Cestování a únava nohou.

1. srpen 2003
Zdraví

I dnes určitě vyjede hodně lidí na zaslouženou dovolenou. Pro někoho je taková cesta autem, vlakem, letadlem, či autobusem, pokud je delší, mnohdy utrpením. Je to proto, že mají problémy s nohama, které jsou delší dobu v jedné poloze. Jak cestovat tak, aby nás nohy nebolely? Poradí nám odborník, se kterým hovořila Světlana Popovičová:

I pro zdravého člověka je delší sezení v dopravním prostředku často nepříjemné. Při sezení máme nohy v pravém úhlu a pokud tak sedíme více hodin, může se stát, že nohy začnou otékat. Mnohem horší je to u těch, kteří už mají nějaké problémy s nohama, například s křečovými žilami, říká žilní chirurg Ota Šic:

Ota Šic: Tyto problémy mají daleko častější, protože jeden z příznaků křečových žil jsou otoky nohou. Proto pro lidi, kteří mají křečové žíly, případně nějakou dispozici, je zcela absolutně nejlepší prevencí včasné vyřešení všech problémů na nohou. To znamená před jakoukoliv cestou.

Pokud jste to ale před cestou nestihli, je dobré si případně koupit nějaký gel, anebo mast na nohy. Ti, kteří mají problémy s křečovými žilami, by rozhodně neměli zapomenout na kvalitní zdravotní punčochy.

Ota Šic: Pro dlouhé lety mezi kontinenty doporučují se pravidelné procházky v uličce, požívání dostatku tekutin, ale ne alkoholických a omezení kávy.

Ať jedeme kamkoli dopravním prostředkem, měli bychom dbát na to, abychom dlouho neseděli. Jak už bylo řečeno, je to proto, že nohy jsou v kolenou dlouho ohnuté v pravém úhlu, což může způsobit některé zdravotní problémy, říká doktor Šic:

Ota Šic: K tomu ještě navíc je oblast podkolení jamky uškrcovaná sedadlem, nebo tísněna. Takže tím pádem dochází k snížení odtoku krve a lymfy z dolních končetin a nedochází-li k pohybu a zapojování svalové pumpy lýtkové, tak tam dojde k stagnaci tekutin a tím pádem k otoku. Proto je výhodné nohy procvičovat, stoupat si na špičky, natahovat nohy, případně se projít, ale zatěžovat nohy pohybem v kotníku a v lýtku.

Při dlouhých cestách autem je dobré dělat častěji přestávky, nejlépe každé dvě hodiny a využívat je ke cvičení. Procvičit bychom ale měli celé tělo. Ve stoje je také vhodné zvedat se střídavě na prsty nohou a na paty. Ovšem i v sedě v autě můžeme propínat špičky nohou směrem nahoru a dolů. Důležité je snažit se nohy nekřížit a sedět uvolněně.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu