Kvůli chybě úředníků málem přišla o byt

8. červen 2009
Pod kůži

Prohrála soud, který musela zaplatit, jenže na to neměla peníze. Aby odvrátila hrozbu exekuce, nechala si strhávat z důchodu pravidelnou sumu. Teprve poté, co mělo být všechno zaplaceno, dostala pro ni neuvěřitelnou zprávu - exekutor dostal jen některé splátky a zbytek si nechala správa sociálního zabezpečení na svých účtech. Ze dne na den tak mohla přijít o střechu nad hlavou. To je příběh paní Kolářové z Ostravy.

Paní Libuše Kolářová z Ostravy dlužila peníze exekutorům, a proto si oddechla, když jí Česká správa sociálního zabezpečení začala strhávat pravidelné splátky z důchodu. Ty měla exekutorům posílat. Jenže všechno bylo jinak a kdyby se sama do věci nevložila, možná je z ní dnes bezdomovec.

"Byla jsem v šoku, proč mám zastavený byt. Nevěděla jsem, jestli ten byt už nakonec není prodaný," uvedla Libuše Kolářová. Státu dlužila soudní výlohy kvůli jednomu prohranému sporu. Aby jí doma nezazvonil exekutor, nechávala si měsíčně strhávat 1374 koruny z důchodu. Mimochodem, pro ni hodně velké peníze. Naposledy v červenci loňského roku.

Letos v dubnu jí zazvonil telefon a v něm se ozval zástupce firmy půjčující peníze lidem v nouzi. Řekl jí šokující zprávu. "Že mám obstavený byt a že mi pomohou s exekucí. Měla jsem za to, že to je všechno splacené. Už od srpna mi Česká správa sociálního zabezpečení nic nesrážela," přiblížila Libuše Kolářová.

To jinými slovy znamená, že Česká správa sociálního zabezpečení zadržovala peníze určené exekutorům, kteří, když je nedostali, obstavili jediný majetek paní Kolářové - její ostravský byt. Zděšená pak okamžitě exekutorům zavolala. "Bylo mi řečeno, že od března 2008 jim nepřišla ani koruna," doplnila.

Paní Kolářová si myslela, že jí na České správě sociálního zabezpečení okamžitě pomohou. Netušila, že začíná nekonečné martyrium marného vytáčení čísel. A tak paní Kolářová několikrát přišla přímo k nám do redakce. Jediné, co jsme dokázali natočit, byla reakce pracovnice infolinky. "Bohužel, spisy jsou na exekučním oddělení. U toho telefonu nesedí celý den," vzkázala paní Kolářové.

"Po hodině telefonování, když jsem se dovolala, mi bylo řečeno, že splátky jsou uhrazeny. Kde ty peníze zůstaly, jsem se nedověděla," upřesnila Libuše Kolářová. Peníze ovšem byly uhrazeny, podle toho , co zjistila u exekutorů, až dva týdny po tomto slibu. Celou tu dobu mohla přijít o byt v režii státního úřadu. To ale zdaleka nejsou všechny problémy se sociální správou.

Ono se totiž na složenky samotné tak nějak nepodařila napsat správná částka. "V červenci již nemělo být sraženo celých 1374 koruny, ale něco přes 800 korun. Když mi přišel důchod a byla sražena celá částka 1374 koruny, tak jsem se ohradila a poslali doplatek, který mi srazili neprávem," vylíčila Libuše Kolářová. Tím to ale neskončilo. "V srpnu mi srazili ten doplatek 800 korun, což už mi neměli ale srazit ani korunu. Tak jsem opět musela volat na českou správu a poslali mi doplatek s tím, že už opravdu nemělo být nic sraženo, že je to jejich chyba," doplnila.

Nebýt toho, že paní Kolářová byla kdysi účetní, kdo ví, jak by pokračovala číselná ekvilibristika České správy sociálního zabezpečení. A především, co by se stalo, kdyby přespříliš aktivní firma vydělávající na dluzích obyčejných smrtelníků, nevypátrala v katastru nemovitostí, že paní Kolářová může přijít mávnutím ruky o střechu nad hlavou? U lidí žijících hluboko pod solidním průměrem je to přeci jen drsná hra.

Exekucí na správě sociálního zabezpečení výrazně přibylo

Když Česká správa sociálního zabezpečení náhle přestala splátky exekutorům posílat, ti obstavili paní Kolářové byt. To vše zjistila až mnohem později, když se na ni obrátila firma pomáhající s exekucemi. Je pochopitelné, že byla v šoku. Těžko domýšlet, co by se stalo, kdyby ona sama nezačala problém řešit.

Česká správa sociálního zabezpečení chybu přiznala. Několik měsíců tak dávala všanc osud a jediný majetek Libuše Kolářové. "Bohužel došlo k pozdnímu poukázání nákladů exekuce na účet soudního exekutora tak, jak to vyžadoval jeho příkaz. K této situaci však došlo výjimečně a Česká správa sociálního zabezpečení se klientce omlouvá," reagoval mluvčí úřadu Kamil Vařeka.

A důvod? Jedna exekuce za druhou. "Za rok 2008 bylo na České správ sociálního zabezpečení zaevidováno 71 tisíc nových exekučních příkazů, což představuje nárůst o téměř 12 tisíc případů oproti stejnému období roku 2007," vysvětlil mluvčí.

Dnes už paní Kolářová o svůj byt nepřijde. Vše je díky náhodě a její houževnatosti vyřešeno. Tento strastiplný příběh plný paradoxů ale nesledujeme poprvé. Víte vlastně proč měla co do činění s exekutory? Před mnoha lety dostala neoprávněně výpověď ze soukromé firmy a tuto neoprávněnost potvrdily dokonce dva soudy. Jenže kvůli průtahům se oné firmě podařilo v tichosti založit firmu jinou, převést majetek, zamést stopy. Slova tehdejší správkyně konkurzní podstaty byla jasná: "Přišla jsem na to, že ve společnosti není žádný majetek, který by pokryl náklady konkurzu."

A to, že stejní lidé založí jinou firmu na výrobu toho samého, je podle právníků docela běžnou praxí. Nemusí nikomu vracet dlužnou mzdu a vzniká naopak čistý štít. "Jedná se o dva odlišné subjekty, které spolu s výjimkou společníků a předmětu činnosti, možná podobného názvu, nemá s předchozí společností absolutně nic společného," vysvětlil právník.

Co na tom, že dlužná mzda paní kolářové překročila hranici půl miliónu korun. Bývalí zaměstnavatelé jsou v klidu. "To už je dávno vyřízené. Firma zanikla. Do dneška by to asi běhalo, kdyby to naši právníci neukončili," prohlásil jeden z majitelů.

Takže paní Kolářová v zoufalství žalovala Českou republiku kvůli nevymahatelnosti práva. Tento soud prohrála a doma pak zazvonil exekutor. Tím se ale už dostáváme k příběhu, který znáte. Exekutorovi měla posílat srážky z důchodu správa sociálního zabezpečení, ale neposílala. Není toho na jednoho člověka trochu moc?

S exekutorem je nutné komunikovat

Zabýváme se zdánlivě nenápadnou chybou České správy sociálního zabezpečení. Ačkoliv strhávala paní Kolářové z Ostravy peníze z důchodu pro exekutory, přestala je odesílat a paní Kolářová mohla přijít o jediný majetek - o střechu nad hlavou. Správa sociálního zabezpečení to vysvětluje nebývalým nárůstem počtu exekučních příkazů a proto se pokusíme toto téma rozebrat. Už samotné slovo "exekuce" mnohým z nás nahání hrůzu.

Člen prezídia Exekutorské komory České republiky David Koncz uvedl, že v roce 2006 bylo nařízeno zhruba 310 tisíc exekucí, v roce 2007 asi 430 tisíc a v roce 2008 přibližně 550 tisíc exekucí. Potvrdil tak zprávy, že počet exekucí v České republice narůstá.

Lidem, které soud postihl exekucí, pak David Koncz doporučil zejména komunikovat a nejednat účelově. "Asi by bylo vhodné v době, kdy se dlužník doví o své exekuci, se nejrychleji spojit s pověřeným exekutorským úřadem a pokud možno přijít s nějakým smysluplným řešením nebo návrhem řešení. Takovým smysluplným řešením je návrh, aby byla exekuce co nejméně bolestivá pro povinného, ale také bude respektovat to, že je tu oprávněný, který někdy i roky čeká na své peníze. Povinností exekutora je řízení co nejrychleji úspěšně ukončit," přiblížil David Koncz.

Stejně tak doporučil, aby se dlužníci nevyhýbali soudním a exekutorským obsílkám, protože tím se sami stavějí do role, kdy sami nemohou ovlivnit způsob provedení exekuce. Přitom podle něho má člověk, na kterého byla exekuce uvalena, poměrně dost šancí na vyřešení problému. "U menších věcí soudní exekutor vždy vyzývá dlužníka, aby plnil na ten svůj dluh sám. To je první možnost, kdy se může povinný se soudním exekutorem spojit a začít komunikovat. Pokud tato výzva k ničemu nevede, tak soudnímu exekutorovy nezbývá než zvolit konkrétní způsob provedení exekuce a zablokovat konkrétní majetek dlužníky. Ovšem od okamžiku blokace majetku k zpeněžení uplyne nějaká doba a po celou tu dobu dlužník může komunikovat a hledat řešení," dodal David Koncz s tím, že je možné i využít bezplatné poradny zřízených exekutorskou komorou, které začnou fungovat od 1. července letošního roku.

Výměna oken se může změnit v boj s bytovým družstvem. Stačí, když zjistíte, že družstvo vybralo firmu za pět miliónů, a vy jste si našli jinou, která tu samou zakázku udělá za milióny dva. Alespoň tak líčí své zážitky lidé z Orlové, kteří se přou s bytovým družstvem . Nalaďte si v úterý 9. června Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: mrk , vij , dkf
Spustit audio

Více z pořadu