Matky s dětmi prý na ulici neskončí

16. únor 2009
Pod kůži

Jak se mají rodiny z azylového domu na pražském Jižním Městě? Občanskému sdružení Společnou cestou, které ho provozuje, dala totiž k poslednímu únorovému dni výpověď z nájmu radnice Prahy 11. Slíbila ale, že rodiny na ulici nenechá. Plní své sliby?

Rodiny z azylového domu na pražském Jižním Městě se vystěhovávají. Občanskému sdružení Společnou cestou, které azylový dům provozuje, totiž radnice Prahy 11 vypověděla k poslednímu únorovému dni nájemní smlouvu. Matky s dětmi dostávají náhradní ubytování buď od Prahy 11 nebo od pražského magistrátu. Tento týden se mají stěhovat další ze sedmi zbylých rodin.

Jsme v kuchyni bývalého bytu paní Havlinové a paní Budařové. Sedmatřicetiletá Alexandra Havlinová, teď prodavačka v klenotnictví na pražském Chodově, je tu stejně jako my v podstatě na návštěvě, protože se už musela odstěhovat. "Teď bydlíme v domě tréninkového bydlení na Černém mostě, máme tam smlouvu na půl roku i možnost, doufejme, prodloužit ještě na rok, ale uvidíme. Bydlela jsem s maminkou společně v bytě, kde jsme každá měly dvě místnosti, protože každá máme dvě děti, měly jsme společnou kuchyň, koupelnu, záchod. Normálně tady můžete žít. Teď tam máme byt, máme 2+kk a máme tam k dispozici všechno, co jsme měly tady," popsala Alexandra Havlinová.

Z Černého mostu bude ale Alexandra jezdit na Jižní Město za právníkem občanského sdružení Společnou cestou. Bojí se, aby o tuto pomoc nepřišla. V azylovém domě bydlela s pětiletým synem a sedmnáctiletou dcerou. "Otec dětí zemřel a vhledem k tomu, že si neplatil sociální pojištění, tak jsme bez jakéhokoliv sirotčího důchodu a podobně. Veškeré půjčky byly psané na mě v době manželství, takže teď mám mraky exekucí. Pronájem, podnájem sama neutáhnu. O byt jsme přišli, když jsem byla na mateřské, v té době manžel zemřel. Do toho mi strhávali exekuce, nepoměrnou částku, takže jsem byla ráda, že jsem měla na jídlo, když jsem nezaplatila bydlení. Tady mi otevřeli oči, ukázali mi cestu. Hrozně moc mi tady pomohli. Nejenom mně," dodala Alexandra.

Také Lenka Budařová se dvěma dětmi dostala sociální byt a zrovna teď balí věci. "Nevěděla jsem do poslední chvíle, jak to bude, stejně tak většina lidí odtud. Postupně dostávali byty. Ale uvidíme, jak to bude s elektrikou, protože to je byt po neplatičích a na elektřině tam musí být udělaná revize. A jelikož jsem čekala, kdy dostanu nějaké peníze, počítám, že v pondělí nebo v úterý se tam odstěhujeme definitivně," doplnila.

Lenka Budařová říká, že po výpovědi z azylového domu se jí ulevilo až koncem ledna. "Mám radost, že mám kam s dětmi jít, že neskončí v dětském domově. Kdybych s nimi neměla kam jít, tak já bych na ubytovnu mohla, ale děti by skončily v dětském domově, což mi říkali i na sociálce. Byla tam jedna pracovnice, která to říkala pořád dokola, až jsem nakonec zjistila, že patřím k jiné. Ta zase říkala, že to budeme řešit a řešilo se to," dodala Lenka Budařová.

Ředitelka azylového domu Milena Svobodová tvrdí, že kdyby nedostali výpověď, bylo by teď v bytě dalších dvacet rodin. Od listopadu přijímají jenom ty nejpotřebnější. Mezi nimi bude i matka se třemi malými dětmi, která přichází právě ve chvíli, kdy mluvíme s ředitelkou Svobodovou. "Jenom když se podíváte na statistiku za loňský rok, čtrnáct rodin si našlo pronájem nebo podnájem bytu na volném trhu. To znamená, že od nás odcházely natolik postavené na nohy, že můžou docela normálně žít," argumentuje ředitelka Svobodová.

Tvrdí také, že za běžných okolností by její klienti náhradní bydlení nedostali. Praha 11 se tak podle ní snaží proto, že se chce azylového domu zbavit. Radnice Prahy 11 chce z azylového domu postavit mateřskou školku.

Děsivá představa: budovat azylový dům znovu od základů

O všechny matky s dětmi z azylového domu na pražském Jižním Městě se postaráme, tvrdí magistrát i radní Prahy 11. V této městské části prý chybí čtyři sta míst v mateřských školkách a v roce 2017 jich bude o celých čtrnáct set méně, než by bylo potřeba. To jsou argumenty radních pro výpověď azylovému domu, který provozuje občanské sdružení Společnou cestou. Jinde prý školku postavit nešlo.

Matky, které mají trvalé bydliště na Praze 11, už náhradní sociální byty dostaly. Pokud se magistrátu nepodaří najít náhradní bydlení zbylým rodinám, můžou prý zůstat až do června, kdy by se měl azylový dům začít přestavovat na školku, říkají radní. Magistrát prý čeká jenom na to, aby s ním sdružení začalo jednat. Problém je prý jenom v tom, že se zbylé rodiny prostě stěhovat nechtějí.

Radní hlavního města Prahy i Prahy 11 Jiří Janeček z ODS tvrdí, že už v prosinci nabízeli občanskému sdružení Společnou cestou několik náhradních objektů. "Je to na nich, aby si vybrali, který je pro jejich činnost nejvhodnější. Na druhou stranu jim koncem února končí výpovědní lhůta. Nabízeli jsme jim, že tuto výpovědní lhůtu prodloužíme až do konce června, občanské sdružení toho nevyužilo, trvá si na svém, to znamená, že žádá o zrušení této výpovědi," řekl radní.

Podle ředitelky azylového domu Mileny Svobodové se o náhradních objektech jenom nezávazně mluvilo. "Nikdy nám opravdové náhradní řešení nabídnuto nebylo," prohlásila Svobodová. Podle ní jsou navíc objekty, o kterých se mluvilo neobyvatelné a nepoužitelné. Podle ní přijde navíc vniveč asi deset miliónů korun, které si už do rekonstrukce azylového domu na Jižním Městě investovaly. "Dalo se na to patro, přistavělo se sedm bytů, zrekonstruovala se celá budova," přiblížila ředitelka.

Místostarosta Prahy 11 Jan Maixner ale tvrdí, že peníze vniveč nepřijdou. "Těch deset miliónů korun bylo investováno do zateplení objektu, nové fasády, nových oken, zateplení střechy a nové střechy a regulace topného systému. V podstatě se všechno týká pláště budovy, to zůstane zachováno. My budeme měnit vnitřní dispozice," vysvětlil místostarosta.

Přestavění azylového domu na školku bude podle Maixnera stát dalších šest a půl miliónu korun. Ať už to s náhradním objektem pro občanské sdružení Společnou cestou dopadne jakkoli, přijde asi vniveč jeho dvanáctileté snažení. Ředitelka Svobodová si neumí představit, jak by azylový dům znovu budovala doslova od základů. Kus pravdy je možná na obou stranách sporu, ale rozhodně takový příběh nepřidá na chuti někomu, kdo by se chtěl v nějakém občanském sdružení angažovat.

Úprava Občanského zákoníku spíš odradí od spolkové činnosti

Ukázali si jsme příběh rodin, které se musí vystěhovat z azylového domu na Jižním Městě - ten provozuje občanské sdružení Společnou cestou. Ale ukázali si jsme také příběh ženy, která azylový dvanáct let budovala a teď z něj dostala výpověď. Tomu, kdo by se chtěl v Česku v neziskovém sektoru angažovat, to asi moc na chuti nepřidá.

Advokát Karel Poupě uvedl, že základním zákonem, který v Česku upravuje fungování občanských sdružení a neziskových organizací, je Listina základní lidských práv a svobod. V článku 20 je uzákoněno, že občané mají právo svobodně se sdružovat. "Pokud se jedná o stát versus spolky, tak spolky jsou ze zákona naprosto samostatné a stát do nich nemůže zasahovat. Do činnosti spolku může stát zasahovat tehdy, pokud spolek vyvíjí činnost, která je v rozporu se zákonem," řekl advokát.

Zákony týkající se občanských sdružení se podle Karla Poupě změní, protože v současné době se připravuje kodifikace Občanského zákoníku, která celou pasáž spolkového práva bude obsahovat. "Osobně musím říct, že se mi to příliš nelíbí z prostého důvodu, že kodex Občanského zákoníku bude obsahovat 2775 paragrafů, přičemž spolková činnost tam bude prakticky vložena ve svých 90 ustanoveních. Nedovedu si představit, jak s takovou materií bude pracovat malý klub někde na vesnici. Myslím si, že tento způsob spíše funkcionáře a členy odradí od takové činnosti. Snažíme se to ještě připomínkovat, i když podle mého soudu je už dost pozdě, protože připomínkové řízení už bylo uzavřeno a materiál by měl jít do vlády, respektive do parlamentu už někdy o prázdninách letošního roku," doplnil Karel Poupě.

Policisté ze severní Moravy upozorňují na novou praktiku zlodějů-bytařů. Ti se vydávají se za pracovníka firmy na cukrovinky a pod záminkou výhry vstoupí do bytu a ukradnou, co se dá. Podívejme se v úterý 17. února na triky těchto zlodějů. Nalaďte si Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , lvb , lej
Spustit audio

Více z pořadu