Jak sedět u počítače?

13. listopad 2004
iŽurnál

U počítače se většinou sedí, málokdy se pracuje ve stoje, ale i takové sezení je věda. Židle, její výška, podpěrka pod nohy, pod hlavu nám mohou práci s počítačem usnadnit anebo třeba úplně zprotivit. A můžeme skončit i u lékaře. Jaká židle a nepomůže třeba gymnastický míč?

Na tom, na čem sedíme, opravdu záleží. Pokud budeme 9 hodin denně sedět na židli příliš vysoké, anebo se naopak nemáme zády kde opřít, časem to na našem zdraví nechá stopy.

říká Stanislav Malý z Výzkumného ústavu bezpečnosti práce a doplňuje, že ví i o vyhřeznuté ploténce a následné operace. Takže jak bychom měli sedět?

A pak ještě jedna zásada:

Takže nekraďme židle od jídelního stolu. Na delší práci je důležité pořídit si křeslo.

Možná jste v časopisech už zaznamenali, že existují i inteligentní židle.

A co třeba gymnastické míče, na kterých se sedí a člověk je nucen pořád vyvažovat?

To samé platí pro klekačky. Neměli bychom na nich strávit celou pracovní dobu a hlavně nám to musí vyhovovat.

Nezapomínejme ale vyvažovat sedavou práci sportem a také dodržovat pravidelné přestávky. Nejdéle po dvou hodinách práce bychom si měli jít na 10-15 minut uvařit čaj nebo třeba dojít pro poštu.

Minule jsme chtěli, abyste nám poslali ironického smajlíka, udělala to i Zuzana Bařinová z Českých Budějovic a vyhrává tričko a hrneček od portálu Seznam. Hrajeme opět o stejně ceny: stačí, když nám napíšete, jak se jmenuje taková zvláštní židle, na které se nesedí, ale opíráme se o ni koleny. Elektronická adresa pro odpovědi zní: izurnal@rozhlas.cz.

Partnerem sobotního iŽurnálu je internetový portál Seznam.cz.

autor: ark
Spustit audio