Děti se cpou bagetami a tloustnou

28. prosinec 2009
Pod kůži

Za posledních deset let přibylo v Česku dětí, které mají problémy s obezitou. Jedním z důvodů je, že si školáci stále častěji kupují svačiny v automatech s bagetami a sladkostmi, myslí si dietologové. A dodávají, že se kvůli automatům špatně stravují i děti, které nadváhou a obezitou ještě netrpí. Jaká jsou pro a proti těchto automatických výdejen jídla a pití na chodbách škol?

I když lékaři a odborníci na výživu už několikátým rokem upozorňují na to, že přibývá tlustých dětí, počet obézních školáků roste. Nadváhou trpí každé páté dítě ve věku od šesti do dvanácti let. Podle odborné veřejnosti to má na svědomí životní styl naší společnosti, která přestala holdovat pohybu,včetně nevhodných stravovacích návyků v rodinách i ve školách.

Děti většinou přiberou v době, kdy začnou chodit do školy. Přestanou se hýbat a začnou víc jíst, dozvídáme se od nutriční terapeutky Jitky Ruskové, kterou jsme navštívili v pražské poradně pro výživu na Karlově.

"Děti mají špatné stravovací návyky, protože jedí spoustu sladkostí, oblíbily si párky, oblíbily si jídla z restaurací, stánků rychlého občerstvení, hranolky, spoustu kečupu nebo pizzu. Na druhé straně už čas netráví venku, neběhají, nejezdí s rodiči na výlety, ale sedí u počítače a televize," vysvětlila.

Jestli to tak půjde dál, zdravotní stav českých dětí se bude už jenom zhoršovat. "Další věcí, kterou mohou rodiče udělat, je nevystavovat sladkosti dětem na očích. Nabízet jim spíše ovoce a zeleninu, protože co děti vidí, to si spíše dají. Pokud chtějí, aby rodina mlsala, mohou přejít na to, aby rodina mlsala zdravě," upřesnila terapeutka.

Počty obézních dětí sledují s obavami nejenom lékaři, ale také ekonomové. Z dětí, které trpí nadváhou, většinou vyrůstají obézní dospělí a na jejich léčbu jde dost peněz ze státní pokladny. I to je jeden z mnoha dalších důvodů, proč děti na prvním stupni základních škol budou zdarma dostávat ovoce a zeleninu.

Před pár dny na tento program Evropské unie přistoupila také česká vláda. Rozdávání ovoce a zeleniny malým dětem přímo ve školách má podle politiků pomoci snižovat počet obézních dětí. Na skladbu jídelníčku ve školních jídelnách dohlíží Česká školní inspekce. Podle mluvčího inspekce Libora Vacka se právě tento jídelníček hodně zlepšil.

"Dá se říci, že až na dílčí výjimky se většina školních jídelen snaží připravovat moderní jídelníček, vařit dětem zdravě, vařit pestře," řekl mluvčí. Ale školní inspekce nemůže mluvit do počtu jídelních a nápojových automatů, které jsou umístěny na chodbách a už vůbec ne do jejich obsahu. A právě tyto automaty jsou pro děti velkým pokušením.

"Myslím, že sušenky nezbytné nejsou. Pití určitě. Dokonce spravili i to, že tam není tolik Coca-Coly, je tam hodně ovocných nápojů. Proti tomu nemám vůbec nic. Je tady nápojový automat na mléčné výrobky, ten je bez chyby," uvádí vedoucí školní jídelny Základní školy v Londýnské paní Benešová.

O stravovacích návycích českých dětí ví své: "Z valné většiny je nabídka číslo dvě bezmasé jídlo, složené pouze ze zeleniny. S tím se málokdy chytáme." A když má dítě hlad, protože se dobře nenaobědvalo, vhodí peníze do automatu a vybere si cukrovinku, v lepším případě obloženou bagetu.

Firma platí umístění a energii

Jídelní a nápojové automaty ve školách jsou jednou z příčin obezity českých dětí, varují odborníci. Na chodbách českých škol najdete hned několik jídelních automatů. Většinou nabízejí cukrovinky a slazené nápoje.

Začíná velká přestávka, ze tříd vycházejí žáci a míří k automatům na chodbách. "Automaty jsou dobré, protože si mohu vzít peněženku a koupit si pití, když mi dojde," uvedl jeden z žáků a další dodal: "Chodím si do automatu kupovat, protože máma mi dá malou svačinu a já mám hlad."

V této škole na Praze 2 jsou celkem čtyři automaty pro asi 600 žáků. "Děti chodí pro čokoládu nebo pro horkou vodu. Nevýhodou je, že už si dávají i kafe, tomu nezabráníme," přidává se do hovoru ekonomka školy.

"Záměr firmy, která sem dala tento automat na tyčinky, byl, aby v něm byly cereální tyčinky a podobně," vysvětlil ředitel školy v Praze 2 Martin Ševčík. "Firmě se to bohužel nepodařilo naplnit. Jsme připraveni třeba na tento automat vypovědět smlouvu," doplnil.

U nápojových automatů dostane škola za každou prodanou láhev asi korunu. "Ve škole jsou placeny nájmy za umístění automatů a jsou kryty energie. To platí pro nápojové automaty obecně. Výjimku tvoří mléčný automat. Díky tomu, že se změnila dotační politika vlády v projektu Školní mléko, je mléčný automat umístěn zdarma a energii, kterou odebírá, hradí škola. Takové automaty by však ve škole měly být," upřesnil ředitel.

I vedení školy na Praze 10, kam jsme se přemístili, si uvědomuje výhody i nevýhody jídelních a nápojových automatů. "Děti mají možnost si sladkosti koupit kdekoliv, když jdou do nebo ze školy. Když je to ve škole, tak je to možná trochu víc láká. Nemyslím si však, že by to byl až takový problém," řekla ředitelka školy Jindra Pohořelá.

Potvrdila, že o výběru, rozmístění i počtu automatů rozhoduje vedení školy. "Chceme, aby automat aspoň trochu odpovídal zdravé výživě. Jsem ráda, že tu mám automat, který dává minerální vody, a automat s bagetami a potravinami, které někdy nahradí svačiny, které bohužel od rodičů nedostávají," dodala ředitelka.

Složení výrobků v automatech mohou ovlivnit ředitelé škol

I když v nápojových a jídelních automatech vidíte známé značky firem, neznamená to, že právě tyto firmy jednotlivé automatické výdejny jídla a pití provozují. Mnohé z nich spravují nezávislí provozovatelé. A ti rozhodují o umístění automatů i o tom, co v nich bude.

"Podle kodexu naší asociace by 40 až 60 procent výrobků v automatech měly naplňovat nízkoenergetické a nízkokalorické potraviny," uvedl viceprezident České vendingové asociace Martin Fabiánek.

V Česku funguje asi šest desítek společností, které s jídelními a nápojovými automaty pracují. Čtyři desítky z nich sdružuje vendingová asociace. "Automat ve škole je stejný prodejní kanál jako třeba na autobusovém nádraží nebo v obchodních centrech. Nedokážu však odpovědět, jestli vydělává více, nebo méně," řekl Martin Fabiánek.

V nápojových a jídelních automatech ve školách jsou ovšem i nezdravé výrobky, což si vedení vendingové asociace podle Martina Fabiánka uvědomuje. "S tímto problémem se potýkáme již několik let. Spolupracujeme s odborníky na zdravou výživu, spolupracujeme s odborníky na mimoškolní aktivity dětí. Nicméně část produktů v automatech není jenom nezdravá, ale část je i nízkoenergetická a nízkokalorická," upřesnil.

Každý ředitel školy, v níž má být automat umístěn, dostane nabídku se složením produktů, kterou má možnost ovlivnit. Podle Martina Fabiánka hodně záleží na rodičích, do jaké míry svého potomka seznámí se správnými stravovacími návyky. Skladbu automatu na jídlo a pití mohou zásadně ovlivnit i pomocí vedení školy.

"Také nezakážete v okruhu sta metrů od školy veškeré potraviny, cukrárny a obchodní řetězce, aby si děti nemohly koupit žádnou cukrovinku," dodal.

V úterý 29. prosince se budeme zajímat o novelu zákona o lovení zvěře v praxi. Má totiž mezery a hrozí, že se bude od Nového roku u nás pytlačit ve velkém. Nalaďte si Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu