Grafologie a naše osobnost

21. červenec 2004
Vaše téma

Mnozí lidé mají dojem, že píší pokaždé jinak, ale dobrý grafolog svým vytrénovaným okem dokáže odlišit to, co je momentální projev a co je trvalá vlastnost a tak člověku v určité míře pomoci poznat sám sebe. Řekla nám to na úvod své návštěvy tady ve studiu redaktorka Michaela Vetešková. Ví to, protože připravovala Vaše téma o grafologii.

Ano, tyto vědomosti jsem jednak čerpala od grafologů České grafologické komory a z jejich příruček a také jsem pár otázek položila lektorce grafologie Heleně Kolářové. Co je hlavním smyslem grafologie?

Kolářová: Smyslem grafologie je zmapovat osobnost pisatele, určit jeho základní tendence i z pohledu psycho-terapeutického zaměření a zprostředkovat odbornou pomoc. Dobrý grafolog by měl doporučit dobrého terapeuta a i vysvětlit, v čem mu grafologie může pomoci.

V souvislém pojetí existuje grafologie asi sto let, ale už ve středověku nebo v době Antiky bychom se mohli setkat s pokusy, zjistit povahu člověka z jeho rukopisu. A kdybych měla být ještě přesnější - dodala bych, že v České republice dostala grafologie zelenou asi tak před patnácti lety v souvislosti s pádem totalitního režimu. Možná také proto někteří čeští odborníci, narozdíl od svých kolegů v západní části Evropy a ve Spojených státech, grafologii příliš nevěří.

Kolářová: Jsou grafosenzibilové, kteří dokážou z písma odhalit o člověku skutečně téměř všechno. Pak je grafologie jako kombinace vědy a umění, ta dokáže na základě symboliky prostoru a objevených znaků popsat strukturu osobnosti i jeho dynamiku. Dále písmoznalectví, které zkoumá pravost rukopisu nebo pravost podpisu.

Někteří považují grafology za hadače z karet a grafologii nazývají pavědou, ale tady bych také dodala, že grafologie je hlavně pomocným oborem v oblasti psychologie, jak potvrzuje grafoložka Helena Kolářová.

Kolářová: Má hodně blízko k psychologii a tato její složka není zanedbatelná. Pokud někdo studuje grafologii, určitě se neobejde bez základů psychologie.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu