Policejní prezident Jiří Kolář

5. srpen 2004
O kom se mluví

Hostem pořadu O kom se mluví je dnes policejní ředitel Jiří Kolář, přeji vám hezký den. Policie si v posledních dnech nemůže stěžovat na publicitu. O uplynulém víkendu bylo zaznamenáno rekordní množství smrtelných havárií na silnicích, k tomu uprostřed Prahy vybuchl granát a počátkem týdne zasahovala policie proti nelegální technopárty. Která z těchto událostí vám dělá nejhlubší vrásky?

Host (Jiří Kolář): Já bych především řekl, že pokud jde o tu publicitu, tak my si nestěžujeme nikdy, myslím, že pozornost je pořád, to není jen poslední týden. Ale myslím si, že složité období jsme jakýmsi způsobem prodělali zejména v tom posledním týdnu. Byla to jednak záležitost v Praze, o které jste se zmínil, tak je ryze kriminálního charakteru, ale je velice závažná, protože v podstatě zasáhla velké množství nezúčastněných osob. A pak je to otázka technopárty, kde ta role policie není vůbec jednoduchá a já když jsem se díval do sdělovacích prostředků, jak jsou některé věci komentovány, tak mám obavu, že tam je jisté zjednodušení a rád bych to uvedl na pravou míru.

Moderátor (Ivan Hoffman): Dobře. Zeptám se vás, jestli zjistila policie nějaké nové skutečnosti o incidentu před Casinem Royal v centru Prahy?

Host (Jiří Kolář): My jsme v podstatě na počátku vyšetřování a já bych rád zdůraznil, že my nemůžeme dosáhnout nějakého izolovaného dílčího úspěchu. Ten úspěch bude tenkrát, když budeme na mezinárodní policejní spolupráci úspěšní, to znamená jednak ta země původu, to znamená Izrael, jednak Spolková republika Německo, kde zase jiný člen té znesváření skupiny zájmů zhruba před půl rokem, a policie německá také nebyla úspěšná, prostě my musíme takto spolupracovat a myslím si, že k tomu jsou teď vytvořeny ty optimální podmínky. Rád bych ale zdůraznil a to, aby posluchač věděl, prostě ten konflikt je zcela mimo území České republiky. Ten se spíše posouvá za některými osobami, ale není zde to jeho jádro včetně objednávky takovéhoto činu, včetně organizování, přípravy, to je mimo území České republiky a to je třeba, by posluchači věděli.

Moderátor (Ivan Hoffman): Je z vašeho pohledu nebývalá koncentrace kasin a heren v centru Prahy pro město spíše rizikem a nebo přínosem?

Host (Jiří Kolář): Já to řeknu takto. Já bych velice nerad kriminalizoval jakýkoliv obor nebo oblast podnikání. Nicméně existují takové oblasti podnikání, která na sebe vážou určitá rizika bezpečnostní, ať už je to otázka night klubů, ať už je to otázka hazardních heren, kasin a tak dále. To pravdou je. Ale to samotné podnikání jako takové, ono samo o sobě není kriminální, to nelze kriminalizovat nebo dělat z něho zločinecký obor. Ale to, co s ním souvisí, to znamená ty nátlakové akce, to rozdělování si sfér vlivů ze strany těch jednotlivých subjektů, takové to pozadí, které za tím, otázka toho obrovského byznysu, to je to rizikové. Ne samotné podnikání, a proto bych řekl, že u nás opravdu ne příliš vyhodnocujeme právě to, ta rizika, která souvisí s tímto podnikáním a je to úplně odděleno. Policie ví o rizicích, státní správa, tu to příliš netrápí a zabývá se tím aspektem ekonomickým, eventuelně tím servisem, tím prostě, co v teritoriu má a co jí přísluší a je to od sebe odděleno. V zahraničí už to umí daleko lépe.

Moderátor (Ivan Hoffman): Myslíte si, že policie může informacemi o aktivitách a teď přímo podsvětí, nikoli o těch podnikatelských, ovlivnit Ministerstvo financí, respektive pražského primátora, aby z bezpečnostních důvodů dejme tomu vykázali kasina někam mimo centrum města a nebo je rovnou zrušili? Umíte si to představit?

Host (Jiří Kolář): Otázka v podstatě směřuje na řešení, které přijali ve Spojených státech. Jak známo, to je obrovská země a tam je jakékoliv hazardní hry a kasina a v tomto směru aktivity jsou mimo zákon, kromě jediné lokality, a tam je všechno soustředěno. Samozřejmě...

Moderátor (Ivan Hoffman): To by se vám líbilo?

Host (Jiří Kolář): Samozřejmě je to záležitost, kdy, pak je také koncentrace pozornosti jak ze strany policie, tak ze strany zpravodajských služeb, tak ze strany těch, kteří musí dbát nad vývojem bezpečnostní situace, úplně jinak efektivní, než když my máme takové obrovské množství různě roztroušeno takovýchto aktivit.

Moderátor (Ivan Hoffman): Z té diskuse kolem, takže to by se vám líbilo, ten americký...

Host (Jiří Kolář): Určitě.

Moderátor (Ivan Hoffman): Ano. Z diskuse kolem výbuchu granátu v centru Prahy plyne, že se na vás všichni vymlouvají. O nějakých mafiánech, o nějakém podsvětí prý nikdo neměl ani ponětí. Jak se vám to poslouchá?

Host (Jiří Kolář): Mafiáni, víte, to jsou stanoviska, zase, to byla mediální stanoviska nikoliv izraelské policie, ale izraelských médií pravděpodobně...

Moderátor (Ivan Hoffman): Izraelských médií, to máte pravdu.

Host (Jiří Kolář): ...mluví o nějakých klanech a tak dále. Já bych nerad, to jsou pro mě skupiny osob, jestli mají nebo nemají kriminální minulost, to je teďka otázka jiná. Pro mě rodinný klan, já nevím, jak to vysvětlovat, já bych to nějak rád nekomentoval, nicméně proti té osobě, která v podstatě je předmětem útoku, to znamená spíš obětí, není vedeno nikde v Izraeli ani u nás trestní stíhání, takže žádnou trestní minulost nemá. Pravdou je, jak jsem řekl, že ty kolize, takové ty důvody tady těchto nátlakových násilných akcí, eventuelně tady těch atentátů, tak ty jsou zcela mimo naše území a proto si myslím, že musíme spolupracovat s izraelskou policií. Oni totiž právě podnikají v těch oblastech, které jsou rizikové z bezpečnostních hledisek, váží na sebe různé rizikové aktivity. Takhle je třeba to stavět.

Moderátor (Ivan Hoffman): Přejděme k případu technopárty. V pořadí byla už 11. Masivní policejní zásah se ovšem konal poprvé. Proč až nyní a nebo proč právě nyní?

Host (Jiří Kolář): Víte, ona každá ta technopárty je samostatným skutkovým dějem, prostě není to vždy stejné. Většinou ovšem mají shodné rysy. Shodné rysy v tom, že se tam setká větší množství osob, je to vždycky kolem 10-20 tisíc lidí mladé generace, že máme veliký problém zjistit svolavatele, zjistit organizátora, že tam mají veliký problémy se zajištěním podmínek, které by jinak museli splňovat z hlediska ekologické zátěže, z hlediska hygieny, decibely, z hlediska vztahů s uživateli, vlastníky pozemků, z hlediska ohlašování na konkrétních obcích. Ty problémy jsou tam vždycky, ale ty akce jsou opravdu různé.

Moderátor (Ivan Hoffman): Čím to bylo teď jiné?

Host (Jiří Kolář): Tato je jiná v tom, že uživatel pozemku, respektive vlastník, nedali dopředu souhlas něčemu takovému a proto ti účastníci, který se tam nacházeli, se dostali do situace přestupkové, pokud jde o účastníky. Samozřejmě organizátoři, ti jsou podezřelí z trestného činu nebo dokonce už z několika trestných činů.

Moderátor (Ivan Hoffman): Takže ti se nepřihlásili.

Host (Jiří Kolář): Ty jsme zatím nevypátrali, to je také typické pro jednotlivé ty technopárty, protože ten jejich způsob dorozumívání, svolávání, nikdy nevede k individualizaci té osoby, která za tím vším stojí, ale děláme všechno pro to, abychom zjistili. Takže proto je mylně, docela mylně ve sdělovacích prostředcích prezentováno, že jsme zakročovali vůči účastníkům technopárty. Já vás mohu ujistit, že jsme plnili pouze úkony trestního řízení, které směřovaly k zajištění věcí, buď dobrovolné vydání nebo zajištění věcí, to jsou buď komponenty nebo celé aparatury zvukové, kterými byla páchána trestná činnost tam, kde je to podezření z trestného činu, zejména ohrožování životního prostředí, eventuelně poškozování cizího majetku. To je ten obrovský rozdíl. Takhle byly instruovány všechny hlídky při příjezdech, takhle byly instruovány také všechny ty naše skupiny osob, policistů, kteří zakročovali v těch posledních dnech. To znamená plnili úkoly trestního řízení.

Moderátor (Ivan Hoffman): Vlastník pozemku podal trestní oznámení na účastníky, ale také na neznámou osobu v řadách policie za to, že nezasáhla už na začátku akce. Paradoxně by tedy teď policie měla ve vlastních řadách hledat viníka. Jak se s tímto úkolem vypořádáte?

Host (Jiří Kolář): No, to je kompetenčně tak, jestliže je podáno nebo podán jakýkoliv podnět, který má prověřovat, zda se policista dopustil nebo nedopustil trestného činu, nebo policisté, tak kompetenčně to spadá inspekci ministra vnitra a ta se tímto bude muset zabývat. Já si myslím, že to také ve velice krátké době nastane. Já jen upozorňuji na to, že celá geneze tady tohoto případu je docela složitá i z hlediska postavení policie, to jsem řekl už na počátku, i z hlediska těch dvou rovin. Jedna je přestupková, to jsou účastníci, jedna je podezření z trestného činu, to jsou organizátoři, prostě to musíme umět odlišovat a také ty aktivity policie jsou naprosto v souladu s tím, co jsem teď právě řekl a byly podřízeny tady těmto dvěma rovinám.

Moderátor (Ivan Hoffman): Před těmi těžkooděnci s vodními děly a v masivním počtu byli vysláni na místo pouhé dvě stovky, jestli jsem tedy správně zaregistroval agenturní zprávu, policistů, kteří asi neměli šanci v tom mnohatisícovém davu uspět. Neměl jste obavu o jejich bezpečnost?

Host (Jiří Kolář): No v tom je právě vidět ten argument, co jsem řekl. Totiž ten první den, kdy jsme začali plnit úkony trestního řízení, to znamená zajišťovat věci, kterými byla páchána trestná činnost, to je ty aparatury, tak v podstatě policejní orgány zajišťovaly tyto věci. A pořádkové síly tam byly pouze pro případ, na jejich zajištění bezpečnosti, pouze pro případ, že by degradovala situace tak, že by nebyly tyto aparatury dobrovolně vydávány, že by se musely zajišťovat a došlo ke kolizi. To se také stalo, těch našich zhruba 200-250 policistů, kteří tam byli, nemohli tu situaci reálně zvládnout, tady tyto úkony byly přerušeny, my jsme v podstatě ten první den zajistili takto zhruba polovinu, asi 6 těch aparatur, takže byly přerušeny tyto úkony, a pokračovalo se v nich další den poté, kdy jsme v průběhu pondělka zajistili dostatečnou sílu. Upozorňuji, že ne vůči účastníkům té akce, ale k zajištění bezpečnosti při dokončování úkonu v trestním řízení.

Moderátor (Ivan Hoffman): Dovolte ještě na závěr otázku. Jak se těšíte na svého nového šéfa, čerstvě jmenovaného ministra vnitra Františka Bublana? Taková osobní otázka.

Host (Jiří Kolář): Já pana Bublana dlouhodobě znám, prostě je to mnoho roků, a už i z dřívějšího působení, on je ve funkci prakticky ode dneška. Já si myslím, že ta spolupráce bude odpovídat především jeho dobré znalosti kooperace mezi policií a zpravodajskými složkami, ta si myslím, že je klíčová zejména v takových otázkách, jako jste zmínil incident, co se odehrál tady v Praze v neděli. Prostě myslím si, že v tomto směru je tady mnoho rezerv a že on bude ten, který se bude snažit vylepšit tady tuto spolupráci a to bude do budoucna dobrý vklad.

Moderátor (Ivan Hoffman): Na otázku, jak omezit případy, kdy někteří policisté selhávají, řekl František Bublan, že je zapotřebí těmto selháním předcházet prevencí. Jak by měla vypadat podle vás? V čem lze při náboru, výchově, přípravě policistů postupovat jinak než dosud?

Host (Jiří Kolář): To je velice široká otázka, ale trefil jste to dobře. Pakliže bychom měli proaktivně, preventivně působit, aby ta profesní, ale i ta lidská selhání byla minimalizována, pak to znamená začít od výběru k policii, pak to znamená od dobré psychodiagnostiky, aby se k nám neinfiltrovali lidé s nějakými extrémistickými postoji, aby to byli lidé, kteří osobnostně jsou vyzrálí, aby to byli lidé, kteří jsou schopni odolávat tlakům ať už korupčního prostředí nebo zátěžovým situacím, prostě je to otázka našeho resortního školství, je to otázka začleňování do pracovních kolektivů, prostě tato záležitost je velmi široká, ale pro nás je klíčové, abychom se snažili tat selhání minimalizovat.

Moderátor (Ivan Hoffman): Ale já pokud vím, tak to se už dělo, už taková ta snaha o výchovu toho dobrého policistu zde je. Co by mělo být jinak?

Host (Jiří Kolář): Je tady, ale musíme si také říci, že to je nekonečný proces. Proč? Málokdo ví, že policie prošla procesem generační obměny a po roce 90, to znamená novodobých policistů je v policii celých 70 procent, přesně je to 68 procent. To je, takováto generační obměna neproběhla v žádné tak kolosálně velké instituci, jako jsme my, z hlediska personálu, a to s sebou nese ty negativní průvodní znaky, nicméně proto je to nekonečný proces, proto musíme neustále, protože policista se nestane tím, že si obleče uniformu, policistou, ale až tím dlouhodobým působením těch regulativů, které v rámci služby fungují, těch věcí, které ty pracovní kolektivy ovlivňují a samozřejmě ty kontrolní mechanismy a tak dál. To všechno je dlouhodobé působení, to je nekonečný proces. Nelze říci, že jeden rok jsme to udělali, příští rok to dělat nemusíme.

Moderátor (Ivan Hoffman): Já vám děkuji velice pěkně za rozhovor. Hostem dnešního pořadu O kom se mluví byl policejní ředitel Jiří Kolář.

Host (Jiří Kolář): Na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu