Po 170 letech se v Česku přestávají vyrábět zápalky

16. říjen 2008
Pod kůži

Město Sušice a zápalky patří 170 let k sobě. Kvůli malé krabičce sirek zná českou obec na Šumavě skoro celý svět. Proto řadu Čechů překvapila zpráva, že Solo Sušice s výrobou zápalek končí. Podle vedení firmy za to může ekonomický tlak z Indie a Číny i nezájem lidí o tento sortiment. Ale je tomu skutečně tak? A co pro Česko ztráta zavedené značky znamená? Na to se zeptal pořad Pod kůži. Jakou ztrátou ukončení výroby v Sušici je, vysvětlila také ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Praha Helena Köenigsmarková.

Jediný výrobce zápalek v Česku končí s výrobou. Pro obyvatele Sušice je to špatná zpráva. Region přijde o práci i tradici. Solo Sušice do konce roku propustí asi padesátku dělníků. Dalších třicet - hlavně úředníků - v továrně zůstane. A to proto, že z výrobny sirek se stane obchodní společnost. Jak jsme přímo na místě zjistili, společnost bude pracovat pod světově proslulou značkou Solo Sušice, zápalky pro ni budou vyrábět obyvatelé Indie. A jak na ukončení výroby zápalek reagují obyvatelé tohoto šumavského města?

"Solo tady existovalo 169 let, je lepší o tom vůbec nemluvit. Je to velice smutné," posteskl si obyvatel Sušice nad končící výrobou sirek v tomto šumavském městě. "Je to záležitost i jiných měst, kde se končí s porcelánem, kde se končí s tradičním sklem. Všechno, co mělo nějakou hodnotu v tomto státě, co vycházelo z tradice předků, končí," doplnil další.

Výroba sirek je v Česku dlouhodobě ztrátová. Vedení podniku proto prodalo zařízení továrny do levnějších asijských zemí. Lidé, které jsme ve dvanáctitisícové Sušici potkali na hlavním náměstí, si o tom myslí své a prozrazují, že české sirky teď budou vyrábět v Indii. "Je to špatné, protože lidé přijdou o práci. Vždyť to bylo světoznámé," řekl jeden z nich. "To byl podnik s takovou tradicí. Nejsem odsud, ale je to smutné, že likvidují takové podniky, které mají jméno i ve světe," dodal další.

Majitelé firmy se podle nich chovají pragmaticky. České zápalky bude vyrábět levná pracovní síla na východě. Ať oslovíme muže, ženy, středního nebo mladšího věku, reagují podobně - zlobí se. "Je to ostuda města, že to vůbec povolilo. Sušice se asi už ničí jiným ve světě pochlubit nemůže," řekla paní na náměstí. Zaměstnanci firmy dostanou výpověď do konce října, pak budou tři měsíce pobírat odstupné. Co bude pak, ptají se?

Když je vidíme vycházet z jejich továrny, máme trochu strach položit jim pár otázek. A opravdu, mnozí z nich s námi mluvit vůbec nechtějí. "Je to hrozné," uvedla jedna ze zaměstnankyň s tím, že do práce budou chodit ještě do konce roku. V tu podnik opouštěl velký kamion s přívěsem plný zápalek. "Přivezli práci, práce je dost. To právě nemůžeme pochopit, práce je hodně, přesto končíme," kroutí hlavu další zaměstnankyně sirkárny a její kolegyně doplnila, že se sice snažila najít jinou práci, ale v Sušici to představuje problém. "Pan Scheinost by se asi obracel v hrobě, kdyby viděl, co se tady teď děje," dodal.

Sirky začal v roce 1839 ještě ručně vyrábět truhlář Vojtěch Scheinost. Jeho jednoduchá dílna byla první v českých zemích.

2008: Poslední krabička zápalek vyrobená v Sušici

Lidé ve světě málo používají zápalky. A když už, tak sáhnou po těch levnějších z Indie. Právě Indie je největším vývozcem sirek. Přitom české Solo Sušice jsou také závislé na vývozu. Plných 85 procent produkce dodávají do všech zemí světa. A takto vysoké číslo se pro zavedenou českou značku stalo osudné. Vedení firmy ohlásilo k poslednímu prosinci ukončení výroby. Jak jsme přímo v Sušici zjistili, udělalo to, o čem se ve městě mluví řadu měsíců.

Proč nešlo výrobu v Solo Sušice udržet? Na to se ptá hodně obyvatel kraje. A ptají se i lidé, kteří vědí, jak velkou slávu si malá krabička zápalek vydobyla. Uvědomuje si to ředitel Solo Sušice Věroslav Puchinger? Naše otázky nám odmítl zodpovědět, i když jsme na něho čekali asi 30 minut v recepci zdejší firmy. Odkázal nás na mediálního zástupce firmy Jiřího Janouška: "Solo sirkárna jako taková ovšem nezaniká a přemění se na obchodní společnost, která bude nadále se zápalkami obchodovat a značka Solo zůstane zachována." Čtyři sta milionů krabiček zápalek ročně, které podnik prodá, na jeho záchranu prostě nestačí, dodal na závěr.

Ochranná známka s obrazem nůžek existuje 170 let. Je ve světě hodně ceněna. To se v Sušici obecně ví a turisté se to v Sušici dozvědí mimo jiné také z muzea. "Jim vadí, že tady skončí výroba zápalek. Sušice a zápalky k sobě patří. I když značka zůstane zachovaná a firma tady bude mít nadále své sídlo, už to bude jen obchodní společnost a nebude tady ta výroba, takže to lidé vnímají velmi citlivě a jsou z toho smutní. I ti, kteří tam nejsou zaměstnaní, to vnímají jako velice negativní záležitost pro Sušici," uvedla ředitelka muzea Zdena Řezníčková.

Nacházíme se ve výstavním sále, který je zadán historii sirkařství v Sušici nebo okolí. Kdybychom pomyslně touto expozicí prošli, výstava je koncipovaná od samého vzniku sirkařské výroby asi až do jejího konce, na konci bude velký panel s datem konec sirkařství v Čechách.

Vstupní brána do Solo Sušice

"Je to trochu symbolické, protože výroba zápalek byla povolena sušickým magistrátem 31. října 1839. A teď máme také říjen a výroba zápalek zde bude končit... Na konci možná nějaký ten panel doděláme, kde napíšeme, že toto je poslední krabička zápalek vyrobená v sušické sirkárně. Jeden podobný případ už tady máme, protože v Sušici bývaly sirkárny dvě. Ta druhá skončila v době hospodářské krize v roce 1932. Máme tu balík, na kterém je nápis: Toto je poslední balík zápalek vyrobený v sirkárně v roce 1932. Takže se může stát, že tady budeme mít balík a na tom bude nápis: Toto je poslední krabička zápalek vyrobená v Sušici v roce 2008," dodala ředitelka muzea.

Krabička sirek z firmy Solo Sušice vděčí také vzniku "angličáků". Před asi 55 lety britského konstruktéra Jacka Odella napadlo vyrobit miniaturu autíčka, aby si ho jeho dcera s sebou mohla vzít do školy. A musel se podle tehdejšího nařízení vejít do krabičky od sirek. Vyrobil proto model auta, který se přesně do takové krabičky vešel. Nově vzniklým modelům i jejich balení dal pak ochrannou značku "matchbox" - krabička sirek.

Lze tady mluvit o globalizaci

Kvůli malé krabičce sirek zná českou obec na Šumavě skoro celý svět. Proto řadu Čechů překvapila zpráva, že Solo Sušice s výrobou zápalek končí. Podle vedení firmy za to může ekonomický tlak z Indie a Číny i nezájem lidí o tento sortiment. Ale je tomu skutečně tak? A co pro Česko ztráta zavedené značky znamená?

Ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea v Praze Helena Königsmarková uvedla, že na jednu stranu všichni tuto událost očekávali, na druhou stranu si to nikdo vnitřně nepřeje. "Většinou jde o produkce a výroby, které trvaly několik století... Navíc k tomu máme trochu sentimentální vztah, že se podařilo většinu výroby udržet zuby nehty přes období komunismu a najednou nám to všechno odchází. Takže někde je chyba, to je všem zřejmé," doplnila.

V souvislosti s ukončením výroby zápalek lze opravdu podle ředitelky mluvit u globalizaci, neboť trh má hlavní slovo. "Některé věci odbourává a ve jménu levnější výroby ji přesunuje, ale zároveň to vyvolává zvýšený logistický provoz. Dřevo se poveze jinam, tam se z něho udělají sirky, hlavičky se třeba budou namáčet v jiné zemi a pak se to poveze zpátky," vysvětlila Helena Königsmarková, které je ředitelkou rozsáhlého a prestižního muzea.

Toto muzeum se může pyšnit rozsáhlou sbírkou skla, porcelánu, šatů a podobně. Helena Königsmarková uvedla, že v minulých desetiletích mělo muzeum šanci sbírat především prototypy, nikoliv hromadnější uměleckoprůmyslovou výrobu. Za několik let bude muzeum třeba možná vystavovat výsledky letošní výstavy Designblok, tedy spíše zase jenom návrhy, které se už nedostanou do masovější výroby. "Kdyby byly správně využívány a dostaly se do hromadnější výroby, tak máme také co nabídnout," dodala.

Tuberkulóza ohrožuje obyvatele České republiky. Tímto tématem se v pátek 17. října bude zabývat pořad Pod kůži. Nalaďte si Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na naší e-mailovou adresu.

autoři: ela , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu