Do Česka se plíží AIDS

2. duben 2009
Pod kůži

Bezplatně, rychle a anonymně. Do jaké míry to platí o testech na HIV infekci v Česku? Je testovacích míst dost? Lidí s touto infekcí oficiálně v Česku žije asi dvanáct set. Někteří odborníci ale odhadují, že je jich ve skutečnosti až pětkrát víc. A případů teď přibývá nejrychleji od 80. let, kdy se s testováním začalo.

Petr Sobek - 38 let - homosexuál - vyučený kuchař-číšník. Teď asistent ředitele v pražském Domě světla, který zřídila a provozuje Česká společnost AIDS pomoc. Petr Sobek tu žije a pracuje, protože je HIV pozitivní.

"Právě se nacházíme na ulici Malého v Praze-Karlíně a stojíme před Domem světla a Českou společností AIDS pomoc," uvedl Petr Sobek. A vcházíme do domu, ve kterém je šest dvou- až čtyřlůžkových pokojů. "Také tady bydlím. Mám samostatný pokoj se sociálním samostatným zařízením," doplnil Petr Sobek.

V tomto má výhodu. Je to proto, že tu pracuje. Kromě svého pokoje tu má i kancelář. A právě zazvonil telefon a jeden z klientů se ptal, zda vadí, že před testem na HIV požil nepatrné množství alkoholu. Někdy pět, deset a jindy i třicet dotazů. Tolik zhruba Petr Sobek vyřizuje dotazů za jednu službu na bezplatné AIDS lince. Čím více se prý o AIDS mluví v médiích, tím víc sem lidé volají.

A radí tu často ti, kteří na vlastní kůži zažili, jaké je to dozvědět se, že jsou HIV pozitivní. "Pro mou rodinu, matku, sourozence to byl šok. Ale vysvětlil jsem jim, jak se věci mají. Že nemusí mít strach. I když je to nevyléčitelná nemoc, tak léčit se dá. Pokud se člověk léčí a dodržuje režim, který má, bere pravidelně léky, tak není problém, aby se dožil dalších 20, 30, 40 let, možná i více," říká Petr Sobek o tom, jak se jeho rodina vyrovnala s tím, že je HIV pozitivní.

Před tím, než začal pracovat v Domě světla, se prý nesetkal s diskriminací ani u svého zaměstnavatele. Pracoval jako recepční. "S tím jsem problémy nikdy neměl. Nikdy jsem nepocítil to, že bych byl nějak utlačovaný kvůli své pozitivitě. Vztah mezi mnou a zaměstnavatelem v předešlém zaměstnání byl velice dobrý. Stoupnul jsem u nich na hodnotě jenom díky tomu, že jsem jim tuto informaci předal, že jsem HIV pozitivní. Sám jsem z toho měl šok, ani si nepamatuji cestu z nemocnice domů. Trvalo mi zhruba tři čtvrti roku, než jsem se s touto informací smířil. Ale dodnes beru antidepresiva, protože stále máte tuto informaci v podvědomí," přiblížil Petr Sobek.

Doplnil, že se se situací, ve které se právě nachází, člověk zřejmě nikdy nevyrovná. "Ví, že je to nevyléčitelná nemoc. Ale hodně mi pomohli přátelé, kteří stáli při mně, kteří se ke mně neobrátili zády," dodal Petr Sobek.

0:00
/
0:00

Anonymních a bezplatných testů v České republice ubývá

Karbanátek v housce - tak mluví někteří odborníci o Česku, pokud jde o ohrožení HIV infekcí. Nebezpečí hrozí jak ze západní Evropy, kde je v některých zemích nakažených mnohonásobně víc, tak hlavně z Ruska a z Ukrajiny. Tamní nitrožilní narkomany totiž čeští lékaři považují za největší nebezpečí pro Česko. A anonymní a bezplatné testy na přítomnost HIV infekce v krvi zdaleka nejsou v Česku snadno dostupná samozřejmost.

Míst, kde se testuje anonymně a zadarmo, v Česku ubývá. Kdo ale opravdu chce, možnost si najde. Tak by se asi dalo shrnout, co k tomu říkají odborníci. Někteří lidé ale kvůli těmto testům cestují po republice stovky kilometrů a dvakrát. Podruhé pro výsledek, který se neříká do telefonu. Anonymně a bezplatně se dělají testy kromě pražského Domu světla, také ve Fakultní nemocnici Bulovka, v českobudějovické nemocnici, v Plzni, Hradci Králové, Ústí, Ostravě a v Brně.

Potvrzuje to ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý: "Jako nevládní nezisková organizace nebo nestátní zdravotnické zařízení patříme mezi ty, kteří děláme testy již od 31. října 1999. V současné době 82 procent anonymních testů provedených v České republice je provedeno v Domě světla, což je ukázka toho, že republika přestává testovat a jediná možnost jsou AIDS centra a Česká společnost AIDS pomoc."

Jinak testy udělá každý praktický lékař, který pak vzorek pošle do akreditované laboratoře. Test platí pojišťovna, a proto není možné ho udělat anonymně. S tím mohou problém hlavně lidé v menších městech a na vesnicích. "Potom je ještě spousta odběrových míst a laboratoří, kde se testování provádí, ale tam už je to otázka byznysu. Ten test potom stojí od 350 do 1000 korun," upřesnil Miroslav Hlavatý.

Na další anonymní testování by byly potřeba další peníze. S podobným sponzoringem ale většina firem v Česku nechce nic mít. "Narážíme na situace, kdy se podaří získat firmu pro naše aktivity a odpověď ze strany firmy je: ,Prosím vás, nikde nás neuvádějte, nikde o nás nepište, nikde žádné logo, nechceme být dáváni do souvislosti s vaší činností.' Samozřejmě, česká společnost pak často přemýšlí nad tím, proč firma X spolupracuje, jestli náhodou pán XY není jeden z HIV pozitivních. Celý svět, Západ se tím chlubí. Každá firma, která pomáhá i v problematice AIDS, je nadšená, že může pomoct, ale u nás je to otázka dlouhých a dlouhých let," dodal ředitel Domu světla.

Dnes už lze s AIDS žít lépe než před 20 lety

Jsou testy na HIV infekci v Česku dostatečně snadno dostupné? Ivo Procházka z pražského Sexuologického ústavu se domnívá, že se nevyskytují případy, kdy by případný zájemce nešel na test jen kvůli tomu, že by test byl příliš drahý nebo testovací místo daleko. Jiná situace je ovšem v Praze a jiná v ostatních regionech. "V Praze je situace dobrá, ale obávám se, že v některých regionech je situace opravdu obtížná, že tam mohou být testy málo dostupné. Někdy, především pro slabší sociální skupinu, mohou být nedostatkové právě z toho důvodu, že se platí," uvedl lékař.

Teoreticky by měl testovat každý obvodní lékař. Ne však každý z nich zná veškeré další náležitosti. "Test by měl být doprovozený určitým poradenstvím, protože test v okamžiku, kdy ho odeberete, neznamená, že jste v tu chvíli HIV negativní," doplnil Ivo Procházka.

V současné době jsou v České republice k dispozici nejmodernější léky proti AIDS, které se užívají v kombinaci. "Nestačí jeden lék, ale musí se jich brát několik. Dá se s nimi docela dobře žít, ale na druhou stranu mají některé vedlejší účinky. Pořád je lepší být negativní než pozitivní, i když to už dneska není jako v 90. roce, kdy to byl téměř rozsudek smrti," dodal Ivo Procházka.

Do Prahy přiletí americký prezident Barack Obama, tedy jeden z nejstřeženějších lidí na světě. Jaká se provádějí bezpečnostní opatření ještě před jeho příletem? Nalaďte si v pátek 3. dubna Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: has , vij , lej
Spustit audio

Více z pořadu