Zábavná pyrotechnika a poškození sluchu

31. prosinec 2004
Zdraví

Stále více lidí si vítání Nového roku bez zábavné pyrotechniky neumí představit. Bohužel, každoročně se stává, že právě tato zábava může způsobit závažné poranění. Zábavná pyrotechnika ohrožuje nejen člověka, který s ní manipuluje, ale i ostatní, pokud jí odpaluje někde, kde je hodně lidí. S přednostou ušní, krční a nosní kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech Alešem Hahnem jsme si na toto téma povídali.

Před člověka náhle spadne petarda, je nějak ohrožený?

Hahn: V první řadě hrozí popáleniny a často utrpí náhlou hluchotu nebo náhlé zahlušení ucha. V krajním případě to může skončit trvalou hluchotou.

Měl by člověk při ohlušení jít k lékaři?

Hahn: Mnoho zahlušení spontánně odezní během asi 30 minut. Jestliže trvá několik hodin, jedná se o vážnější postižení sluchového orgánu a potřeba je pomoc odborníka, pacienta je často nutné hospitalizovat. Takových lidí máme hodně, zvláště v první lednové dekádě. Úrazy vzniklé v uzavřeném prostoru jsou ještě komplikovanější, dochází k odrazu akustické energie. Vše se může vrátit k normě, ale je potřeba přijít co nejdříve.

Co se může stát při otálení?

Hahn: Hrozí vznik trvalé sluchové ztráty a k tomu se druží mnohdy takzvaný tinitus, vnitroušní šelest, který má někdy frekvenci sluchové ztráty. To jsou trvalé a svízelné sluchové poruchy s velmi limitujícím faktorem pro životní komfort pacienta.

Ty už se odstranit nedají?

Hahn: Přijde-li pacient s tinitem pozdě, tak už s tím příliš mnoho nenaděláme.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu