Čtyři roky čekám na výplatu

4. listopad 2008
Pod kůži

Představte si, že poctivě chodíte do práce a za svou námahu zaplaceno nedostanete. Takový osud postihl i zaměstnance bývalého obuvnického závodu v Havířově. Dokonce dělali přesčasy, aby svému zaměstnavateli pomohli. Firma stejně skončila v konkurzu. Lidé se řádně se svými pohledávkami do konkurzního řízení přihlásili a výsledek? Peníze stále nemají.

Už čtyři roky čeká na výplatu pětapadesátiletá Alžběta Macková z Havířova. Pracovala v obuvnickém závodě, který zaměstnával více než stovku lidí. Firma se dostala do potíží, přestávala platit mzdy, až nakonec lidé výplatu nedostávali vůbec a společnost skončila v konkurzu.

S paní Alžbětou jdeme k budově bývalého obuvnického závodu v Havířově. Pracovala tady dvacet let. "Je to smutné. Kolik rodin tady dělalo. Jdeme k hlavní vrátnici. Tady jsem každé ráno vstupovala do práce. Poslední měsíce jsme už chodili jenom do práce bez peněz," uvedla paní Alžběta, která působí dojmem rázné ženy. Tomu ostatně odpovídá i její profese. Dělala tady kvalitářku. Dohlížela, aby každá bota, která opustí závod, byla v pořádku. "Děláte samozřejmě ne proto, abyste se bavila, ale abyste si vydělala, abyste měla z čeho žít," doplnila.

"Už je to zamčené. Možná už je po pracovní době a zaměstnanci jsou už pryč. Jsou tady už různé firmy, realitky a různé podniky. Mají tady pronajaté místnosti," řekla paní Alžběta. Později nám u sebe doma v obýváku vyprávěla, jak to všechno začalo. Že se s firmou děje něco podivného, začala pozorovat už na jaře 2004. "Na jaře jsem začali dostávat menší platy, jenom minimální mzdu, i když jsme si vydělali více, protože byla úkolová mzda. Pomalu se začali propouštět lidi," popsala.

V dalších měsících to bylo ještě horší. "Ještě se vyžadovalo, že musíme dělat přesčasy, abychom majiteli pomohli, abychom se z toho dostali, protože jsou různé problémy. Ale výplaty nepřicházely. Takže výplatu jsme nedostali žádnou," řekla paní Alžběta. Když zjistila, že firma BB CZ je v konkurzu, dala paní Alžběta výpověď. Spočítala, že jí zaměstnavatel dluží kolem 20 tisíc korun. "Člověk má v sobě vztek. Pořád si do poslední chvíle říkáte, že to přeci není možné. Když dělám, tak mi to přece někdo musí zaplatit. Nemůže udělat, že sebere peníze a vám nedá nic. Když jsme odvedli práci, výrobek, který jsme udělali, hotovou botu, kterou jsme zpracovali, vezme, prodá, peníze si nechá a my jsme zůstali jenom tak," zlobí se paní Alžběta.

Za svou práci peníze nedostala a skončila prakticky na dlažbě. Proto paní Alžběta zamířila na úřad práce. Chtěla využít nových předpisů. Tedy aby dlužnou mzdu dostala od státu a ten pak peníze vymáhal po firmě. A protože společnost sídlí ve Zlíně, vše řešila s tamním úřadem práce. "Ze zlínského úřadu jsem dostala nějakých 1700 korun. Byl to nějaký souhrn snížených platů. Ale vůbec to nevycházelo, protože suma, kterou jsem dostala, nevycházela ani na jeden měsíční doplatek," přiblížila jednání s úřadem.

Mezitím kontaktovala i Krajský soud v Brně, kde běží konkurzní řízení, ale zatím neví, jak vše oficiálně dopadlo. "Nedostali jsme žádné vyrozumění ani pozvání k soudu, abychom něco doložili nebo předložili nebo poukázali na něco. Vůbec nic," upřesnila další svoje kroky paní Alžběta. Nakonec odešla do předčasného důchodu a hlídá vnuky. "Na výplatu čekám a myslím, že se ani nedočkám. V listopadu to budou čtyři roky. Poctivě jsem dělala a chtěla jsem svoje peníze," dodala.

Stroje prodali, na výplaty stejně nezbylo

Slyšeli jsme příběh paní Alžběty Mackové, která na výplatu čeká už čtyři roky. Pracovala v obuvnické firmě v Havířově, která vyráběla boty a skončila v konkurzu. Jak se daří uspokojit požadavky věřitelů? A pomohl úřad práce desítkám zaměstnanců bez peněz?

V obchodním rejstříku poměrně jednoduše zjišťujeme, že konkurz na firmu BB CZ byl vyhlášen už v listopadu 2004. Společnost má sídlo ve Zlíně, a z tohoto města je i správce konkurzní podstaty advokát Pavel Fišer. "Dostal jsem na krk možná stovku zaměstnanců. A prázdnou pokladnu. To byl základní problém. Neměl jsem na jejich výplaty, takže jsem musel zahájit jejich okamžité propouštění. Peníze na jejich výplatu nebyly," uvedl Pavel Fišer.

Když jsme s paní Alžbětou procházeli kolem obuvnického závodu v Havířově, na vlastní oči jsme viděli, jak velký areál to je. Firma, která vyrábí boty, přece musí mít spoustu drahých strojů. Podařilo se tedy správci zařízení prodat a tím získat peníze pro zaměstnance? "Velký provoz to byl, ale společnost tam byla v nájmu, takže jí nic nepatřilo. Ano, měli poměrně hodně obuvnických strojů, nicméně řada těchto strojů pamatovala ještě pana Baťu, takže při recesi obuvnického průmyslu byly téměř neprodejné. Část se nám podařila prodat slušně, část jsme museli prodávat za hodnotu železa. Výtěžek byl doslova minimální," přiblížil konkurzní správce.

Z konkurzu se paní Alžběta spolu s desítkami dalších bývalých zaměstnanců z peněz za dlužné mzdy zřejmě nedočká. Pětapadesátiletá žena chtěla, aby jí výplatu zaplatil stát, přesněji řečeno zlínský úřad práce. "Vypláceli jsme ušlé mzdy, nicméně to nebyly celé mzdy za celé tři měsíce tak, jak to umožňuje zákon, protože zaměstnavatel dlužil někdy pouze části mezd za některé měsíce," řekla Miriam Majdyšová, mluvčí zlínského úřadu práce a dodal, že vše počítali podle dokladů od zaměstnavatele, tedy od krachující firmy. "Z výplatních lístků, kolik měli odpracováno a podobně. To znamená, že jsme jim vyplatili pouze to, k čemu nám dal zaměstnavatel podklady."

Jenže paní Alžběta tvrdí, že výplatní pásky byl jen prázdným papírem. Ve skutečnosti na účet nic nedostala. Vše má podloženo bankovními výpisy. "Toto jsou výplatní pásky, které jsme každý měsíc dostávali. Papírově jsme výplaty dostali, ale na účet nám výplaty nedošly. Tady už výplaty nejsou. Vidíte BB CZ? Už není nic. Na výplatních páskách jsou peníze zaplacené, ale na účet nepřišly," vysvětlila paní Alžběta.

A jak je to se samotným konkurzem? Paní Alžbětě se nelíbí, že od Krajského soudu v Brně nemá žádné informace. "Ze zákona se doručuje pouze správci úpadce, konkurzním věřitelům a konkurznímu výboru. Ostatní věřitelé mohou sledovat stav řízení na úřední desce krajského soudu na portále justice.cz a je možné zjistit stav řízení v evidenci úpadců," vysvětlila mluvčí brněnského soudu Miroslava Sedláčková a dodala, že ostatní věřitele nemá soud povinnost obesílat předvoláním.

Krajský soud v Brně má projednat konečnou zprávu o konkurzu obuvnického závodu 11. listopadu.

Firma má dlouho problémy? Neváhejte a začněte se starat

Místo výplaty prázdná peněženka - tak dopadla paní Alžběta Macková z Havířova. Obuvnický závod, kde pracovala skončil v konkurzu a nezaplatil stovce lidí mzdu. Jaké jsou praktické rady pro lidi v podobné situaci?

Chodíte do práce a výplata nikde? Firma se vymlouvá na potíže, ale mzda na účtu stále není. Co v takovém případě dělat? Nečekat na zázrak, radí Svatava Baďurová z ostravského úřadu práce. Takový zaměstnanec by měl co nejrychleji přijít na úřad práce a situaci řešit. "Člověk by neměl dlouho váhat, když jsou ve firmě dlouhodobě problémy. Měl by je řešit a starat se sám o sebe. Lidé si už nenechají ledacos líbit, už nejsou tak právně nepolíbeni, jak tomu bylo v minulosti, a jsou schopnější se brát za své oprávněné zájmy," uvedla Svata Baďurová.

Logo

Pokud váš zaměstnavatel skončí v konkurzu, máte šanci, že nějaké peníze dostanete od státu. Ale maximálně za tři měsíce. "Teď může člověk, který je součástí řízení, dostat měsíčně 32 538 korun. Částka je každý rok jiná. To znamená, že v této částce jsou nejenom mzdové nároky, ale může to pojmout i odstupné a podobně," přiblížila Svatava Baďurová.

A co v případě, jak ji popisuje paní Alžběta z naší reportáže? Tedy, že částka, kterou od úřadu dostala, jí, lidově řečeno, nesedí? Úřad práce vycházel z výplatních lístků a dokladů od zaměstnavatele. Podle paní Alžběty ale na účtu nic neměla. V případě nesrovnalostí se můžete odvolat, ale co nejrychleji. "To znamená, že úřad práce ve vaší věci vydal rozhodnutí. Proti každému rozhodnutí je možné se odvolat, to znamená, že dám to své odvolání příslušnému úřadu práce, který moji záležitost řešil. A to je povinno to poskytnout dál ministerstvu práce a sociálních věcí," vysvětlila Svatava Baďurová z ostravského úřadu práce.

Pohledávky je možné prodat

Alžběta Macková čeká čtyři roky na výplatu. Takové potíže má zhruba stovka jejich bývalých kolegů. Pracovali v obuvnickém závodě v Havířově. Firma BB CZ zkrachovala a správce konkurzní podstaty zjistil, že pokladna společnosti je prázdná. Existuje z takové situace nějaké východisko?

Specialista na insolvenční řízení, právník Michal Víšek nepovažuje případ konkurzu firmy BB CZ za typický. "Byl přijat nový zákon, který nahradil dosavadní právní úpravu. Tento nový insolvenční zákon má za úkol zrychlit insolvenční řízení," uvedl. Domnívá se proto, že v současné době by insolvenční řízení měla trvat kratší dobu. Minulý zákon počítal s trestním postihem, ten současný pak s náhradou škody. Michal Víšek proto zdůraznil, že pokud statutární orgán krachující firmy nepodá návrh na konkurz včas, odpovídá celým svým majetkem. "I v tuto chvíli ručí celým svým majetkem," doplnil.

Zaměstnancům, kterým jejich zaměstnavatel nevyplatil plnou mzdu, potom poradil, aby pečlivě sledovali konkurzní řízení. "Paní z Havířova, která má tyto problémy, by se možná i vyplatilo prodat pohledávku specializované firmě," doporučil Michal Víšek. V tomto případě by se zřejmě vyplatilo, aby své pohledávky prodali všichni zaměstnanci jedné specializované firmě.

Logo

Nový insolvenční zákon zavedl insolvenční rejstřík, který je volně přístupný na internetu. "Jeho velkou výhodou je, že každý z věřitelů může vidět každý den každé rozhodnutí soudu, každé rozhodnutí věřitelského výboru, každé rozhodnutí správce. Mají lepší informace, než to bylo dříve,"dodal Michal Víšek.

Ve středu 5. listopadu se budeme zabývat Karlovým mostem. Je opravdu jeho rekonstrukce zfušovaná, jak konstatují památkáři Ministerstva kultury? Nalaďte si po 11. hodině Radiožurnál, řekneme vám víc.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: ada , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu