Jak se píše e-mail?

4. prosinec 2004
iŽurnál

Zatímco běžný dopis většina z nás napíše, aniž by o tom musela přemýšlet, se zprávami elektronickými to je těžší. Ve formuláři je spousta kolonek, z nichž některé se vyplňovat musí, některé je dobré vyplňovat a jsou tu i funkce, které vám práci s poštou hodně ulehčí. A o těch zase nemusíme vědět.

Začneme těmi kolonkami: když si otevřete formulář nové zprávy v jakémkoli programu, musíte vyplnit hlavně adresu příjemce, tedy komu je dopis určen.

Z těch dalších políček je hodně důležitý předmět nebo subject.

0:00
/
0:00

A to je třeba: pozvánka na vánoční návštěvu, to je 28 znaků. Subjekt byste neměli vynechávat - právě podle něj se člověk orientuje, co vyřídí hned a co počká. Stejně tak by neměl být celý vzkaz právě jen v předmětu. I samotná zpráva by měla být stručná, nejdůležitější věci pište na začátku a text by neměl být moc dlouhý. Pokud jde o diakritiku, tak v tom není problém, můžete klidně psát čárky a háčky.

Většinou máte možnost psát buď prostý text anebo přidávat obrázky, psát barevně, používat nějaké barevné pozadí.

Když jde o dokument, dáváme ho do příloh. A ty by neměly být moc velké. Nevíme totiž, kde si bude elektronickou poštu adresát stahovat - jestli v práci na rychlém připojení, na chatě přes mobil nebo doma přes modem.

Pak jsou tu ještě omezení na serveru. Na některých pracovištích vám prostě příloha větší než několik megabytů nepřijde. Na e-mailových službách zadarmo většinou omezení nejsou, omezeni jste ale velikostí své schránky - pokud máte tedy schránku na 10 megabytů dat, větší e-mail vám nepřijde.

0:00
/
0:00

Pokud neodpovídáte hned i u jiných zpráv, je třeba odpovědět ještě ten den.

E-mail využívá většina právě teď před Vánocemi spousta lidí k odesílání vánočních přání: fotografie, které se dají jako přáníčko využít, si můžete buď pořídit sami, anebo můžete využít služby jako Postcard.cz nebo Pohlednice.cz anebo mezi službami jednotlivých portálů.

Na soutěž samozřejmě nezapomeneme. Minule jsme se ptali, co znamená zkratka www v internetové adrese. Jde o world wide web a správnou odpověď nám napsala třeba Petra Pešková z Měřína, a právě ona od portálu Seznam dostává tričko a hrneček. Ceny zůstávají i tentokrát stejné a jde o odpověď na otázku: jak se anglicky označuje předmět zprávy? Poradíme, že v některých e-mailových klientech tento termín stále najdete. Pište na adresu pořadu izurnal@rozhlas.cz.

Partnerem sobotního iŽurnálu je internetový portál Seznam.cz.

autor: ark
Spustit audio