Sazka je v úzkých, nejsou peníze

18. listopad 2009
Pod kůži

Problémy největší české loterijní společnosti Sazka se prohlubují. Zjistili jsme, že se její šéf Aleš Hušák obrátil s prosbou o půjčku na svého dlouholetého přítele - posledního šéfa Svazu socialistické mládeže a dnes byznysmena Martina Ulčáka.

Loterijní společnost Sazka je definitivně v úzkých. Poté, co Sazku opouštějí banky, které pomáhají zadluženou společnost financovat, hledá už šéf loterijní firmy Aleš Hušák peníze téměř kdekoli. Podle informací Českého rozhlasu asi před čtrnácti dny požádal o finanční pomoc svého přítele, byznysmena Martina Ulčáka. Oba muže pojí přátelství ještě z dob socialismu.

Největší tuzemský provozovatel loterií Sazka se potácí na hranici přežití. Sazku dlouhodobě zatěžuje problém se splácením pražské vysočanské arény. Právě kvůli finančním potížím Sazku letos opustily věřitelské peněžní ústavy LBBW Bank CZ a Československá obchodní banka.

Loterijní společnost se ještě loni se mohla spoléhat na pomoc od zmiňovaných peněžních ústavů ve výši téměř tři čtvrtě miliardy korun. Svůj možný odchod z řad věřitelů Hušákova impéria taky silně zvažují i Raiffeisenbank a Fortis bank, u kterých měla Sazka možnost čerpat 800 miliónů korun. Krizová situace kolem Sazky nenechává příliš klidnými ani zbývající věřitele.

Šéf Sazky Aleš Hušák se podle informací Českého rozhlasu - ze dvou na sobě nezávislých zdrojů - obrátil zhruba před čtrnácti dny na svého dlouholetého přítele, obchodníka a lobbistu Martina Ulčáka. Oba zdroje, jejichž jména jsou redakci známa, ale přejí si zůstat v anonymitě, tvrdí, že Hušák po Ulčákovi žádal půjčku 600 miliónů korun.

Český rozhlas se proto zeptal, jestli může Sazka zveřejnit, s kým její ředitel o finanční podpoře jedná a o jaké sumy jde. Mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund odmítl tyto informace s odkazem obchodní tajemství sdělit. "Jsme v pravidelném kontaktu s řadou finančních institucí. Jejich portfolio stejně jako obsah jednání, které s nimi vedeme, však podléhá obchodnímu tajemství, a proto se k němu nevyjadřujeme," řekl mluvčí.

Český rozhlas se proto snažil získat i reakci Hušákova dlouholetého přítele, posledního šéfa Ústředního výboru Svazu socialistické mládeže Martina Ulčáka. Tomu se však nedalo dovolat.

Mezi obchodní partnery Martina Ulčáka patří Sokolovská uhelná, šéf Vítkovice Holding Jan Světlík a donedávna ještě Sazka. Podle informací Českého rozhlasu Ulčák Hušákovu žádost o půjčku odmítl. O vyjednáváních Aleše Hušáka už delší dobu mají zákulisní informace i někteří akcionáři Sazky. Veřejně o nich však mluvit nechtějí jako například místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. "V minulosti tady takové náznaky byly, ale tyto informace nemám a nemám je potvrzené," řekl Kejval.

Letitý úzký vztah mezi byznysmenem Martinem Ulčákem a šéfem Sazky Alešem Hušákem je postavený nejen na přátelské, ale i obchodní bázi. V roce 2000 se oba dostali do hledáčku policie. Detektivové se tehdy zajímali o údajně nevýhodný nákup akcií, které Sazka v půlce 90. let odkoupila od Ulčákovy makléřské společnosti Atlanta Safe.

Vyšetřovatelé tehdy Ulčáka i Hušáka obvinili. Obvinění bezezbytku prošetřilo Městské státní zastupitelství v Praze a státní zástupkyně následně trestní stíhání zastavila, neboť "tyto skutky nejsou trestným činem a není důvod k postoupení věcí". Hušák se tehdy bránil tím, že obchod byl pro Sazku ziskový, protože akcie prý posléze společnost vyměnila za jiné, které prodala se ziskem.

Donedávna velmi úzký vztah obou mužů dokresluje i skutečnost, že v početných provozovnách Ulčákovy společnosti Geco Tabak jsou instalovány terminály Sazky. Významnou pomoc poskytl Ulčák Hušákovi v září 2007. Sazka tehdy podepsala s Ulčákovou firmou E-Invest smlouvu o prodeji dceřiné společnosti Sazky Agro Tera. A E-Invest v rámci této transakce Sazce poskytl kauci ve výši 150 miliónů korun, čímž loterijní společnost podržel před věřitelskými bankami. Obchod však nebyl dokončen, protože od samého začátku nestál na reálných základech.

Sazce by měl pomoci stát a město

Na dohodu Sazky s bankami netrpělivě čekají sportovní funkcionáři. V letošním roce zatím svazy dostaly pouze čtyři z plánovaných dvanácti splátek. Celkem tak mají 140 miliónů korun. Přitom před výstavbou Sazka Arény si sportovní svazy rozdělovaly celou jednu miliardu.

Kolik z plánovaných 420 miliónů korun letos dostanou sportovní svazy a sdružení od Sazky? Jasno by mělo být v následujících týdnech. Klíčová jednání s bankovním sektorem netrpělivě sleduje i místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. "Hlavně bude záležet na postoji bank. Čekám, jak se jednání vyvinou, a doufám, že banky přidou s návrhem refinancování," řekl.

Podle informací Českého rozhlasu jednání nebudou vůbec snadná. Některé banky by prý dokonce mohly požadovat odvolání vedení Sazky v čele s Alešem Hušákem. Ten prý už také naznačil, že jeho odchod není vyloučen. "Doktor Hušák se sám vyjádřil, že pokud by stál v cestě nějakému pozitivnímu řešení, nebude tomu překážet. Avšak nikdo s takovým názorem nepřišel, takže je to zatím bezpředmětné," upřesnil Kejval.

Média také už začala spekulovat o jeho možném nástupci. Objevovala se jména bývalého eurokomisaře Pavla Teličky, šéfa českého tenisu Iva Kaderky nebo právě místopředsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala. Všichni tři ovšem tuto variantu vyvracejí. Kejval jako možného nástupce naopak zmínil finančního ředitele Sazky Prádlera. Ten je v současné době na služební cestě ve Spojených státech a rozhovor Českému rozhlasu odmítl.

"Dobrý den, jsem momentálně v zahraničí na služební cestě, kde jsem časově značně vytížen, a v České republice budu až v prosinci," napsal v SMS Prádler. Absence finančního ředitele v této těžké době je minimálně podivná. Akcionáři se ovšem shodují, že důležitější než první manažer Sazky bude jednání o pomoci s vládou.

"Je problém se splátkami Sazka arény. Na to bychom se měli podívat. Podle mého názoru se na tom musí podílet město a stát. V každé zemi a městě v Evropě to tak je. Nevím, proč by Praha měla být výjimkou. Dnes je těžká doba, hospodářská krize a státní rozpočet je nenaplněný, takže tomu nikdo nefandí. Ale je potřeba se podívat pravdě do očí. Taková situace teď nastala a je třeba to řešit. Uvidíme, jaká se najdou východiska," doplnil místopředseda olympijského výboru.

Je pravděpodobné, že změny ve financování sportu současná vláda Jana Fischera nevyřeší a hlavní jednání připadnou až na období po červnových parlamentních volbách. A změní se i osoby na druhé straně stolu. Své vedení totiž v příštím roce budou volit i dva největší akcionáři Sazky - Český svaz tělesné výchovy a Sokol, které souhrnně drží většinu v představenstvu Sazky. Mnoho času na rozmýšlení ovšem nezbývá. Mnohé sportovní svazy jsou už dnes ve vážných finančních problémech, jak Českému rozhlasu v minulosti potvrdil ekonomický ředitel Českého svazu tělesné výchovy Pavel Pávek.

"Nemyslím si, že existenční, ale snížení činnosti minimálně o dvacet. Snižují aparát, pronájmy místností, nejezdí na závody a nedělají velká soustředění před mistrovstvím Evropy a světa," přiblížil.

Zákon by si měl posvítit i na ostatní loterijní společnosti

Jaké informace mají minoritní akcionáři o současné hospodářské situaci ve společnosti? A jak mohou situaci změnit? Předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl neví o vyjednávání Aleše Hušáka s Martinem Ulčákem. "Nejsem členem dozorčí rady, takže bych asi nevěděl ani o vyjednávání, která jsou v běžném procesu," uvedl.

Naopak ví o situaci v Sazce. "O vyjednávání, které se týkalo prodloužení úvěrů s bankami, jsem hovořil s generálním ředitelem Hušákem někdy před dvěma třemi týdny, takže vím, že se vyjednává o tom, aby došlo ke konsolidaci úvěrů a přefinancování. Až budou jednání ukončena, budeme jako akcionáři svoláni a situace s námi bude projednána," doplnil Zdeněk Ertl.

Sazka ovšem není schopna plnit závazky akcionářům ve stejné výši jako v minulosti. Pokles výtěžku by přitom měl trvat až do roku 2021, kdy by měla být hala doplacena. "Akcionáři rozhodli, že se postaví. Je třeba vědět, že hlavním akcionářem je ČSTV, které má v Sazce 67 procent. Hlavní akcionář o tom rozhodl, má na to právo a má vůči tomu i zodpovědnost," řekl Zdeněk Ertl.

Poukázal také na to, že Sazka svůj roční výtěžek 1,2 miliardy věnuje na veřejně prospěšné účely. Přitom na trhu loterijních společností zaujímá jen 8 procent. "Stálo by za to, až se bude měnit loterijní zákon, aby se podívalo i na ostatní loterijní společnosti, které tu jsou ve stínu a v klidu," dodal Zdeněk Ertl.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: hrb , osu
Spustit audio

Více z pořadu