HandyCamping 14. října 2004

14. říjen 2004
HandyCamping

Živé vysílání HandyCampingu mělo několik hostů. JUDr. Zdena Cupková, senátorka Daniela Filipiová a MUDr. Milan Šůra diskutovali na téma, do jakých situací se mohou dostat rodiče, kteří nechtějí využít ústavní péči a rozhodnou se, že budou sami doma pečovat o své dítě se zdravotním postižením.

Zdena Cupková měla před třiceti lety úraz, jehož následkem byla amputace. Už několik let se stará o matky s postiženými dětmi. Podmínky, které má matka zdravého dítěte, se s podmínkami matky pečující o postižené dítě nedají srovnávat. Péče o dítě zdravotně postižené je většinou na celý život, a když matka onemocní nebo už na péči nestačí, musí dát dítě do ústavu.

Daniela Filipiová je po nemoci na vozíku. Zmiňuje se o přípravě nového Zákona o sociálních službách, měl dát možnost zdravotně postiženým vybrat si takovou službu, která jim bude vyhovovat. Bohužel ho vláda opět odložila. Statistika přitom udává, že Česko má v poměru s ostatními státy Evropy největší počet míst v ústavech pro zdravotně postižené na počet obyvatel.

Milan Šůra má dva syny. Jeden studuje vysokou školu a druhý je zdravotně postižený. Milan Šůra vybudoval v Liberci domov pro lidi s mentálním postižením, jehož součástí je i tkalcovská dílna. Účelem je umožnit těmto lidem vlastní život.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha
. Nebo na email: hc@rozhlas.cz.

autoři: jon , Veronika Žilková
Spustit audio