Zásady správného čistění zubů

22. září 2003
Zdraví

Zuby si snad každý z nás pravidelně čistí. Stomatologové upozorňují, že to není jediná prevence zubního kazu nebo jiných onemocnění dutiny ústní. V prvním případě je důležité čistění zubů nejen po každém jídle, ale také výběr výživy, méně sladkostí a dostatek fluoru, říká zubní lékař Ivan Novický.

Novický: Pod pojem prevence se dají zahrnout i preventivní prohlídky, které jsou hrazené ze zdravotního pojištění jednou ročně, ideální je prohlídka dvakrát za rok.

Preventivní programy podporované Českou stomatologickou komorou ukázaly, že děti vědí o bílých zubech bobra a mnohdy si je také lépe čistí než dospělí. Jaké se u této činnosti dělají největší chyby?

Novický: Hodně často u volby kartáčku, hlavně v délce doby jeho používání, které se někdy počítá i na léta. Ideální jsou kartáčky s indikátorem, štětiny ve vhodnou chvíli začínají světlat.

Běžný kartáček se začíná třepit, měnit se má přibližně jednou za měsíc.

Novický: Mnoho lidí pečuje o zuby neúčelně. Měli by se sami zajímat u svého lékaře, jestli to dělají správně, případně své zvyky změnit a předejít onemocnění tvrdých i měkkých tkání dutiny ústní. Nejpodstatnější je čistit zuby po snídani a večer po posledním jídle.

Lékaři ještě navíc doporučují použití dentálních nití a mezizubních kartáčků.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu