Události roku 2008 očima bezdomovců

31. prosinec 2008
Pod kůži

Co si myslí o dění kolem nás lidé, kteří žijí na okraji společnosti? Myslíte, že také sledují hlasování v parlamentu anebo že drželi palce svému favoritovi v amerických prezidentských volbách? Události končícího roku zhodnotíme s klienty azylového domu na severu Moravy. Dnes v pořadu Pod kůži. A určitě vás překvapí, co všechno lidé bez domova prožívají.

Říkáme jim jedním slovem - bezdomovci. Většinou si vybavíme zanedbané tváře, špinavé oblečení a prosby o nějakou tu korunu na přilepšenou. Pravý opak ale může být pravdou. Dnes spojíme dohromady dvě věci - jednak dokážeme, že v azylových domech narazíte na úplně normální lidi, kteří v životě pouze neměli tolik štěstí, kolik by si přáli, a také s nimi probereme právě končící rok. O čem debatovali klienti jednoho azylového domu na severu Moravy, když sledovali každodenní zpravodajství? Co si myslí o Evropské unii? A komu fandili při volbě amerického prezidenta?

Opava, Nákladní ulice 24. Stojím přede dveřmi azylového domu Samaritán. Patří Armádě spásy, a právě tady našly domov více než dvě desítky mužů nejrůznějšího věku. Miloslav Pípal, vedoucí azylového domu potvrzuje, že režim je tady přísný, ale stejně tak i možnosti vyžití. Zavedl nás do pokoje s patnácti lůžky, kterou slouží jako noclehárna pro muže.

Klienti tohoto azylového domu vědí o dění kolem nás více, než bychom si mohli představit. Zprávy pravidelně poslouchají, čtou a dívají se na ně. "Tady můžeme vidět, že je puštěná televize, kde uživatelé sledují zprávy, a tady máme denní centrum," řekl vedoucí azylového domu.

Čekají na mě čtyři. Jsou rádi, že mohou říci, co si myslí o věcech, které denně sledují v médiích. Dohodli jsme se, že nebudu prozrazovat jejich jména, ani životní osudy. Své si už prožili do sytosti. Mícháme kávu na zahřátí a debata začíná, rovnou v Bruselu.

"Nelíbí se mi vstup do Evropské unie. Myslím si, že to bude pro nás horší, co se týče ekonomické situace," zahájil rozpravu jeden z debatujících bezdomovců. Ani jeho spolubesedník nevnímá vstup do Evropské unie jako šťastný krok. Uznává, že členství v tomto klubu má i své pozitivní stránky, jako jsou třeba dotace. A to negativní? "Je to takové rozkvašené," řekl.

Ani příliš nevěří našim politikům, kteří by se už zítra měli chopit předsednických otěží Evropské unie. "Když jsem viděl v televizi, jak nás francouzský prezident kritizoval, tak na tom asi něco bude negativního," míní jeden ze čtyř debatujících bezdomovců v azylovém domě a doplnil, že v Evropě Čechům asi moc nevěří. "Myslím si, že by se měli dát dohromady a zvládnout to, aby neudělali v Evropě zbytečně osudu," dodal svůj názor další z debatérů.

"Záleží na politicích. Pokud se budou chtít dohodnout, ať se dohodnou, ale aby to k něčemu bylo. Na shromáždění sedí, ten tam čte noviny, ten se škrábe v nose, za co berou ty peníze? Vím, že se to opraví, že to půjde k lepšímu, ale jsou tam určité obavy," řekl jiný diskutující.

Bezdomovci v opavském azylovém domě sledovali i nedávné volby amerického prezidenta. Řada z nich měla za favorita Baracka Obamu. "Víc jsem věřil Clintonové, víc jsem ji fandil," řekl klient azylového domu. A bude nový americký prezident lepší, nebo horší? "Mládí vpřed," dodal.

Silvestr bude bez alkoholu

Přišli o domov a kromě azylového domu nemají kam jít. Dnes se věnujeme končícímu roku a hlavně jsme ve společnosti obyvatel jedné opavské noclehárny. Hovoříme s nimi o tom, co je zaujalo ve zprávách a co si o tom myslí. Řeč se stočila i na železniční neštěstí ve Studénce, konec víz do Spojených států, ale nesmíme vynechat ani domácí politickou scénu.

A co říkají tomu, že Češi mohou cestovat do Spojených států bez víz? "Je to dobrá věc," opáčil okamžitě jeden ze čtyř debatujících bezdomovců v opavském azylovém domě Samaritán. Vzápětí ale dodal, že by této situace využil, kdyby na to měl. V současné době se ale do Spojených států asi stěží podívá. "Nebylo normální, když oni k nám mohli a my ne, takže konečně to schválili," sdělil svůj názor další debatující a ostatní mu dali za pravdu.

Této skupině bezdomovců samozřejmě nemohla uniknout ani letošní tragická nehoda vlaku ve Studénce, která se odehrála v jejich kraji. "Byl to šok," konstatoval bezdomovec a doplnil, že přes studénku jel naposledy letos na jaře. "Jede to tam dost rychle. Ještě si ten most pamatuji," dodal. Jeho kolega by dal šanci firmě, jejíž inženýry policie už obvinila, aby most opravila. "Ať ukáží, co umí," dodal.

A je něco, co je v roce 2008 potěšilo? "Potěšila mě na začátku ekonomika, bylo to dobré. Teď nevím, jak to bude," řekl debatující muž a další se netají svými obavami, když nahlédne do budoucnosti. Jiný zastává názor, že by stát měl pomáhat velkým zaměstnavatelům, kteří se dostali do potíží. "Nějakou injekci by měli dostat. Ne kvůli vedení, ale kvůli lidem. Ti lidé za to nemohou a přijdou o práci," dodal další.

A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Vždyť rok 2008 patřil k těm, kdy jsme my, novináři neměli nouzi o témata. Že lidé bez domova chtějí být dobře informováni, to mi jednoznačně potvrdil vedoucí opavského azylového domu Samaritán Miloslav Pípal. "Mám televizi ve společenské místnosti nebo v jídelně a tam uživatelé sledují zprávy. Dále pak o tom diskutují," uvedl.

Mimochodem, jak vypadá takový Silvestr v azylovém domě. V Opavě v Nákladní ulici už mají zažitý způsob a ten skrývá jeden velmi zajímavý detail. "Silvestr je přímo u nás v azylovém domě, ale pak ještě ve spolupráci se sborem Armády spásy. Oba Silvestry jsou bez alkoholu," přiblížil vedoucí zařízení a doplnil, že Silvestr bez alkoholu už je tradice. "Očekávali jsme, jaké to bude. Mělo to ale velký ohlas. Loni se toho zúčastnilo asi 60 lidí," doplnil.

Tak vidíte. Silvestr bez alkoholu dnes bude vládnout opavskému azylovému domu, kde jsem u horké kávy probral se čtyřmi klienty, co se dalo. Když jsem odcházel, jeden z nich mi na schodech dojatě poděkoval, že jsem za nimi vůbec byl a že mohli do mikrofonu říci, co si myslí. Přiznám se, že mně to došlo až dodatečně. Někdo cizí bral tyto čtyři chlapy jako naprosto rovnocenné partnery. Oni mohli komentovat dění kolem nás jako den co den politici a známí lidé.

Tak si tedy popřejme hodně dobrých a lepších zpráv v příštím roce. Ať už máme postel vlastní, anebo vypůjčenou.

0:00
/
0:00

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu