Příčiny vypadávání vlasů

12. listopad 2004
Zdraví

Vypadávání vlasů, pokud jde samozřejmě o nadměrné vypadávání, je určitě nepříjemné jak pro muže, tak i pro ženy. Jedná-li se dokonce o ložiskové ztrátě vlasů, tedy alopecii areata, pak v takovém případě je určitě nejlepší navštívit odborníka. Na příčiny vypadávání vlasů jsme se zeptali přednosty Kožní kliniky Fakultní nemocnice na Kálovských Vinohradech Petra Arenbergera.

Arenberger: Je způsobeno hormonálními vlivy, ovlivněním různými chorobami kůže kštice či vlasového váčku.

Jaká onemocnění to mohou být?

Arenberger: Nejčastěji ložiskové vypadávání vlasů, které se řadí k autoimunním chorobám a dále onemocnění při kterém vznikají zánětlivá ložiska.

Vypadávání vlasů ženám po porodu je přechodná záležitost?

Arenberger: Difúzní prořídnutí je většinou spojeno s hormonální disbalancí po porodu a během laktace. Tento přechodný jev se po několik měsících spontánně upraví. Alopecia areata může někdy vypadat hodně dramaticky, ale při správné léčbě se obyčejně daří, aby ložiska opět pokryly vlasy. Záleží na správném terapeutickém přístupu.

Ženy v přechodu mívají s vlasy také problémy.

Arenberger: Může jít o kombinaci několika faktorů, ložiskové vypadávání vlasů může vzniknout v kterémkoli věku, významnou roli hraje stres. U žen v přechodu se často jedná o hormonální disbalanci, nevyváženost hormonálních hladin.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu