Česká mincovna je na prodej

8. říjen 2009
Pod kůži

Jediná česká firma na ražbu mincí Česká mincovna je na prodej. Je součástí velké sklářské skupiny Jablonex Group, která patřila k největším výrobcům bižuterie na světě. V současné době skupina ukončila provoz, a tak se zbavuje svých společností. Na řadu přišla i ta jedna z posledních perspektivních. Právě Česká mincovna. Uskupení Jablonex Group už zahájilo námluvy s potencionálními zájemci ze zemí Evropské unie. Co může případný prodej České mincovny do zahraničí pro českou měnu znamenat?

Uskupení Jablonex Group už zahájilo námluvy s potencionálními zájemci ze Spojených států a zemí Evropské unie. Bude nás zajímat, co může případný prodej České mincovny do zahraničí pro českou měnu znamenat.

Když se procházíte depozitáři rozsáhlé a mezinárodně uznávané sbírky numizmatiky v Národním muzeu, uvědomíte si, že česká ražba mincí je právem uznávaná. "České mincovní území je velmi známé. Prvorepubliková ražba pětikoruny Otty Gutfreunda je světově známá a patří k jedné z nejznámějších mincí," uvedl kurátor části novověké sbírky Národního muzea Jan Boublík.

Prodej České mincovny nijak nekomentoval. Jen dodal, že ve sbírkách mají řadu pamětních medailí z Jablonce nad Nisou. "Mincí je celá řada. Je velmi těžké vybrat nějakou důležitou. Jedná se jak o stříbrné mince v hodnotě 200 korun, tak i mince zlaté," doplnil.

Většina jabloneckých věří, že Česká mincovna ve města zůstane. I kdyby ji odkoupila zahraniční firma, lidé doufají, že výrobu pamětních medailí a českých korun nevyveze jinam, shrnuje názory obyvatel města bižuterie senátorka Soňa Paukertová.

"Občané si uvědomují, že Jablonec ztrácí jednu ze svých dominant. Navíc bižuterie není soustředěna jenom ve fabrikách, je na ni navázána spousta subdodavatelů. Pokud se tato síť rozpadne, jen velmi obtížně se dá zase dohromady. Na druhou stranu se může stát, že budoucí nabyvatel se rozhodne v Jablonci dále vyrábět bižuterii a nic zvláštního se nestane," vysvětlila senátorka.

Paukertová je řadu let v zastupitelstvu Jablonce nad Nisou a potvrzuje, že město dokonce uvažovalo o odkupu České mincovny. "Zastupitelstvo nakonec rozhodlo, že město se nemá do takové akce pouštět v souvislosti s probíhající ekonomickou krizí a snížením příjmové části rozpočtu Jablonce nad Nisou," upřesnila.

Případné přemístění mincovny mimo město, například do zahraničí, by podle předsedkyně Klubu TOP 09 a Starostové mělo vliv i na další oblasti života v Jablonci nad Nisou. "Pro město je velmi důležité, že se mincovna prodává, a je důležité, kdo si ji koupí. Pro město by určitě nebylo příjemné zjištění, pokud by klesla kvalita výrobků v České mincovně, a to nejen mincí. Dodávají i medaile. V Jablonci je vyšší medailérská škola. Speciálně tato oblast výroby České mincovny je mimořádně úspěšná a je na světové úrovni," řekla Paukertová.

Společnost Jablonex Group prodává nejenom Českou mincovnu. K prodeji nabídla závody bývalé Ornely v Desné a Zásadě. Skupina prodává také areály někdejšího Jablonexu a Bižuterie. Přitom ještě před časem Jablonex Group patřil k největším výrobcům bižuterie na světě. Nejdynamičtější částí firmy je právě Česká mincovna.

"Přeji si, aby z Jablonce nezmizela. Pokud dojde k prodeji a budoucí nabyvatel zjistí, že je pro něho výhodnější, aby mincovna byla jinde, tak se bohužel nedá nic dělat. Ale pevně věřím, že zázemí Jablonce je natolik přínosné, že mincovnu neodstěhuje," dodala senátorka.

Ve hře o Českou mincovnu má být šest zájemců

Nedávno založená akciová společnost Česká mincovna převzala začátkem září výrobu oběživa, pamětních mincí a medailí v Jablonci nad Nisou. Předtím mince vyráběla stejnojmenná divize společnosti Jablonex Group. Důvodem vyčlenění mincovny byl její plánovaný prodej. Pokusili jsme se dostat přímo do mincovny.

Do České mincovny z pochopitelných důvodů vstoupit nemůžeme. Ani zaměstnanci nám nemohou poskytovat podrobnosti. "O prodeji České mincovny se jedná přibližně půl roku," uvedl obchodní ředitel továrny Libor Křapka a potvrdil, že do České mincovny nemůžeme vstoupit. "Bohužel to nejde, protože mincovna je chráněný provoz a je pod trvalým dohledem České národní banky, takže veřejnost do ní nemá žádný přístup," vysvětlil.

V provozu v současné době pracuje asi 50 lidí. "Panuje tam pracovní atmosféra, ale je těžké předjímat, jestli přijdou o práci. Samozřejmě věříme, že ne," řekl Libor Křapka s tím, že Česká mincovna neprodělává a je ziskovou společností. "Byli jsme součástí Jablonex Group a vždy jsme patřili mezi ziskové divize," řekl a dodal, že majitelé společnosti Českou mincovnu ze skupiny vyčlenili, aby mohla být prodána..

Na dotazy, v jakém stadiu je prodej České mincovny a které nebo kolik firem o ni má zájem, obchodní ředitel Libor Křapka nemůže odpovědět. Odkázal nás na společnost Patria Finance, která prodej mincovny zajišťuje. Její zástupci nám prodej potvrdili, ale ani oni nechtějí podrobnosti prodeje prozrazovat.

V kuloárech se ovšem spekuluje o šesti hráčích ve hře o mincovnu v Jablonci nad Nisou. Dva jsou z Česka a výrazným hráčem je i polská mincovna Mennica Polska.

Proto nás teď bude zajímat postoj České národní banky (ČNB) k tomuto prodeji české mincovny. ČNB je hlavním zákazníkem jablonecké mincovny. "Česká národní banka bedlivě sleduje informace. Ne samotný prodej, ale snažíme se sledovat informace o prodeji České mincovny, jehož nejsme přímými účastníky," vysvětlil šéf komunikace ČNB Marek Petruš, kterého jsme přímo na místě navštívili.

"V současné chvíli čekáme, jaké informace k nám o prodeji přijdou, s jakými informacemi nás jako svého zákazníka osloví a s jakými informacemi nás seznámí. Podle toho uvidíme," řekl Marek Petruš.

Ve chvíli, kdy by se časem začala v Česku razit eura, mincovna by od centrální banky dostala velkou zakázku. "Samozřejmě. V současné době nemáme žádné zásoby eur s českou národní stranou. To je jasné, protože nejsme členy eurosystému. Je to záležitostí investora, aby to zvážil, ne na straně České národní banky. Obecně platí, že tato otázka je relativně předčasná. Teprve ve chvíli, až bude rozhodnuto, kdy Česká republika do eurozóny vstoupí, pak se budeme moci bavit o tom, jaké technické podmínky bude nutné splnit," upřesnil Marek Petruš.

Podle něho však Česká národní banka neuvažuje, že by Českou mincovnu odkoupila. "Ve světě jsou různé modely, jakým způsobem si banky zajišťují ražbu mincí nebo zpracování hotovosti. Má to různé historické důvody a není nutné to dál komentovat," dodal.

Favoritem je polská mincovna

Prodej České mincovny, kde si nechává Česká národní banka razit kovové koruny, je ostře sledovanou záležitostí. Je to velmi prosperující společnost, která má zakázky i ze zahraničí a mohla by dostat velkou zakázku v případě přijetí eura. Teď je na prodej. Rozhodlo o tom vedení skupiny Jablonex Group. Mincovna je její dceřinou společností.

Šéf redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek se domnívá, že důvody, kvůli kterým se český sklářský průmysl dostal do potíží, je zaspání českých sklářů. "Nejsou schopni dohnat vlak, který je už jinde, než je české sklářství. To znamená, že sklářství je v těžké krizi a bude se to prohlubovat," uvedl.

Jako jedinou možnost pak vidí převzetí těchto sklářských firem zahraničními koncerny. "Jiná možnost neexistuje," doplnil.

Samotná skupina Jablonex v minulosti vykazovala stamilionové roční zisky. Tato skupina vznikla v roce 2005, kdy desenská Ornela převzala Bižuterii, Železnobrodské sklo a další firmy. "Ta fúze se nepovedla. Vlastníci, kteří získali podíly, nebyli schopni se dohodnout na dalším vývoji. Proto se firma dostala do obrovských problémů," vysvětlil novinář.

Rozprodání společnosti Jablonex Group je tedy podle něho jediné řešení. Miroslav Motejlek vysvětlil, že jednotlivé části tak získají firmy, které umějí dělat obchod. "Zároveň je dobré, že firma zastavila výrobu. To znamená, že neakumuluje dluhy. Představte si, že by firma vyráběla dál, vyplácela mzdy a kumulovala větší a větší dluhy. Bylo by to mnohem horší. To je od majitelů velmi solidní přístup," řekl Miroslav Motejlek.

O Českou mincovnu se v současné době zajímá několik firem. Pouze u jedné z nich je známo, o kterou jde a která je zároveň favoritem v této soutěži. "Je to Mennica Polska, tedy polská mincovna. Pak jsou to dvě české firmy, jejichž jména nevíme, a jsou to firmy z Evropské unie, Spojených států," přiblížil reportér.

Mennica Polska je většinově vlastněná Zbigniewem Jakubasem, což je významný polský byznysmen, za kterým jsou velké úspěchy. "Je to solventní investor, který umí dělat tento byznys, takže si myslím, že by to byl dobrý majitel. Když se podíváme na výsledky polské společnosti, tak jsou velmi dobré," dodal Miroslav Motejlek.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: ela , vij
Spustit audio

Více z pořadu