Kázat vodu a pít víno, aneb korupce oděná do uniformy

4. únor 2009
Pod kůži

Složili služební přísahu, jako stovky dalších tuzemských policistů. Místo lidem této země, ale zřejmě pomáhali hlavně vlastní peněžence. Řeč je o policistech z Vratimova, které korupce dohnala až na lavici obžalovaných. Měli brát úplatky od šoférů a peníze si nechávat pro sebe. Autentické záznamy odposlechů dokládají, jak si strážci zákona z malé služebny u Ostravy vyložili pojem "pomáhat a chránit."

"Potřebujete řidičák?" Touto otázkou začínali bývalí policisté z Vratimova rozhovor se šoféry, které nachytali při dopravním přestupku. Vybrané peníze šly do jejich kapsy. Případ je výjimečný tím, že se na korupci měla podílet celá polovina osazenstva malé policejní služebny.

A výjimečný je také tím, že se policisté vůbec dostali před soud. Žalobce má totiž v ruce korunní důkaz - odposlechy jejich rozhovorů, které mají korupční chování dokládat. Ty pořídila inspekce ministra vnitra, která sledovala skupinku vratimovských policistů v době, když šoférům vyměřovali pokuty a peníze si nechávali pro sebe. Státní zástupce tvrdí, že se policisté obohatili o více než 30 tisíc korun a pár lahví dobrého alkoholu.

Inspekce ministerstva vnitra nasadila do služebních aut inkriminovaných policistů štěnice, takže existují několikahodinové záznamy odposlechů. "Stačí tři dobré šichty za měsíc, nebo i dvě a je to super," libují si policisté v záznamech při počítání peněz, které vybrali do vlastní kapsy.

"Odposlechy jsou v této kauze důležitým důkazem. Nejen že prokazují trestnou činnost obžalovaných, ale jsou i unikátním důkazem o kulturní a lidské úrovni těchto ochránců zákona," říká k věci žalobce Alois Dlouhý. Obvinění policisté o případu s novináři mluvit nechtějí. Ale u soudu, kde vypovídat musí, se jeden z nich snažil hájit tím, že vracel kolegovi dlužné peníze, a proto si bankovky přepočítával v autě.

0:00
/
0:00

Jaké se s kauzou vyrovnala vratimovská policie?

Už zítra by měl okresní soud ve Frýdku Místku rozhodnout, jak bude proces pokračovat. Viníci díky nezvratným důkazům jistě dostanou spravedlivý trest. Co ale bude s policisty, kteří ve Vratimově zůstali? Jak se dívají na počínání svých někdejších kolegů? Podaří se jim získat u místních ztracenou důvěru? A co na aféru po více než roce říkají lidé z Vratimova?

Korupční aféra je pro místní obyvatele pořád aktuální. "Jsou to darebáci. Je to ostuda pro Vratimov, ale co člověk nadělá, takoví lidé se najdou všude," myslí si zdejší lidé. A co na kauzu říká mluvčí frýdeckomístecké policie Ivan Kůrovec? "Problém byl, že bylo najednou zadrženo deset policistů, což znamenalo takřka polovinu celého osazenstva. Ředitel musel z Ostravy zapůjčit šest policistů, kteří ihned nastoupili na uvolněná místa."

Situace, kdy zbylí policisté měli dohlížet na pořádek v ulicích, zatímco jejich kolegové byli zatčeni za korupci, nebyla vůbec lehká. "Bylo velmi nepříjemné chodit řešit nějaký problém se spoluobčany, protože policisté se stávali terčem nemístných poznámek. Nejvíce poškození byli ti kolegové, kteří tady zůstali. Museli se s tím ale vyrovnat," říká zástupce ředitele policejní stanice Michal Berka.

Současní vedoucí vratimovského oddělení jsou přesvědčeni, že udělali maximum proto, aby čest policejním uniformám zase vrátili. Lidé z Vratimova si tím ale už tak jistí nejsou: Někdo si myslí, že policisté zase získají důvěru, až uplyne určitá doba a že jsou náležitě ponaučeni, takže už si brát úplatky nedovolí. Jiní si myslí, že policisté jsou nenapravitelní.

Je vratimovský případ jen pověstnou špičkou ledovce?

V tomto případě reagovala inspekce ministerstva vnitra rychle. Na podezřelé nasadila sledování a zajistila odposlechy, které jsou teď klíčovým důkazem u soudu. Je to pravidlem? Je v pořádku, že policisté získávají důkazy na jiné policisty? A jak je to v současné době vůbec s korupcí v policejních řadách? Když v souvislosti s touto kauzou pročtete diskuse na internetu, zjistíte, že mnozí pisatelé z jiných části republiky mají s dopravními policisty podobnou zkušenost.

Ředitel české pobočky organizace Transparency International David Ondráčka si myslí, že odhad procenta odhalené korupce je nesmírně obtížný. "Celá řada věcí nevyplave na světlo, naopak u mnoha případů nejsou důkazy natolik průkazné, aby se daly využít v trestním řízení. My sami evidujeme několik desítek oznámení o korupci nejen dopravní policie. Ale na povrch vyplave a začne se vyšetřovat tak maximálně desetina případů.

"Proč tolik lidí u nás o korupci ví a diskutuje, ale když přijde na lámání chleba, tak se drží zpátky?" ptala se Davida Ondráčky moderátorka Lucie Výborná. "Většina lidí má pocit, že by někdo měl s korupcí zatočit a ten někdo by měl být stát, policie nebo jiné orgány. Vyšetřování korupce je ale natolik obtížné, že když se do toho konkrétní účastník nezapojí a nedodá přímé svědectví nebo odposlechy, tak jsou obvinění ve velkém počtu případů osvobozeni a naopak to ještě využijí ve svůj prospěch."

Ve vratimovské kauze policisté vyšetřovali policisty. Je to správné? "Institucionálně by se měla vyvést inspekce mimo resort ministerstva vnitra, třeba pod ministerstvo spravedlnosti. Nicméně stejně budou policisty vyšetřovat zase jen policisté, protože to jsou ti jediní, kteří mohou nastavovat odposlechy a mohou reálně vyšetřovat."

"Je ale fakt, že v tomto případě inspekce zafungovala a dokázala případ doložit tak, že obvinění budou vyšetřováni a od policie odejdou, protože nemají morální ani intelektuální úroveň na to, aby u ní sloužili. Navíc to demoralizuje ostatní policisty," myslí si David Ondráčka.

V rámci českého předsednictví Evropské unii se dnes bude v Praze diskutovat o výchově dětí. Podle unijních cílů by členské země měly umožnit návštěvu jeslí nebo podobných zařízení dětem do tří let, do školky by mělo mít možnost chodit devadesát procent dětí. Česko ale chce dát přednost kvalitě a rozmanitosti před kvantitou. Co by chtěli rodiče a co na to říkají odborníci? Nalaďte si Radiožurnál zítra po 11. hodině.

autoři: ada , ela , lvb , peč
Spustit audio

Více z pořadu