Nová léčba dětského revmatismu

11. říjen 2004
Zdraví

Bolesti kloubů asi nikoho nepřekvapí v pokročilém věku, obecně ale revmatismus postihuje celou populaci, tedy i děti. Ty mohou trpět vážným zánětlivým onemocněním kloubů, kterému říkáme juvenilní idiopatická artritida a má řadu projevů. Složitá je situace, kdy se dítě nemůže dobře pohybovat, protože mají velmi bolestivě oteklé klouby.

Jak se nemoc projevuje i a jiné otázky jsme položili doktorce Daně Němcové z dětské kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Němcová: Příčiny vidíme ve vybavení imunitního systému, jak dalece je schopen reagovat na změny zevního a vnitřního prostředí, třeba opakované akutní infekty, kdy se tento systém může takzvaně vypotřebovat či unavit a pak reaguje tímto způsobem.

Pod pojmem revmatismus se skrývá řada diagnóz. Jedna z nich je právě juvenilní idiopatická artritida, která děti postihuje. Jde o chronickou chorobu, vyskytuje se v období jejich růstu.

Němcová: Nejvíce je to v období od 2 do 16 roků věku, kdy hodnotíme jednotlivé formy. První volba léčby závisí na lékaři, ke kterému pacient přijde. Podávají se nesteroidní antirevmatika, nejčastěji v sirupové formě, pokud není po 6 týdnech stav lepší, přistupuje se k bazální léčbě, v současné době je to metotrexát.

Jestliže nezabere ani tento lék, přistupují lékaři k biologické léčbě.

Němcová: Vytváří se léky, které mají charakter lidských imunoglobulinů a ty zasahují prozánětlivý citocin, který spouští reakci postihující kloub. To znamená kloubní výstelku, chrupavku a kosti.

Touto novou metodou se u nás léčí zatím asi 30 dětí. Je velice účinná a drahá. Cena jednoroční kůry přesahuje částku 400 tisíc korun.

Němcová: Máme přesné instrukce i kritéria, kdy můžeme tento způsob léčení zvolit. Zkušenosti s ním jsou zatím malé, důležité je, že umožní dostat dítě do stavu, kdy vypadá jako zdravé.

Více informací o juvenilní idiopatické artritidě a nové metodě léčby se dozvíte na i-mailové adrese: kloubik@volny.cz.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu