liberce, Zlína, Kladna a Českých Budějovic. Tam všude se hraje nejvyšší fotbalová i hokejová soutěž. Boleslavští zahájí svůj první extraligový ročník dnes vpodvečer ve Vítkovicích. Nás ale zajímalo, jak se na start sezóny chystá jejich domácí město.

Hokejky hráčů mlátí do puků, které se odrážejí od mantinelu, pokud se s nimi nevypořádá gólman, nebo mu nezapadnou za záda. Standardní trénink hokejistů, který se asi v zásadě neliší, ať už jde o jakoukoliv soutěž. Ve všem ostatním ale rozdíl poznáte. "Pro to mám takové srovnání, že když jsme hráli první ligu, tak jsme byli na kocábce, když jsme se dostali do extraligy, tak jsme na parníku," řekl marketingový manažer Bruslařského klubu Mladá Boleslav Tomáš Falta.

O2 Extraliga

Parníky bývají celkem populární záležitostí, a ne jinak je tomu v případě hokejové Boleslavi. Na palubu, pardon, do ochozů si plánuje cestu hodně diváků. "Máme všechna místa k sezení vyprodaná. Samozřejmě jsme museli zachovat sektor "hosté", který čítá kapacitu 300 míst," doplnil Tomáš Falta. Na mladoboleslavském stadionu se usadí něco přes 2000 lidí, ale jenom ze Škodovky chtěli 2300 permanentek sezení. "Že to je náš generální partner, tak dostal 60 procent kapacity zimního stadionu," upřesnil Tomáš Falta.

Sedmou bránou automobilky prý projde nejvíce zaměstnanců. Pro rozhlasovou anketu se ale konec ranní směny a místo nejevily jako nejšťastnější. Zato kdybyste chtěli potkat co nejvíce nesmělých a zároveň hodně spěchajících lidí, měli byste úspěch. Vzorek dvou respondentů sice není reprezentativní, přesto zajímavý. Třeba Tomáš Eichler hokej prožívá. "Jako Boleslaváka mě to u srdce bere, jenomže mám tu smůlu, že jsem Sparťan. Chodím se samozřejmě koukat, povzbuzuji, ale více méně titul přeji vždy Spartě," řekl. Při vší úctě, že by Mladá Boleslav vyhrála titul v tomto ročníku, stejně nehrozí. Pokud na to ale vsadíte barák a uspějete, pak jich vyhrajete podle rozdílů v kurzech třeba 120 nebo také 150. Ale komu bude Tomáš Eichler fandit v souboji Mladá Boleslav - Sparta poprvé za tři týdny? "Dal jsem si závazek, že se na hokej podívám, ale nebudu v tu chvíli fandit ani jednomu," zvolil tento příznivec řešení hodné Šalamouna.

Hokejová extraliga je v Mladé Boleslavi absolutní novinkou. Ale to byl fotbal před čtyřmi lety také, a uchytil se výtečně. Snad proto se od jistého Pavla dostalo na otázku o postupu hokejistů této odpovědi: "Je to asi pěkné, četl jsem to. Spíš ale tady v Boleslavi fandím fotbalu. Možná se zajdu podívat. Zatím byl fotbal v první lize, tak jsem chodil spíš tam." Na většinu zápasů se tak nejspíš zaplní místa i k státní. Fanoušci možná budou v euforii, že se hraje nejvyšší soutěž i trochu shovívaví, kdyby se boleslavským nedařilo hned od začátku. Co si ale přejí nejen oni, ale hlavně vedení klubu, aby nedopadli jako neoblíbené Ústí, které právě Středočeši poslali po roce zase o soutěž níž. "Chceme se zachránit. Může se stát, že budeme poslední, že síla soupeřů bude taková, že na to mít nebudeme a že si soutěž budeme muset uhájit v baráži. Jsme připraveni i na to, že budeme hrát baráž, ale je naše přání, abychom se jí vyhnuli," řekl sportovní ředitel Jaromír Šindel. Také proto se klub rozloučil i s některými hokejisty, kteří mu pomohli do nejvyšší soutěž.

Ředitel extraligy Šulc: Ne zveřejňování příjmů hráčů je ještě čas

Stanislav Šulc má coby ředitel soutěže hokejovou extraligu na starost. Nejprve položíme otázku možná trochu technického rázu, ale dotýká se i atraktivity soutěže.

Proč se i tentokrát bude hrát skupina o udržení, která na jaře při své premiéře nabídla bezbřehou nudu a prázdná hlediště, protože o sestupujícím už bylo rozhodnuto? Neuvažovali jste o zrušení takzvaného play-out?

"Při hodnocení uplynulé sezóny jsme o tom diskutovali, naskýtalo se několik možných řešení, nakonec převládl názor, že odejít od této nově zavedené části soutěže po jednoročních zkušenostech by bylo příliš brzo. Samozřejmě je pravda, že v uplynulém ročníku byla tato část výrazně ovlivněna výrazným bodovým odstupem tehdy posledního Ústí nad Labem, ale umíme si představit docela jinou variantu, že i v této části se bude do posledního kola hrát. Ale po letošní sezóně se k tomu v každém případě vrátíme a po dvou letech snad budeme mít víc zkušeností a víc argumentů pro to to eventuálně řešit."

Loňský nováček Ústí nad Labem mezi elitou selhal a okamžitě se vrátil do druhé nejvyšší soutěže. Myslíte, že bude Mladá Boleslav větším přínosem?

"Těžko tipovat, ale na první pohled se zdá, že pro to v Mladé Boleslavi udělali spoustu práce, spoustu práce s cílem získat extraligovou licenci, protože podle našeho současného platného licenčního řádu to není jenom otázka úspěchu v baráži, ale ten klub musí stejně jako všechny ostatní v extralize splnit celou řadu podmínek zakotvených v licenčním řádu. Ale velmi výrazně posílili i hráčský kádr, takže si myslím, že Mladá Boleslav nevstupuje do soutěže jako outsider."

Stanislav Šulc

Vy jste se rozhodli, že disciplinární komise bude trestat hokejisty, kteří přifilmovali souboje se soupeři. Bez ohledu na fakt, zda je za to potrestal přímo rozhodčí v zápase. V případě, že videozáznam prokáže, že hráč se proti tomuto pravidlu provinil, čeká ho pokuta ve výši deseti procent základního platu. Jenže výdělky nejsou v domácí nejvyšší soutěži věcí veřejnou. Jak tedy budete postupovat?

"Budeme postupovat přesně tak, jak rozhodla valná hromada, že hráč dostane pokutu ve výši těch deseti procent. Samozřejmě veřejnosti sdělíme, že hráč ten a ten za to a to v tom a v tom utkání byl potrestán pokutou a za tímto sdělením uděláme tečku, protože pro veřejnost s ohledem na to, že se kluby APK nedohodly, že platy by měly být věcí veřejnou, dál to zveřejňovat v tuto chvíli nemůžeme."

V NHL je to věc naprosto normální. Víme i to, nakolik si přijde Jágr v Omsku. Proč dělá český hokej s platy takové tajnosti?

"Zatím je spousta argumentů a diskutuje se o tom řadu let, proč je zveřejnit, proč je nezveřejnit. Zatím většinou převládl názor, a proto to je tak, jak to je, že pro to u nás neuzrála doba, že na to společnost ještě není připravená. Samozřejmě příjmy špičkových hráčů jsou někde jinde, než je průměrný plat lidí v téhle republice, ale myslím si, že to stejně všichni tuší, předpokládají a je to potom předmětem řady spekulací. V různých denících se objevují různé přehledy, různé představy, různá, s odpuštěním, hausnumera, protože to vytváří předpoklady, aby se o tom spekulovalo. Ale zatím převládl názor, že ještě ne. I mimo jiné s ohledem na to, že to není zvykem ani v jiných profesích. Veřejnost neví o leckom jiném, kolik bere, proč by hokejisté měli výjimky."

Jeden z posluchačů se Stanislava Šulce zeptal, jestli se domnívá, že pokud hráč dostane pokutu, že tento hráč přizná svůj příjem.

"Všichni hráči extraligy povinně používají standardní hráčskou smlouvu, která je mnou registrována a také založená, čili nejsem odkázán na to, co mi klub bude říkat, kolik hráč bere. Prostě vytáhnu příslušný šanon, podívám se do smlouvy hráče a zjistím, jaká je jeho základní měsíční odměna."

Nově vzniklá ruská kontinentální liga by ráda expandovala do Evropy. Z českých klubů se hodně mluví o karlovarské Energii. Co by to znamenalo pro extraligu? Je kontinentální liga konkurenční soutěží?

"Z hlediska případného odchodu hráčů do této soutěže samozřejmě konkurenční je, protože nabízí v Evropě jinde nevídané ekonomické podmínky a z tohoto pohledu pro řadu hráčů je a zřejmě i bude lákadlem. Bude se jednat i o velmi kvalitní soutěž. Sami jsme zvědaví, jak to Rusům vydrží, jak to ustojí. Konkurencí pro nás je. Zatím čekáme, jak velkou a jak dlouhodobou."

Loga sponzorů stále více zakrývají mimo jiné i ledovou plochu na stadionech, takže divák nemůže puk na kluzišti skoro ani najít. Neuvažujete o nějakém řešení této nepříjemnosti?

"Dovolím si konstatovat, že to je uměle vytvořený rádo by problém. Nemám pocit, a na hokej chodím každé kolo, že bych měl potíže tam puk najít. Na druhou stranu musím říct, že i nám by se líbilo, kdyby těch reklam na ledě mohlo být trochu víc, ale to je ekonomická záležitost. Zdroje financování klubů jsou natolik omezené a sponzorů, firem, partnerů, které jsou ochotni dávat peníze do hokeje, je tak málo, že to kluby musejí skládat po menších částkách od více sponzorů. Proto je tam těch reklam tolik. Také by se mi líbilo, kdyby tady byly velké mezinárodní firmy, jejichž dvě tři reklamy na ledě by byly dominantní a pokryly by značnou část rozpočtu toho klubu. Je to z nouze ctnost. A jestli chceme, aby ta soutěž měla kvalitu, aby ji hráli špičkoví hráči, tak je musíme kvalitně zaplatit. Jiné zdroje peněz nemáme."

autoři: kyk , apr , lvb
Spustit audio

Více z pořadu