Bércové vředy, příčiny a léčení

8. říjen 2004
Zdraví

Příčin vzniku bércových vředů je celá řada a proto je důležitá správná a dobrá diagnostika. Nejčastěji trápí populaci žilní bércové vředy. Vznikají na podkladě chronické, dlouhodobé žilní insuficience, tedy žilní nedostatečnosti. Více nám pověděl přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech Petr Arenberger.

Arenberger: Zmíněná nedostatečnost má za vinu tvorbu vředů asi z devadesáti procent. Ostatní jsou způsobeny horším prokrvením mikrocirkulace - malých cév, třeba při cukrovce, rozpadlých nádorech v oblasti bérce a podobně. Je potřeba nejprve stanovit přesnou diagnózu a pak účinně léčit.

Kdo by si na toto onemocnění měl dát nejvíc pozor?

Arenberger: Jsou různá povolání, která vyvolávají nebo zhoršují chronickou žilní insuficienci, například stomatologové, zaměstnání při nichž se musí dlouhodobě stát. Genetická zátěž je také důležitá. Tito lidé by se měli snažit vyhnout dlouhému stání na jednom místě, stoupat si na špičky a paty, v sedě dát nohy do zvýšené polohy.

Nemusí to být onemocnění jen u starších ročníků, mohou tak trpět i mladší?

Arenberger: Při souhře různých okolností můžeme bércové vředy vidět u třicetiletých jedinců, ale ze statistického hlediska jsou postiženi převážně ti starší.

Dají se úplně vyléčit?

Arenberger: Záleží na jejich původu. Jedná-li se o rozpadlý nádor, tak jeho odstraněním obtíže přestanou. Pokud se povede likvidovat příčinu, třeba snížit chronickou žilní insuficienci, nedostatečnost cév na dolních končetinách, tak se situace lepší a je šance že se bércový vřed uzavře a zajizví. Léčba je individuální, případ od případu, každému pomůže něco jiného.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu