Hraje Bohemka. Ale jaká?

17. září 2008
Pod kůži

I když nejste fotbalovými fanoušky přesto Vám název Bohemians Praha určitě něco říká. Patří mezi nejslavnější kluby české fotbalové historie. Jméno získala před více než sedmdesáti lety. Tehdy vycestoval na turné po Austrálii Vršovický AFK, kterému Fotbalový svaz propůjčil název Bohemians - Češi. Pořadatelé zájezdu požadovali účast národního týmu. Turné bylo tak úspěšné, že tehdejší vedení svazu souhlasilo, aby si klub název ponechal. Tak vznikl název Bohemians Praha.

Po roce 2005 se klub dostal do finančních problémů. Byl na něho vyhlášen konkurz. Fanoušci se tehdy semkli a pomohli svůj klub zachránit. Pro běžného sportovního konzumenta bylo sice nepřehledné, která ze vzniklých Bohemek je ta pravá. Po čase se situace ustálila. V současnosti se ale uvažuje o likvidaci symbolu Bohemky - stadionu Ďolíček. Čekají tedy fanoušky opět zlé časy? Budou muset zvednout hlasy na záchranu milovaného klubu? Jakou budoucnost nabízejí svým příznivcům jednotlivé kluby s názvem Bohemians? Na tyto otázky odpoví dnešní téma Pod kůži. Už za chvíli si poslechneme vzpomínky jednoho z těch kteří s Bohemkou prožívali dobré i zlé časy.

Když se řekne fotbalový fanoušek, mnohým z nás se vybaví řvoucí chuligán, který vše ničí ve jménu svého klubu. Když se ale řekne fanoušek Bohemky, mnohým vystane na mysl záchrana vlastního klubu.

"Bohemka je jenom jedna, a to 1905. Ta druhá je pro mě jenom Střížkov," uvedl skalní fanoušek Honza, který s Bohémkou prožívá celý svůj život. Od malička chodil na fotbal do populárního Ďolíčku na tu "svou" Bohemku. Prožil si s ní chvíle štěstí a euforie, to když v roce 1983 slavili klokani titul Mistra ligy. "Na to se vzpomíná pěkně. Titul, to byla bomba. Jediné, co mě na tom titulu mrzelo, bylo, že už v Bohemce nebyl Tonda Panenka, už byl ve Vídni. Protože jsem Bohemce začal fandit asi hlavně kvůli Tondovi Panečkovi," svěřil se fanoušek Honza.

Po více než 20 letech, v roce 2005, přišel v historii Bohemians asi ten nejhorší okamžik. Byl na ně uvalen konkurz a klokani byli vyloučeni ze soutěže. Honza si z té doby vzpomíná na zcela jiné pocity. "Beznaděj. Přiznám se, že v jednu chvíli jsem už nevěřil ve vůbec nic," přiblížil. Na scénu záhy vstupují dva subjekty, které o sobě tvrdí, že jsou nástupci slavného klubu. Na jedné straně Bohemians 1905, na straně druhé Bohemians Praha. Fanoušci včetně Honzi vytváří sbírku, kterou chtějí zachránit milovaný klub.

Družstvo fanoušků mezi sebou vybralo více než tři miliony korun a nikdo nepochyboval o tom, že je tenhle projekt naprosto čistý. "Díky tomu, že se mi zdálo jednání lidí opravdu jako fanouškovství, tak jsem tomu věřil. Nikdy to asi nemůžete vědět úplně dopředu, ale zdálo se mi, že to je ta možná cesta, jak s tím ještě něco udělat," vzpomněl Honza.

V poslední době na jeho čele přibývá další vráska. Stadion u Botiče by se mohl bourat. Existuje projekt Českomoravského fotbalového svazu Stadiony 2013, a jeho podmínky Ďolíček nesplňuje. Navíc stojí na velmi lukrativních pozemcích v Praze 10, které jsou přímo stvořeny pro výstavbu kancelářských či bytových komplexů. Ještě není nic jistého, ale tato varianta reálně existuje. "My jsme to vyjádřili na posledním domácím utkání. Budeme dělat všechno pro to, aby se to nestalo, protože Ďolíček je pro nás synonymem Bohemky, teď Bohemky 1905," řekl Honza.

Do hry se však v současné svízelné situaci může vrátit původní Bohemians Praha zastoupená Michalem Vejsadou, která je nyní v konkurzu, pokud by se očistila do dluhů. Do těch se někdejší úspěšný klub dostal právě pod jeho vedením. "To je opravdu otázka. Jestli by se ta původní Bohemka měla očistit, tak by měla oslovit Družstvo fanoušku a Bohemku 1905. Potom bych tam problém neviděl. Ale moc tomu nevěřím, protože si nemyslím, že je po očištění potřeba, aby to vyvíjelo nějakou činnost. Myslím si, že ta pravá Bohemka tady pořád je, je to naše Bohemka 1905, a to mi stačí," sdělil svůj názor fanoušek.

Honza má před sebou zřejmě další krušné chvilky. Jaké má vyhlídky? Který z klubů může nabídnout tu nejlepší budoucnost? Kde nakonec bude ta správná Bohemka hrát a která to vlastně bude?

0:00
/
0:00

Domluvit se je zřejmě nemožné

Lukáš Přibyl, sportovní ředitel fotbalového klubu Bohemians 1905 a Josef Jícha, stejná funkce, ale u Bohemians Praha. To jsou protagonisté další reportáže. Prozradí fanouškům a nám všem, kam směřují jejich kluby.

Honza a s ním další tisíce fanoušků čekají na vyjádření obou klubů, jakou budoucnost pro klokany připraví. Ví o tom i Lukáš Přibyl, sportovní ředitel Bohemians 1905. "Vize je taková, že Bohemka byla, je a bude. Myslím, že to heslo by mělo platit i nadále a věřím, že lidé budou vždy stát při klubu a vím, že vedení klubu bude vždy dělat všechno pro to, aby to bylo nejlepší pro Bohemku," poodhaluje vizi Lukáš Přibyl a vzápětí více konkretizuje předcházející slova. "Musíme vyřešit dál směřování klubu, jestli bude postupně rekonstruovat Ďolíček, což bude stát i velké provozní náklady, kde na to ty peníze najít, jestli na to klub má. Abychom jenom v zaslepení vidinou Ďolíčku neutopili klub jako takový. Takže vedeme fanoušky interně diskuse, jak dál financovat klub, to znamená i jak dál najít peníze na relativně velké investice do stadionu v řádu desítek, stovek milionů korun. Nebo třeba je jedna z variant odstěhovat se na jiný stadion, kde platit jenom pronájem a mít prostředky z prodeje pozemků vršovického Ďolíčku a z toho financovat částečně klub. Takže to jsou různé varianty, které se teď nabízejí."

Samozřejmě že i Bohemians Praha mají své představy do budoucna.V současné době probíhají jednání se silným partnerem, který by pomohl přestavět pro účely fotbalové akademie stadion na Střížkově. Navíc by přispíval po dobu pěti let částkou ve výši pěti milionů eur na provoz A mužstva. A Josef Jícha už si vyhlédl i stadion, na kterém by Bohemians Praha hráli. "Ideální by bylo hrát v Edenu. Domluvit se s Edenem a ligu jako takovou hrát na Praze 10. Další kroky budou následovat, včetně spojení s Bohemians Praha v konkurzu. Tím vyřešíme historii," přiblížil záměry Josef Jícha.

To by pro Bohemians Praha znamenalo, že by se tento klub stal následníkem populárních klokanů, kteří vyhráli ligovou soutěž v roce 1983. "Co se týče 1905, tak si stále myslím, že by si s námi měli sednout k jednomu stolu," pokračuje Josef Jícha. "Já to v tuto chvíli vidím jako velmi nereálné. Samozřejmě se nikdy nemá říkat nikdy, ale v tuto chvíli si nedokážu představit variantu, při které by to bylo možné," oponoval Lukáš Přibyl. Usednutí k jednomu stolu je tedy nereálné. Pan Jícha jde ale ve svých úvahách ještě dál. "Těmito všemi postupnými kroky, které se udělaly v posledních čtrnácti dnech, které ještě budou následovat další měsíc, tak to vedlo jedině k jejich zániku. A proto nejsou členy ČMFS, tak by je svaz musel vyloučit ze soutěží,"doplnil Josef Jícha.

Z těchto obvinění si však zástupce Bohemians 1905 příliš starostí nedělá. "Co se týče uznání Českomoravským fotbalovým svazem, tam to proběhlo celkem jednoznačně a byly jsme uznáni za nástupce fotbalového svazu. Následně fotbalový svaz ještě nevyloučil, krátce pár měsíců potom řekl, že nevyloučil ten starý subjekt, tudíž starý subjekt je tam zapsán ten, který je v konkurzu pod stejným registračním číslem, ale s hvězdičkou, neprovozuje žádnou fotbalovou činnost. Je tam v tuto chvíli jednom administrativně z nějakých diplomatických důvodů, když to řeknu diplomaticky," dodal Lukáš Přibyl.

Michal Vejsada: Chci klub na sportovní úrovni, na jaké byl v letech 1980 až 1982

V pořadu Pod kůži mluvíme o fotbalovém klubu Bohemians Praha. Klubu který vešel do podvědomí veřejnosti hlavně tím, že ho v roce 2005 pomohli zachránit fanoušci vyhlásili finanční sbírku. V současné době se však zřejmě blíží další mezník v historii zkoušeného klubu. Bude se pravděpodobně bourat stadion v Ďolíčku a z konkurzu pomalu vybředá původní Bohemians Praha. Jak bude vypadat budoucnost klubu s klokanem ve znaku? I tato otázka mířila na Michala Vejsadu, majitele Bohemians Praha v konkurzu.

Michal Vejsada uvedl, že v současné době by mělo dojít k zapsání majetku, který byl zpeněžen bývalým správcem konkurzní podstaty, takže majetek by se měl vrátit zpět do FC Bohemians Praha. "Na správci konkurzní podstaty bude, jak s majetkem dál naloží," doplnil Michal Vejsada, který míní navázat na sportovní historii Bohemky. Společnost v konkurzu v současné době jedná jak s Bohemians 1905, tak s Bohemians Praha - Střížkov s cílem vytvořit jedinou a silnou Bohemku.

Obec fotbalových příznivců Bohemians se příliš netají tím, že Michala Vejsadu v lásce nemá, protože to měl být právě on, kdo měl jejich Bohemku přivést až na hranici zániku. Sám ale fanoušky přesvědčovat o svých úmyslech nebude. "Převzal jsem akcie den před správcem konkurzní podstaty a ještě ten den dopoledne jsem byl u soudce a soudce mi řekl, že vyhlášení konkurzu na společnost Bohemians nebude. Takže nenesu žádnou odpovědnost za FC Bohemians Praha, která se dostala do konkurzu," vysvětlil Michal Vejsada. Odpovědnost za tento stav vidí spíše na vedení Bohemians 1905 a jejích akcionářích.

Michal Vejsada

Nicméně s fanoušky Bohemky chce nynější společnost v konkurzu navázat kontakt a seznámit je se záměry do budoucna. "Dokonce přímo fanouškům, fyzickým osobám," řekl Michal Vejsada. Příznivcům by tak chtěl nabídnout klid ve fotbalovém klubu Bohemians a rád by přivedl Bohemku na sportovní úroveň, na jaké se nacházela v době 1980 až 1982. Pokud se mu to povede, novodobá historie Bohemky se ale asi už nebude odehrávat na stadionu v Ďolíčku. "Je škoda, že pravděpodobně zanikne, ale musíme se na to koukat i z jiné stránky. Současné směrnice o tom, jak mají vypadat stadiony, Ďolíček nesplňuje," dodal Michal Vejsada, který by chtěl klub postavit na nohy do jednoho roku.

autoři: vij , lvb , pka
Spustit audio

Více z pořadu