Jak se cestuje Čechům do USA bez víz?

21. leden 2009
Pod kůži

Pro české cestovatele to byla snad největší změna od otevření hranic před 20 lety: Spojené státy zrušily víza. Stalo se tak loni 17. listopadu a od té doby už tisíce Čechů vyjely za oceán na služební nebo turistickou cestu pouze s registrací ESTA, kterou si vyřídily přes internet. Jaké jsou další podmínky pro vycestování do Spojených států bez víza, jak se registrace ESTA osvědčila a proč ji někteří lidé nezískali?

Už přes dva měsíce při služebních a turistických cestách do Spojených států nepotřebujeme vízum. Podmínkou pro vycestování bez víza je pas s biometrickými údaji a kladně vyřízená registrace v elektronickém systému povolování cest do USA, takzvaná ESTA. Platí dva roky, žádný pobyt ale nesmí překročit 90 dnů.

S mluvčí Letiště Praha Evou Krejčí jsme prošli služebním vchodem do tranzitního prostoru terminálu číslo 1 a teď se po pojízdném chodníku blížíme k odletové čekárně Gate 6. Odtud má v 11 hodin odletět pravidelný spoj ČSA do New Yorku. Cestující tady samozřejmě čeká bezpečnostní kontrola, což je průchod bezpečnostními rámy a rentgeny, ale ještě před tím se tady řadí u malých pultů. Za nimi jsou tři dámy v černém.

"Pokud shrnu bezpečnostní pravidla, která se týkají pravidelného odletu do spojených států amerických, jsou o maličko přísnější než v rámci Evropské unie. Probíhá zde takzvaný profiling, toho jsme teď svědky. To znamená, že speciální pracovníci vytipovávají případné možné nebezpečné cestující. Do USA nesmějí být zásadně přepravovány na palubě nože, některé typy zapalovačů a je tam i omezeno množství tekutin, které se smí přepravovat," vysvětlila mluvčí.

"Cestuji na registraci ESTA. Registroval jsem se na internetu a neměl jsem vůbec žádný problém. Okamžitě po vyplnění naskočilo, že cesta je povolena," uvedl muž, který se právě chystal na cestu přes Atlantik. Ví, že poslední slovo bude mít imigrační pracovník a doufá, že na něho zapůsobí, aby ho nechal vstoupit na půdu Spojených států. "Trochu obavu mám, ale věřím, že to dobře dopadne," doplnil s tím, že do USA cestuje poprvé a míní tam navštívit kamaráda.

"Žádný problém s tím nebyl. Schválené to bylo za dva dny," uvedl další z cestujících, který se na stránky registrace musel vrátit a zjisti, zda mu vstup do USA povolili. "Mailem nic nepřijde. Dáte číslo pasu a je to hotové," dodal cestující, který rovněž do Spojených státu míří poprvé. Přiznal, že pokud by neexistovala registrace ESTA a musel by žádat o vízum, asi by si cestu do USA rozmyslel. "Je to drahé a není to rychlé, takže bych nejel," vysvětlil.

"Bylo to celkem jednoduché. Musí se vyplnit jméno, datum narození, bydliště. Potom se tam vyplňuje, kdy chce člověk do Spojených států cestovat, na jakou dobu a kde bude ubytovaný. Také jestli není trestně stíhán nebo vážně nemocný," přiblížila způsob vyplňování registrace jiná cestovatelka, která do USA míří s kamarádkou. Pro jistotu si potvrzení o vstupu vezou s sebou. "Až budu za přepážkou, tak budu mít jasno, ale do té doby asi není jasné nic. Trochu mám pochybnosti, že mě tam mohou nechat, ale věřím, že nenechají," dodala.

Cestovky se těší na zvýšený zájem o dovolenou v USA

Elektronickou registraci ESTA si každý může vyřídit přes internet. Mimochodem, americké úřady doporučují cestujícím, aby o oni požádali nejméně tři dny před cestou.

První Českou, která do Spojených států vycestovala bez víza, pouze s registrací ESTA, byla Lenka Čílová. "Na palubě letadla jsem vyplnila imigrační kartu pro bezvízový styk. Po příletu se mě pracovník celní a hraniční ochrany zeptal na účel cesty a jak dlouho se zdržím. Poté mě požádal o sejmutí otisků prstů pravé ruky a připnul spodní část imigrační karty do pasu. To bylo vše. Celý proces trval přibližně do pěti minut," svěřila se svou zkušeností Lenka Čílová.

Od zjednodušení cestovních formalit do Spojených států si cestovní kanceláře slibují zvýšený zájem turistů. Jak očekává Jan Kužel z America Tours, jejich počet se zvedne o 30 procent. "Za prvé je to systém, který se neplatí, za druhé můžete formulář vyplnit doma u počítače. A navíc bude autorizace trvat po dobu dvou let. Takže se to naprosto nedá srovnat s vízovým systémem, kdy jste musel osobně přijít na ambasádu Spojených států, zaplatit poplatek, pak bylo vízum doručeno, takže to je úplně jiný druh vstupu na území Spojených států," vysvětlil Jan Kužel.

Zvýšený zájem turistů očekává i Zdeněk Kříž z CK Siam Travel. "Nárůst turistů nesporně bude, i když očekávání některých tour operátorů jsou poněkud nadnesená. Myslím si, že tu bude nárůst v řádu, řekněme, desítek procent. Ale nemyslím si, že během jednoho roku se nám počty do Spojených států zdvojnásobí nebo ztrojnásobí," řekl.

CK Exim Tours počítá s tím, že od konce dubna až do října vypraví na americkou Floridu každou sobotu plné letadlo. Charterový spoj, airbus pro dvě stovky cestujících, si objednala u ČSA. Exim podle obchodního ředitele Jana Koláčného nabídne turistům pobytové i poznávací zájezdy. "Ukazuje se, že dříve vzhledem k administrativním obtížím při získání víza nebo obavám ze samostatného cestování Spojené státy nenavštívili, ale chtěli by se podívat. Ten servis cestovní kanceláře jim v tom přichází vhod. Vycházíme z toho, že jezdí s naší cestovní kanceláří na dovolenou k moři, za sluncem. Z tohoto pohledu je Florida v rámci Spojených států číslem jedna," vysvětlil.

O charterových letch do Miami vážně uvažuje i Travel Service. Nyní létají pravidelně z Prahy do New Yorku ČSA a z Prahy do Atlanty americká Delta. Ta také sází na zvýšený zájem o cesty do USA a od léta otevře linku Praha - New York.

Je nutné odpovídat pravdivě, doporučuje generální konzul

Už přes dva měsíce můžeme cestovat do Spojených států bez víz. Pokud jedeme za turistikou nebo na služební cestu, stačí si vyřídit přes internet registraci ESTA. Jak se osvědčila, odpoví generální konzul Spojených států v Praze Stuart Hatcher

"Myslím, že to bylo skvělé rozhodnutí zrušit víza do USA. Funguje to velmi dobře. Spousta Čechů má nyní možnost cestovat do USA bez toho, že by musela žádat o víza, a to je dobrá věc. Nejsem oprávněn mluvit o statistikách, které vede úřad pro vnitřní bezpečnost. Ale chtěl bych říct, že za dva měsíce, kdy platí internetová registrace, se do tohoto systému zaregistrovalo na 6000 českých občanů, a to je dvakrát víc, než bylo žádostí o vízum ve stejném období na přelomu roku 2007 a 2008. To myslím ukazuje, že ESTA vyvolala zájem o cesty do USA. I když samozřejmě nevím, zda všichni tito lidí skutečně vycestovali," říká generální konzul amerického velvyslanectví v Praze Stuart Hatcher.

Ptám se ho, kolik žadatelů o vycestování s registrací ESTA neuspěje. "Je jen velmi malý počet případů, kdy někdo žádá o registraci ESTA a není mu schválena. Nemám přesná čísla, ale například, než jsme začali s ESTA, počet odmítnutých žádostí o vízum byl asi pět procent. Počet zamítnutých žádostí o ESTA je nižší. A když se tak stane, může žadatel požádat o klasický pohovor kvůli vízu a v 50 procentech případů ho dostane. Takže i když žadatelé nezískají registraci ESTA, mohou vycestovat do USA."

Zajímá mne, co nejčastěji zabrání českým občanům získat registraci ESTA a jak by se těmto problémům mohli vyhnout. "Pravděpodobně největší je, že pokud chce někdo cestovat do USA bez víza na registraci ESTA, musí mít biometrický pas. A ne každý ví, co to je. Nejlepší způsob jak ho poznat je to, že je to pas, ve kterém je velmi pevná plastová stránka. Když není, nejde o biometrický pas a nefunguje to. A další znak - biometrický pas má malý zlatý symbol pod nápisem Cestovní pas na přední straně pasu. A často se stává, že lidé přijdou až na letiště a mají ESTA ale zároveň starší pas, a to nefunguje, nemohou nasednout do letadla. A další věc, při cestě na systém ESTA každý musí mít svůj biometrický pas, včetně dětí. Často mají rodiče děti zapsané ve svém pasu, ale to na cestování na registraci ESTA nestačí. Takže to je také problém," upozorňuje generální konzul Stuart Hatcher.

"Další otázka, která se objevuje, když lidé žádají o autorizaci ESTA, myslí si , že dostanou zprávu emailem, jestli jim byla cesta povolena, nebo ne. Nedostanou žádný email. Ve většině případů, když žádáte o registraci ESTA, dostanete okamžitou odpověď, že cesta je povolena. V některých případech, a je jich jen velmi málo, je vyjádření záporné. A je několik málo případů, kdy dostanete odpověď, že se žádost vyřizuje a vy se musíte znovu podívat na internet. Ale nedostanete email," doplnil generální konzul.

Rozhodující slovo má imigrační úředník na americkém letišti. Nepustil už Čechy s registrací ESTA na americké území? "Je několik případů, kdy byl Čechům s registrací ESTA odmítnut vstup do USA. Ale to se občas stalo i lidem, kteří měli vízum. Ale těch případů je málo. Vím o člověku, kterému byl vstup na americké území už dříve odmítnut z nějakého důvodu a on to teď neuvedl v žádosti o registraci ESTA, přestože tam taková otázka je. Takže vyplývá z toho poučení, že každý by si měl jistý, že odpovídá na všechny otázky pravdivě," doporučuje generální konzul USA v Praze Stuart Hatcher.

Jaké to je být na invalidním vozíku? S čím vším se lidé, kteří jsou na invalidní vozík upoutáni, vyrovnávat? Nalaďte si ve čtvrtek 22. ledna Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu