Plané neštovice, příznaky a průběh

19. říjen 2004
Zdraví

Kdo někdy prodělal plané neštovice ví, jak nepříjemné toto onemocnění může být. Projevuje se nepříjemným svěděním a navíc jim nelze předcházet. Existuje sice očkovací látka, ale používá se jen výjimečně, například u lidí, kteří chtějí cestovat do zahraničí nebo u dětí s jinými závažnými chorobami, kterým by mohly zkomplikovat zdravotní stav. Více o planých neštovicích jsme se dověděli v ordinaci kožní lékařky Miroslavy Pelechové.

Pelechová: Pokud se dětské nemoci vyskytují v dětském věku, je to daleko příjemnější než později. Děti je celkem snášejí dobře, rodiče obyčejně objeví první neštovičku, ke které zpravidla v noci přibudou další. Rozsev je v obličeji, vlasech, difúzně po celém těle, teplota se může zvýšit.

Onemocnění má inkubační dobu asi 14 dní, někdy až tři týdny. Zhruba 3 dny před samotným výsevem puchýřků se mohou objevit některé příznaky, jako je únava, bolesti hlavy nebo zvýšená teplota.

Pelechová: Zkušená maminka pozná brzo o co se jedná, svědění je veliké, místa mažeme tekutým pudrem, co možno je potřeba omezit škrábání. Kolem 14 dní onemocnění odeznívá, výhodou je, že je vysoce nepravděpodobné jeho pozdější výskyt.

Akutní fáze nemoci trvá většinou týden, výsev puchýřků bývá ukončen obvykle pátý den. Pak začínají praskat, objevují se po nich ďolíčky a na nich se tvoří stroupky, které za několik dní odpadnou.

Pelechová: U dospělých průběh nebývá tak klidný, jsou teploty kolem čtyřicítky, dostavuje se schvácenost. Hojení také není úplně dokonalé, může dojít ke vzniku drobných jizviček, depigmentací, které ale nejsou nevratné.

autor: sik
Spustit audio

Více z pořadu