Těžaři táhnou na Horní Jiřetín

4. prosinec 2009
Pod kůži

Horní Jiřetín a Černice se v poslední době staly nejsledovanějšími obcemi na severu Čech. Právě pod nimi se nachází přes 700 miliónů tun hnědého uhlí za stovky miliard korun, o které se mezi těžaři teď rozpoutal největší boj za několik desítek let. Obce doposud chrání těžební limity. Ty se však do několika let mohou prolomit. Ve své energetické koncepci s tím počítá už současná Fischerova vláda.

Těžební koncern Czech Coal plánuje přestěhovat Horní Jiřetín na severu Čech. Jeden z jeho spolumajitelů Petr Pudil Českému rozhlasu potvrdil, že uhelná společnost nakoupila pozemky pro všechny občany Horního Jiřetína. Hodlá na nich vybudovat úplně novou obec. Jak se žije lidem v Horním Jiřetíně, který má do několika let zmizet z mapy?

Josef Paulus žije v Horním Jiřetíně už několik desítek let. Narodily se mu tady děti, postavil si domek a vede zde místní restauraci. Jak sám říká, nikdy by se nesmířil s tím, kdyby se celá jeho rodina musela vystěhovat kvůli těžbě uhlí, i kdyby rypadla těžařských strojů měla přijet až k jeho domu. Z vesnice se prostě nehne. "Mám tři děti a všechny tu zůstaly. Manželka už má tohle za sebou. Stěhovala se ze Souše," uvedl.

Není sám, kdo svoji rodnou ves na severu Čech nehodlá opustit kvůli zájmu těžařů o uhlí pod jejich domy. Odolávat však musí, stejně jako jeho sousedé, silnému soupeři - těžařům. Ti se snaží místní obyvatele přesvědčit, aby z Jiřetína za tučnou finanční odměnu odešli. Podle starousedlíka ovšem lidé jejich výzvy nechtějí slyšet.

"Majitele domů vyzvali, abychom s nimi komunikovali. Napsali jsme jim docela drsný dopis. A nic," popsal Josef Paulus.

Horní Jiřetín, pod kterým se nacházejí stovky miliónů tun uhlí, má 2400 obyvatel. Pokud by se opravdu prolomily limity pro těžaře a Fischerova vláda by povolila vymazat tyto obce z mapy, znamenalo by to velké stěhování několika stovek rodin, vysvětlil starosta Horního Jiřetína Branko Glavica.

"Těžaři slíbili, že by se postavil nový Horní Jiřetín. Ze zákona už to nejde a žádná obec nebo město vám nepřenechá svůj katastr. Kdyby k tomu došlo, tak by části Jiřetína nabídli přestěhovat se třeba do Litvínova, části do Vysoké Pece nebo do Chomutova," upřesnil.

Na mapě ve své kanceláře pak ukázal, jak velké území by pod rypadly těžebních strojů zaniklo. Horní Jiřetín s přilehlými pozemky má 17 hektarů. Nezmizela by jenom samotná vesnice, ale i přilehlá pole.

Czech Coal je jedna z těžařských společností, která má o hnědouhelný důl s výnosem stovek miliard korun velký zájem. Proto, aby těžbu získala, je ochotna udělat cokoliv. Místním lidem chce dokonce nabídnout, že jejich město postaví znovu na zelené louce. Místo už prý našla, tvrdí jeden ze spolumajitelů společnosti Petr Pudil.

"Takové území existuje a jsme vlastníky pozemků. Máme dohodu s přilehlými obcemi o souhlasu s vybudováním takového projektu," řekl Petr Pudil.

Starosta Horního Jiřetína se však k nabídkám těžařů staví rezolutně. Odmítá s nimi vyjednávat a rozhodl se město bránit. "Máme tu krásné prostředí i krajinu. Lidé si na to zvykli a věřím, že by si těžko zvykali jinde," dodal starosta.

Je tam hodně uhlí, to je dostatečný důvod k prolomení limitů

Fischerův kabinet může být po dvou desítkách let první vládou, která prolomí těžební limity u severočeských obcí. Proti těžbě protestují i nevládní organizace Greenpeace a Hnutí Duha. Ty se dnes sejdou na jednání s ministrem průmyslu a obchodu. Jakou mají šanci přesvědčit vládu, aby se netěžilo? A jakou šanci mají naopak uhlobaroni, že se jim podaří v této lokalitě těžit uhlí?

Boj o uhlí na severu Čech sílí. Tlak na těžební limity je v poslední době stále větší. Zájem o jejich prolomení mají dva těžařské kolosy - Severočeské doly polostátního Čezu s Martinem Romanem a společnost Czech Coal ovládaná agresivním finančníkem Pavlem Tykačem.

Zatímco první má na svém dole Bílina dostatek zásob, těžba je zde naplánovaná až do roku 2037, Czech Coal skončí s těžbou před vesnicemi Horní Jiřetín a Černice zhruba za 10 let. Pokud by se limity prolomily, mohla by společnost dobývat uhlí na tomto lomu Československé armády ještě minimálně dalších 50 let.

Pravděpodobnost, že se tak stane, je veliká. "Můj názor na věc je, a samozřejmě i lidí, kteří pracovali na aktualizaci koncepce, že uhlí tam je a my ho potřebujeme. Potřebujeme ho z mnoha důvodů. Není otázka zda, ale kdy," tvrdí ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Fischerova vláda ve své nové energetické koncepci odhaduje, že už zhruba za tři roky začne uhlí na českém trhu chybět. To prý může způsobit až trojnásobné zdražení tepla. Bez dalších zásob uhlí až do roku 2050, a tedy i prolomení těžebních limitů se tak podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského neobejdeme.

"Během krátké doby nemáme šanci dosavadní zdroj - hnědé uhlí - nahradit jinými zdroji, jako je například biomasa nebo jiné obnovitelné zdroje. Proto otvíráme debatu o odblokování zásob za těžebními limity," vysvětlil mluvčí.

Stát prý podle ně nechce být závislý na dovozu paliva ze zahraničí, ale čerpat z vlastních zdrojů. Tedy než se podaří přejít do několika let na jadernou energii a obnovitelné zdroje. A podle Bartovského ho není v severočeských dolech málo. Stát čerpá data o zásobách od těžařů.

"Přesné údaje mají k dispozici těžební společnosti. V aktualizaci státní energetické koncepce uvádíme, že za územními limity těžby se na dole Bílina nachází zhruba 100 miliónů tun uhlí, v případě ČSA se jedná zhruba o 750 miliónů tun uhlí, což je dohromady asi dvacetinásobek současné roční těžby hnědého uhlí," přiblížil Bartovský.

Podle spolumajitele uhelné společnosti Czech Coal Petra Pudila je prolomení limitů na dole Československé armády pod Horním Jiřetínem nezbytně nutné. Jinak by musel těžební koncern omezovat produkci. "Pokud nedojde k prodloužení těžby, budeme ji muset snížit na dva a půl miliónu tun. Na trhu pozorujeme obrovskou poptávku našich zákazníků na zajištění dodávek tohoto uhlí," doplnil.

O důl pod Horním Jiřetínem mají zájem i Severočeské doly, které ovládá ČEZ. S uhelnou společností Czech Coal vyjednávaly o jejich koupi. Ve hře byla výměna za tepelnou elektrárnu Počerady. Jednání se však podle mluvčího Severočeských dolů Vladimíra Budínského teď nevedou.

"V médiích jsou informace o nějakých přesunech a výměnách. V tomto směru se jednalo, ale v tuto chvíli jednání neprobíhají a ani se k nim nemohu vyjádřit," potvrdil Budínský.

Branko Glavica, starosta obce Horní Jiřetín, která by měla do několika let kvůli uhlí zmizet z mapy, má na záměry těžařů jiný názor. Podle něj by se obec zbourala úplně zbytečně. "Potřebují se dostat přes Horní Jiřetín, kde by se stáčeli až k Litvínovu a na starý Chemopetrol, kde je kvalitní uhlí, je nízko a je ho tam hodně. Ale stroje se tam potřebují dostat," vysvětlil. Navíc je podle něj už uhlí částečně vytěžené hlubinnou těžbou.

Ekonom, který se specializuje na energetiku, Miroslav Zajíček má také v záměrech uhlobaronů zcela jasno. Na žádné energetické koncepci státu podle něj nezáleží, protože se hraje o stovky miliard korun. Vše v rukou drží těžaři a ti naopak nadiktují politikům, kde limity pro těžbu prolomit.

"V případě uhlí, o které se jedná, nejde o koncepci. Jde o to, že uhlí je dostupné, relativně levně vytěžitelné a je to hodnotná komodita. Je úplně jedno, jaká bude energetická koncepce. Kdyby říkala naprosto cokoliv, pokud bude pro společnosti výhodné investovat do prolomení limitu, tak to udělají," dodal.

Limity se uhlobaronům zřejmě prolomit podaří

Jakou šanci mají těžaři, že se k zásobám uhlí pod Horním Jiřetínem nakonec dostanou? Ekonomický expert Českého rozhlasu Miroslav Motejlek se domnívá, že současná vláda ještě prolomení limitů neumožní, ale další už zřejmě ano. "Nestalo by se tak snad pouze v případě, že by v příštím kabinetu byli zelení. Ti jsou jistým garantem, že limity prolomeny nebudou," řekl Miroslav Motejlek. V tu dobu se také podle něho objeví řada studií, které budou tvrdit, že prolomení limitů bude nezbytné pro energetickou bezpečnost země a podobně.

Miroslav Motejlek si přitom nemyslí, že by prolomení limitů bylo nutné. "Když se stavěl Temelín, politici říkali, že se budou moci odstavit uhelné zdroje na severu Čech. Dnes vidíme, že se uhelné zdroje neodstavily, elektrárny běží dál a tvrdí se, že je potřeba postavit další atomové elektrárny a otevřít další uhelné zdroje. To znamená, že by obce skutečně mohly zaniknout," vysvětlil.

Mezi společností Czech Coal a Severočeskými doly se již vedla jednání o prodeji dolu pod Horním Jiřetínem, kde má být uhlí za stovky miliard korun. Miroslav Motejlek v této souvislosti uvedl, že ve vedení Čezu, který je majitelem Severočeských dolů, nevěří, že Czech Coal chtěl důl doopravdy prodat.

"Czech Coal chce získat elektrárnu, aby v ní mohl spalovat vlastní uhlí. Teď elektrárnu nemají, protože neuspěli v několika tendrech. Pokud by spalovali ve svých elektrárnách vlastní uhlí, byl by zisk mnohem větší. Proto se agresivně snaží převzít elektrárnu v Počeradech," vysvětlil redaktor.

Czech Coal ročně vydělává dvě miliardy korun po zdanění. To podle Miroslava Motejlka znamená, že společnost má hodně možností a prostředků, jak politiky přesvědčit. "Uhelné společnosti například dodávají státním institucím veškerá data o zásobách uhlí. Do roku 1989 to dělal stát. Neříkám, že to dělají, ale společnosti mají možnost s daty manipulovat. Jejich pozice je tak silná nejen po stránce finanční, ale i po stránce datové," upřesnil.

Nedávno také do Česka přijeli kontroloři z Bruselu, kteří se zaměřili na polostátní podnik ČEZ. Tato akce má přitom souvislost s bojem o severočeské uhlí, míní Miroslav Motejlek. "V Česku od roku 2006 probíhá takzvaná uhelná válka. Souvisí to se vstupem Pavla Tykače do odvětví. Zhruba za 10 miliard tehdy koupil 40 procent Mostecké uhelné. Proti Tykačovi a jeho partnerům stojí ČEZ a energetický a průmyslový holding řízený Danielem Křetínským. Bojuje se o uhlí a o elektrárny. V byznysu Czach Coal zatím prohrává, ale v politice má silné postavení. Byl to právě on, kdo dokázal dostat kontrolory z Evropské komise do České republiky," dodal Miroslav Motejlek.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

mapa
Zvětšit mapu: Situace v okolí Horního Jiřetína
autor: pbe
Spustit audio

Více z pořadu