Vypadávání vlasů, aplikace přípravků

28. září 2004
Zdraví

Vlasy už dávno neplní jen funkci ochrannou, jako tomu bylo dříve, ani nejsou pro člověka životně důležité, jak je tomu například se srstí u zvířat. Přesto jsme zoufalí, když nám začnou padat. Ale ne každý vlas, který najdeme na polštáři nebo v koupelně je důvod k obavám, že o vlasy přijdeme. Proč někdy vlasy padají více, než jsme zvyklí a kdy už naopak může být padání signálem, abychom navštívili lékaře? Růst vlasu je provázen třemi fázemi - růstovou, přechodnou a klidovou, které se pravidelně střídají.

Jak nám vysvětlovala doktorka Miroslava Pelechová z Ústavu lékařské kosmetiky, celý tento cyklus zajišťuje neustálou obměnu vlasů.

Pelechová: Fáze růstová trvá až několik roků, přechodná několik týdnů a klidová několik měsíců. Pokud je fyziologická situace ideální, rozložení růstové fáze je takové, že v ní je právě 40 až 60 procent vlasů. Zbylá část jich je v přechodné a klidové fázi.

Během celého cyklu samozřejmě také dochází k vypadávání vlasů - ty staré jsou nahrazovány novými. Takové padání je proto považováno za fyziologické, tedy normální. Jaký počet vypadaných vlasů za den už je ale považováno za abnormální?

Pelechová: Všichni diskutujeme, zda se jedná přibližně o 100 či 60 vlasů. Každý z nás asi pozná zvýšený výpadek vlasů. Vidíte, jestli mají malá ložiska nebo se jedná o difúznímu prořídnutí. Rozlišuje se vypadávání u pánů a dam, tam mohou být příčiny zásadně odlišné.

Jedno ale mají společné - to, že dojde ke zkrácení růstové fáze vlasů a tedy k jejich vypadávání, často souvisí s hladinou hormonů.

Pelechová: U pánů je difúzní výpadek vlasů spojený s hladinou testosteronu, u dam se mění hladina estrogenů. Jsou to situace, která jsou svým způsobem pro organismus fyziologické.

Ztráta vlasů je noční můrou mnoha mužů. Podle doktorky Miroslavy Pelechová ale existuje řada přípravků, které tomu mohou nejen zabránit, ale dokonce podpořit růst vlasů i na místech, kde už dávno nerostou.

Pelechová: Existují přípravky blokující pro vlasový folikul vliv testosteronu a umožňují při pravidelné aplikaci rostoucí vlas. Tyto přípravky se ale musí používat pravidelně a prakticky stále, proces je vratný. Nelze doufat, že po skončení nanášení přípravku by vlasy zůstávaly.

Což je také důvod, proč někteří muži volí raději transplantaci. Je nutné ale upozornit, že v některých případech se musí transplantace opakovat.

autor: sik
Spustit audio

Více z pořadu