Otékání dolních končetin

23. prosinec 2004
Zdraví

Otékání dolních končetin trápí dost lidí. Příčiny mohou být různé, pokud se to stane jednou a pak už neopakuje, nemusí jít o nic závažného. Otoky nohou se často objevují u pacientů s kardiovaskulárními chorobami, nemocemi jater, ledvin. Někdy je také způsobuje žilní insuficience, stav při nedostatečném žilním odtoku z dolních končetin.

Kalvach: Při vnitřních křečových žilách, viditelných vnějších, ortopedických poruchách, působí tady i některé léky, třeba proti vysokému krevnímu tlaku.

Upřesnil nám ještě doktor Zdeněk Kalvach z III. interní kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Při léčení otoků je potřeba zjistit jejich příčinu. Třeba při onemocnění srdce se podávají močopudné prostředky, diuretika.

Kalvach: Kde je na vině žilní systém, doporučujeme některá opatření - dlouho nestát, hodně chodit, při sezení podkládat nohy do vyšší polohy, používat elastické punčochy, případně bandáže, aplikovat pomocné léky. Při případné aplikaci diuretik je mnohdy lépe mít trochu oteklé kotníky, než použít zbytečně močopudné prostředky, které mohou způsobit inkontinenci, závratě, náhlé upadnutí a podobně.

Někdy mají otoky i mladí lidé, ale nemusí se jednat o závažnou komplikaci, častěji se vyskytují ve vyšším věku a více u žen. Pokud nezmizí nebo se opakují, je nutné zajít za odborníkem.

Kalvach: Posoudí nejde-li o nesrdeční selhávání nebo ledvinné onemocnění a v případě, že jde "jen" o onemocnění žil, doporučujeme také nasadit vhodnou životosprávu.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu