Za více peněz dostali méně internetové muziky

10. červen 2009
Pod kůži

Je pro vás internet životně důležitý? Zaplatili jste si za rychlejší internetové připojení a pak jste seděli zoufalí u počítače bez internetu? Tak toto se přesně stalo v jedné domácnosti. Trvalo dva dny, než přišel technik a závadu odstranil tak, že internet šel ještě pomaleji než předtím. Proto nás bude zajímat, jak se to mohlo stát a jestli za to může neinformovanost uživatele internetu či klamavá reklama telekomunikační firmy.

Počty uživatelů internetu rok od roku rostou. Stejně narůstá počet lidí, kteří jsou se službami telekomunikačních firem spokojeni a nebo nespokojeni. Zaměřili jsme se na tu druhou, nespokojenou skupinu uživatelů. I když i to je relativní označení, protože paní Helena byla dosud se službami firmy velmi spokojena. Rozčarování přišlo až ve chvíli, kdy si nechala zřídit rychlejší internet.

V domácnosti paní Heleny se přihodilo něco, co se děje běžně. Platí si internetové připojení, ale nedostává jej v takové kvalitě, za jakou platí. Proto jsme se vydali do malé obce asi třicet kilometrů od Prahy, kam autobus jezdí co dvě hodiny a nejbližší nákupní centrum je hodinu cesty autem. Zajímalo nás, jak k tomu došlo.

"Zavolali nám, že nám zřídí rychlejší internet, zároveň k tomu budou volnější minuty a cena bude výhodnější o necelých 300 korun včetně DPH než původní, kterou jsme měli," uvedla paní Helena. A jako většině lidí, kteří pravidelně pracují s internetem, i jí se tato nabídka zalíbila. Zavolala operátora, dohodla s ním podrobnosti a opět si říkala, jak je takové pořízení internetu jednoduché a rychlé.

"Večer v půl desáté mi přišla na mobilní telefon zpráva, že se mi mění tarif a zrychluje internet. Řekla jsem si, že to je perfektní, šla jsem se podívat na počítač a od té doby mi nešel internet," popsala začínající potíže paní Helena.

Jsme v její pracovně a zatímco si nás zvědavě prohlížejí její dvě malé děti, dozvídáme se dál, že Helena zavolala operátorku O2 O2, která jí poradila, aby si restartovala počítač, nebo vypnula a zapnula modem. Pak jí slíbila, že druhý den ráno dorazí technik a závadu prošetří. "Mám ten problém, že jsem doma na mateřské s dětmi, a jsem tak na internetu závislá, protože na něm i pracuji. Takže je to jediné spojení se světem, všechny účty, veškerou korespondenci, práci vyřizuji přes něj," doplnila.

Helena si pro svou domácnost objednala a zaplatila internetové připojení s rychlostí 8 megabitů za sekundu. Proto se jí nabídka rychlejšího internetu tak zamlouvala. Ale závada odstraněna nabyla. Internet přestal fungovat.

"Říkali, že jsem na seznamu, že to bude nejrychlejší... Když to zkrátím, tak těch telefonátů bylo několik, ale nešlo to. Když jsme se nakonec dovolali a technici nám zavolali zpátky, tak jsme se konečně dostali na 'schopného' technika, který nám internet zpomalil, a díky tomu, že nám internet zase zpomalil, tak ten internet začal chodit. Takže mi přes 48 hodin internet nešel, pořád ale platím za rychlý internet, a když se teď na ten počítač půjdeme podívat, tak tam nemám 8 mega, ale 0,6," dodala paní Helena.

Podle všeho netušila, že firma O2, jako hlavní poskytovatel připojení, se tak trochu spoléhá na to, že ve stejném okamžiku nebudou připojeni i jiní uživatelé se smlouvou na rychlejší datový přenos. Ale jak to je ve skutečnosti, to budeme zjišťovat přímo u odborníků.

Rychlost internetu omezuje technologie

Vysokorychlostní internet v Česku má víc než dva milióny přípojek. Podle statistických dat je u nás pět miliónů uživatelů. A ti pracují s internetem na základě několika druhů připojení. Nejčastěji takzvaného ADSL připojení. O něco méně častější je bezdrátové připojení. Na třetím místě pomyslného žebříčku stojí připojení pomocí mobilní sítě.

Na základě Českého statistického úřadu můžeme tak trochu tipovat, že každý druhý Čech používá internet. Ta čísla nejdou úplně přesně určit, vysvětlují námi oslovení odborníci z několika nezávislých firem na telekomunikaci. Ale v tabulkách statistického úřadu můžete vysledovat, že nejčastěji lidé využívají připojení pomocí pevných linek. A to poskytuje firma O2.

A právě nabídky této společnosti využila paní Helena z předešlé reportáže. Mluvčí firmy Martin Žabka si od nás vzal pevnou linku paní Heleny, aby vysvětlil, k čemu v jejím případě došlo. "Zmiňovaná zákaznice bohužel bydlí daleko od ústředny, je to více než 4,5 kilometru. Technologie jako taková, která je používána právě pro vysokorychlostní internet, zaručuje při takto dlouhém vedení rychlosti, které se pohybují kolem 2 Mb/s. Zákaznice tedy nemůže získat rychlost kolem 8 Mb/s. A to ne z důvodu, že bychom nechtěli, nebo by byla nějaká závada. Je to dáno limity této technologie, kterou internetové připojení využívá," řekl.

Když jsme se byli u zákaznice podívat, otevřeli jsme si stránky, kde si může člověk zkontrolovat, jakou má rychlost. Místo osmi megabitů jsme viděli 0,6 megabitů. "Je to možné. Technologie je závislá také na tom, kolik uživatelů je připojených," doplnil mluvčí. Paní Heleně ale zavolal operátor z O2 a nabídl jí zrychlení internetu. Nemůže si tudíž operátor předem zjistit, kam volá a jestli vůbec může tuto službu nabízet?

"Našim zákazníkům jsme rychlosti zvyšovali standardně. To znamená, že více než 99,9 procenta našich zákazníků, kteří využívají vysokorychlostní internet, navýšena rychlost mohla být. Bohužel zbývá jedna desetina procenta zákazníků, kteří jsou tak daleko od ústředny, že není možné jim rychlost navýšit. Samozřejmě si operátor tuto informaci zjistit mohl. Na druhou stranu, při počtu zákazníků, které máme, je to věc, která tu práci komplikuje. Tuto informaci následně ověřují technici," přiblížil Martin Žabka.

Když začneme uvažovat o tom, že svůj počítač připojíme k internetu, musíme si asi předem zjistit, jestli za takovýchto podmínek budeme ochotní uzavřít smlouvu se společností O2 nebo s jinými poskytovateli internetu. Výběr na našem trhu je už dostačně velký.

Vysoce rychlostní internet si můžete pořídit také u kabelové společnosti, jestli je tedy ve vašem dosahu. A když ne, tak na trhu se snaží být konkurenceschopní i mobilní operátoři, a ti vám nabídnou takzvané bezdrátové připojení.

Řada poskytovatelů internetu nabízí službu bez znalosti situace

Nejde sice přesně určit, kolik lidí v Česku užívá internet, podle Českého statistického úřadu jsou u nás dva milióny přípojek vysokorychlostního internetu a pět miliónů uživatelů. Ti si mohou vybírat z několik druhů připojení. Nejčastěji ale volí ale formu ADSL připojení pomocí telefonních linek.

Aleš Miklík ze serveru o českém internetu Lupa.cz uvedl, že ADSL připojení využívá stávajících telefonních rozvodů, takže pro konečnou rychlost záleží na kvalitě tohoto vedení. Zásadní roli pak hraje vzdálenost od ústředny. "Aby se připojení mohlo v dané domácnosti zprovoznit, musí být nejbližší ústředna tomu přizpůsobená. Vlivů je tam po technické stránce celá řada," uvedl Aleš Miklík.

Rovněž potvrdil, že řada poskytovatelů připojení ADSL neřeší tato technická omezení ve chvíli, kdy zákazníkovi službu nabízí. "Až když to nefunguje, nebo ve chvíli, kdy si to zákazník objedná, na místo dorazí technik a ten zjistí, že například nevyhovují rozvody nebo některé jiné parametry. Takže zákazník až se zpožděním zjistí, že tu službu nemůže dostat," doplnil odborník.

Případ paní Heleny, kdy po zrychlení internetu jí přestal fungovat úplně, není podle Aleše Miklíka výjimečný. "Rozhodně ale lze říct, že by nemělo jít o žádnou standardní situaci. Často to vychází z toho, že operátoři nabízejí tu kterou službu připojení, aniž v tu chvíli vědí, že ten který konkrétní zákazník může tuto službu dostat a odebírat. Pak z toho plynou určité frustrace zákazníků. Bohužel, s tím je nutné počítat, není to vlastnost jen u poskytovatelů ADSL, ale například i u kabelového připojení. Konkurenční společnosti mají podobně nešťastně nastavené komunikační procesy, takže se to opravdu stává," dodal Aleš Miklík.

Ve čtvrtek 11. června se podíváme na podrobnosti k případu podvodů s pronájmy bytů pomocí obálkové metody na Praze 2. Nalaďte si Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: jch , ela , vij
Spustit audio

Více z pořadu