Království za školku!

1. červen 2009
Pod kůži

Rodiče malých dětí ve svém zoufalství nad nedostatkem míst v mateřských školách vymýšlejí nejrůznější způsoby, jak tam své dítko dostat. A ty způsoby nejsou vždy povolené. Stejně jako v předešlých letech, tak ani letos do školek nedostanou tisíce dětí. Některé matky a otcové proto zkouší přihlásit dítě z více adres do více školek. Jak dlouho ale budou muset ještě rodiče vymýšlet různé triky, aby své dítě do školky dostaly?

Dostat dítě do školky je podobně tak napínavé a náročné jako na střední nebo vysokou školu. To říkají rodiče dětí, kteří potřebují svou ratolest umístit do školky. Ty jsou přeplněné a podle předběžných odhadů se do nich nedostalo až deset tisíc dětí. Zřizovatelé školek - obecní nebo krajské úřady - na situaci reagují. Děti předškolního věku do školky chodit ze zákona musejí, a proto zastupitelé obnovují zrušená zařízení a nebo navyšují počty míst ve školkách. Daleko hůř jsou na tom rodiče mladších dětí. Pro ty místo ve školkách skoro není. Některé matky tak přijdou o práci, jiné jsou rozhodnuty porušovat zákon.

Jsme v mateřské škole v Lázních Bohdaneč a ředitelku Alenu Pickovou jsme zastihli v hoře papírů. Zrovna řeší, kolik dětí se přihlásilo, kolik dětí mohla škola přijmout. "K nám do mateřské školy se přihlásilo 41 dětí, z čehož jsme mohli přijmout 29 dětí," uvedla.

Čtvrtina přihlášených dětí se tedy do školky v Lázních Bohdaneč nedostala. Stejná nebo dokonce horší je situace ve všech předškolních zařízeních v regionu. Jsou dokonce i školky, které přijmou jen čtvrtinu žadatelů. Celá horší je pak situace pro rodiče, kteří bydlí ve vesnicích kolem krajského města. Šance umístit děti do školky na vesnici je minimální, a pokud chtějí dítě přihlásit do Pardubic, mají smůlu.

"Bohužel do školky ji do školky nevzali, protože berou starší děti, berou děti, jejichž starší sourozenci už do školek docházeli. Kdybychom ji chtěli dát do Pardubic, tak vyžadují trvalý pobyt blízko školky," uvedl jeden z oslovených rodičů. "Jelikož bydlíme na vesnici za Pardubicemi, tak to problém docela je, protože je tam školek málo. Takže nám řekli, že nám holčičku vezmou až za rok. Stejně nám to situaci moc neřeší, protože vesnické školky mají pouze do tří, takže pro zaměstnaného člověka je dost nereálné to stihnout," doplnila svoji zkušenost mladá maminka.

Problém nedostatku míst v mateřských školách se týká i mladé maminky z Pardubic Romany. Dceři je zatím dva a půl roku. "Byli jsme se ptát ve školce, která je v našem obvodě, ve kterém bydlíme. Ale bohužel bez úspěchu, protože Nelinka je až lednová a v našem obvodě je o školku velký zájem, protože se tady hodně staví, jsou tu nové domky, ve kterých je spousta rodin s malými dětmi. Takže naše žádost byla zamítnuta, protože jsme až lednoví. Zájem rodičů o umístění do školky převyšoval počet dětí, který lze vůbec přijmout," přiblížila Romana.

Doplnila, že uvažovala o tom, že by její dceru hlídala sousedka, která by si vzala na starost více dětí. "Je pravda, že zrovna jedna maminka nechce svoje dítko dát zatím do školky a říkala, že s ním bude doma. Tak jsem ji říkala, že kdyby si zřídila soukromou domácí školku, tak by určitě zájem byl. O této možnosti jsme se bavili, ale byly to spíše jen teoretické úvahy," upřesnila Romana.

Zákon tuto možnost však zatím nedovoluje. Romana by ovšem přivítala, kdy se podobná péče o dítě zákonem povolila. "Určitě by to bylo lepší než dítko vozit někam za město. Půlhodinu ráno, půlhodinu odpoledne tím strávit. Určitě by to byla cesta, jak problém se školkami vyřešit," dodala maminka.

0:00
/
0:00

Ministerský návrh o miniškolkách neprošel

Čtyřleté děti musejí do mateřské školy chodit. Ty mají oproti dětem tříletým přednost. Vedení školek pak většinou dává přednost těm, o které se stará jen jeden z rodičů a nebo patří k sociálně slabším rodinám. Při volbě, které dítě do školky vzít nebo nevzít, rozhoduje také to, jestli má trvalý pobyt v části, ve které školka působí. To je několik faktů na úvod tématu přeplněné školky.

Zajistit dostatek míst v mateřských školách je na bedrech měst a obcí. Ministerští úředníci do toho nemohou zasahovat, dozvíte se, když se zeptáte na tiskovém odboru ministerstva školství, jestli mohou situaci s přeplněnými mateřskými školkami nějakým způsobem pomoci řešit.

"Je to v kompetenci samotných obcí, případně krajů. V posledním ročníku před nástupem do školy musí mateřská škola přednostně do školky přijmout. To je pravda," vysvětlila Helena Müllerová. A stejně tak zástupce ministerstva práce a sociální věcí potvrzuje, že počet míst ve školkách nemohou ovlivňovat. "Pod naši gesci bohužel nepatří."

A ředitelka odboru rodinné politiky Klára Vítková-Rulíková ale připomíná, že už před rokem vznikl na ministerstvu návrh, který by mohl situaci se školkami zlepšit. Takzvaný balíček prorodinného opatření. "Bylo by to zřizování takzvaných miniškolek firmám, obcím nebo neziskovým organizacím a umožnil by takzvanou vzájemnou rodičovskou výpomoc," upřesnila.

Zákon měl začít platit už v novém roce. To se ale nestane. A platit zřejmě nebude ani další dva až tři roky. Tedy v letech, kdy budou takzvané silné populační ročníky kulminovat. "Všechno už bylo projednáno, ale v současné době krize si myslím, že požadavek na rozpočet není příliš pozitivně vnímán," doplnila Klára Vítková-Rulíková.

Balíček prorodinného opatření byl už skoro hotový, ale padla vláda. Majitelé ministerských křesel se vyměnili. Podle šéfky odboru rodinné politiky Vítkové-Rulíkové ale tato výměna není hlavní příčinou, proč balíček spadl pod stůl. Důvodem byly peníze. Balíček obsahoval totiž i jiné návrhy.

"Jedním z nich byla sleva na sociálním pojištění pro zaměstnavatele, kteří zaměstnají rodiče s dětmi do deseti let a starší zaměstnance od 55 let na částečné úvazky. Potom bylo zavedení nové dávky, takzvaného otcovského. To všechno má vliv na finanční rozpočet," vysvětlila.

Umístit do školky dítě tříleté je v současné době v některých městských částech skoro nemožné. Jejich rodiče musejí uvažovat o školce soukromé a nebo firemní. Těch je ale v Česku velmi málo. Školné a stravné ve státním zařízení vyjde průměrně na tisíc korun měsíčně. V soukromém na pět až padesát tisíc korun za měsíc.

Na to konto Klára Vítková-Rulíková reaguje, že nechat celou tíhu se zřizování školek na městech není správné. "Nejsou nijak tlačeni kromě toho, že jejich občané potřebují školky. Aby je zřizovaly, je to pro ně finančně zřejmě nezajímavé," řekla.

V 90. letech se narodilo výrazně méně dětí než dnes. Prázdné mateřské školy se rušily a uvolněné prostory pronajímaly. Za posledních pět let ale porodnost stále stoupá. Zřizovatelé školek obnovují staré kapacity a počítají s tím, že počet dětí za pár let zase klesne. A také podle demografů je současný baby boom přechodnou záležitostí.

V úterý 2. června se budeme zabývat vyvlastňováním pozemků, na kterých jsou letiště. Nalaďte si Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: ela , DVO
Spustit audio

Více z pořadu