Děti pěkně tloustnou po svačině z automatů

8. leden 2009
Pod kůži

Jídelní a nápojové automaty ve školách jsou jednou z příčin obezity českých dětí, varují odborníci. Podle lékařů každé páté dítě trpí nadváhou anebo obezitou. A na chodbách českých škol najdete hned několik jídelních automatů. Většinou nabízejí cukrovinky a slazené nápoje. Co z jejich pronájmu vedení školy má?

Za posledních osm let přibylo v Česku dětí, které mají problémy s obezitou. Jedním z důvodu je to, že si školáci stále častěji kupují svačiny v automatech s bagetami a sladkostmi, myslí si dietologové. A dodávají, že se kvůli automatům špatně stravují i ty děti, které nadváhou a obezitou ještě netrpí.

Začíná velká přestávka. Žáci vycházejí ze tříd a míří k automatům na chodbách. Jaký k nim mají vztah? "Já je v podstatě nevyužívám, protože se mi ty nápoje moc nelíbí. Plasty jsou takové staré," uvedl žák jedné z pražských škol. "Myslím si, že automaty jsou docela dobré, protože když mi dojde pití jako teď, tak si můžu vzít peněženku a koupit si tam nějaké další pití," oponuje další. "Já si chodím do prvního patra kupovat, protože máma mi dá malou svačinu a já mam hlad," dodal jiný.

V této škole na Praze 2 jsou automaty celkem čtyři, pro asi šest stovek žáků. "Děti chodí hlavně pro horkou čokoládu nebo pro horkou vodu. Samozřejmě nevýhodou je, že si dávají i kafe, tomu nezabráníme," přidává se k nám do hovoru ekonomka školy. "Nejšťastnější jsem z toho mléčného, protože ho děti hodně využívají, takřka každý den se musí doplňovat," dodala a nabízí, že nás dovede k panu řediteli.

"Když se zastavíme u automatu na tyčinky, tak záměr firmy, která sem ten automat umístila, bylo, aby tam byly cereální tyčinky a tak dál," vysvětluje ředitel školy v Praze 2 Martin Ševčík. "To se bohužel firmě nepodařilo naplnit, takže jsme třeba připraveni v červnu vypovědět smlouvu na tento automat," doplnil.

U nápojových automatů dostane škola za každou prodanou láhev asi korunu. "Škole jsou placeny nájmy a umístění automatu a kryty energie. To platí ovšem pro nápojové automaty obecně. Výjimku tvoří mléčný automat, který tady máme, protože se změnila dotační politika vlády české republiky k projektu Školní mléko, tak ten je umístěn zdarma a energii, kterou odebírá, hradí škola. Ale to je přesně ten případ, kdy si myslím, že by takové automaty ve škole měly být," vysvětlil ředitel a dodal, že díky ostatním automatům ve škole může být i mléčný automat, který je nejvyužívanější.

"Mám je moc rád, protože máma mi vždycky řekne, ať si koupím tady pití, protože tu je levné," svěřil se jeden ze žáků. "Kupuji si tam docela dost věcí, protože když nemám pití, tak si tam jdu koupit," doplnil další a jiný dodal: "Když nemám pití a nemám svačinu, tak si tam zajdu koupit, ale kupuji si tam, i když tu svačinu mám."

To už jsem se přemístili do školy na Praze 10. Také tam si vedení školy uvědomuje výhody i nevýhody jídelních a nápojových automatů. "Děti mají možnost si sladkosti koupit kdekoliv, když jdou do školy, když jdou ze školy. Možná, že když je to ve škole dostupnější, tak je to víc láká, ale nemyslím si, že by to byl zas až takový problém," říká ředitelka školy Jindra Pohořelá a potvrzuje, že o výběru jídelních a nápojových automatů, jejich rozmístění i počtu, skutečně rozhoduje samo vedení školy.

Osobně má následující kritéria: "Takový, aby aspoň trochu odpovídal zdravé výživě. Jsem ráda, že tu mám takový nápojový automat, který dává minerální vody, automat, ve kterém děti mohou mít bagety a takové potraviny, které někdy nahradí svačiny, které bohužel od rodičů nedostávají."

S bezmasým jídlem se málokdy chytáme

Obsah jídelních automatů je doslova kalorickou bombou. Česká školní inspekce dohlíží na pokrmy v jídelnách pro děti, ne už ale na množství a obsah jídelních a nápojových automatů ve školách.

Podle některých odborníků právě jídelní a nápojové automaty jsou pro děti velkým pokušením. Jejich obsah jsou kalorickými bombami. A ve škole podobné automaty nemají co dělat.

"O sušenkách si myslím, že nezbytné nejsou, co se týká pití, to určitě. Dokonce spravili i to, že tam není tolik coca-coly, je tam hodně ovocných nápojů. Proti tomu nemám vůbec nic. Je tady nápojový automat na mléčné výrobky, ten je bez chyby," uvedla vedoucí jedné školní jídelny z Prahy paní Benešová, která něco o stravovacích návycích českých dětí ví. Každý den jim vydává obědy. "Odmítají, protože jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, z valné většiny nabídka číslo dvě je bezmasé jídlo, jenom složené ze zeleniny. S tím se málokdy chytáme," doplnila.

Česká školní inspekce má práva zasahovat do jídelníčku školních jídelen, a ten se podle mluvčího Inspekce Libora Vacka hodně zlepšil. "Dá se říci, že až na dílčí výjimky se většina školních jídelen snaží připravovat moderní jídelníček, vařit dětem zdravě, vařit pestře," řekl.

Přestože se automaty blýskají logy světových značek, ve vyspělých zemích je trend přesně opačný - školy se podobných lákadel zbavují. "Našly se už firmy, které vyrábějí bagety a vyrábějí zdravé nápoje," potvrzuje nám to reakce dětské obezitoložky Alexandry Moravcové z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. "Hodně také záleží na rodičích, na spolupráci rodičů se školou. Když se rodiče vzepřou, tak by se to dalo ovlivnit přes ředitele školy, i když škola z toho má peníze. Vzepřít se, že tam nekvalitní obsahy nechtějí," dodala.

Někteří ředitelé škol nám řekli, že jisté firmy s jídelními automaty jejich školu navštěvují často a nabízejí určité výhody. I mluvčí České školní inspekce Vacek o takových praktikách ví, ale věří v soudnost pedagogů. "Nedělám si iluze, že také může fungovat tlak ze strany dětí a rodičů žáků, že to vlastně chtějí ve škole," doplnil.

Odborníci netvrdí, že by dítě nesmělo sníst ani jednu sušenku nebo čokoládu. Spíš varují před tím, aby se z občasných pochoutek nestala běžná součást jídelníčku. A to automaty podporují. Umožňují dětem jíst sladkosti bez kontroly.

Evropu obchází epidemie obezity

České děti tloustnou. Kily navíc trpí každé páté dítě ve věku šest až dvanáct let. Lékaři, psychologové i učitelé upozorňují na to, že obezita dětí je dost nebezpečná pro celou společnost. Z tlustých dětí často vyrostou lidé s vleklými zdravotními problémy. Do jaké míry na tom mají vinu jídelní a nápojové automaty ve školách?

Hlavní hygienik České republiky Michael Vít, který je současně náměstkem ministra pro ochranu a podporu veřejného zdraví, uvedl, že již několik let sledují zdraví a životní styl českých školáků v rámci celé Evropské unie. V této souvislosti potvrdil, že problém nadváhy a obezity českých dětí existuje. "Evropu obchází epidemie obezity a my musíme s tímto problémem něco dělat. Tady je důležité, abychom uvedli do rovnováhy racionální výživu, to znamená příjem energie a výdej. Zde máme velmi nepříjemné informace o životním stylu českých dětí... Z dat nám vychází, že asi 30 procent dětí ve školním věku dva až čtyři dny konzumují sladkosti, že 20 procent dětí konzumuje sladkosti každý den. A teď si vezměte, jak je to s pohybem našich dětí. Ve všední dny dvě až tři hodiny u televizní obrazovky stráví asi 48 procent našich dětí a dvacet procent dětí stráví u televizní obrazovky až pět hodin ," řekl Michael Vít.

Smazat tento rozdíl mezi příjmem a výdejem energie u českých dětí není podle Michaela Víta úkol ministerstva zdravotnictví a školství. "Tady se musí společnosti domluvit. Je to úkol rodiny, více sportovních aktivit a v dané společnosti. Samozřejmě racionální informovanost rodičů o tomto problému," doplnil hlavní hygienik.

V této souvislosti uvedl, že stále žijeme ve stopě minulého režimu, protože nechceme počítat s tím, že člověk je soudný a umí se orientovat. "Zkrátka, v České republice musí nastoupit policajt, který něco zakáže," vysvětlil a poukázal na předchozí reportáž, kdy si vedoucí školní jídelny stěžovala na to, že děti nechtějí jíst zeleninové výrobky, což také vede k nedostatku konzumace ovoce a zeleniny. "Jedna z věcí je i ta, že děti k tomu nejsou doma vedeny. Ony to nevědí. Dneska i ve školním stravování chtějí fast foody, protože mladé maminky znají fast foody. Tak se pojďme domluvit na něčem, jako je to v Rakousku. Pojďme vařit doma. Doma se rodina setká u večeře, probere všechny problémy, které existují. Zkusme se k tomuto trošku staršímu způsobu vrátit," vyzval Michael Vít.

Nehledal by ovšem jednoduché recepty, kdy se něco zakáže, zvýší se daň na potraviny s vyšším obsahem cukru nebo tuku. Taková opatření by v České republice podle něho nefungovala. Z osmiletých dat, které má k dispozici, vyplývá, že dívky ve věku 13 až 15 let, které mají problémy s váhou, v 70 procentech doma nesnídají. "A víte kde snídají? Ve škole z těch různých nápojových automatů nebo, jak se v televizi dozvídáme, vitamíny nabitými keksy a sušenkami. Ale není tady i určitá role rodičů? Neměly by své děti vést k jakémusi rozumnému životnímu stylu? Neměli by mít na ně více času?" tázal se hlavní hygienik.

Pro někoho je jízda vlakem každodenní záležitost. Pro někoho je to skoro svátek. Jak se nám vůbec jezdí v českých vlacích? Nalaďte si Radiožurnál v pátek 9. ledna po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: ela , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu