Normy pro hluk, bariéry

3. únor 2005
Vaše téma

Hluk, který vydávají startující nebo přistávající letadla je jistě nepříjemný, zvláště když bydlíte v blízkosti letiště a musíte ho poslouchat denně. Co se týká hluku, nejde samozřejmě jenom o letadla. Nepříjemný může být jakýkoli zvuk, který se opakuje a který nemůžete nijak ovlivnit. Na druhou stranu ale existují závazné normy pro maximální hranici hluku.

Každý nechtěný zvuk se dá považovat za hluk. Tak to říká oficiální definice Světové zdravotnické organizace. Zjednat absolutní ticho samozřejmě nejde a kdyby, tak i to by asi bylo nepříjemné. Takže hluk pod třicet decibelů ještě považují předpisy za přípustný. Právě oněch třicet decibelů maximálně je stanoveno pro obytné místnosti v noci, tedy od dvaadvacáté hodiny večerní do šesté hodiny ranní. Ve den je to potom o deset decibelů víc.

Šišma: Třiceti decibelová hranice noční je hodnota, kterou většinou přesahuje i hlasitý mechanický budík a je to hluk, který by třeba přes den slyšet nebyl. Čtyřicet decibelů má už zřetelný zvuk a je dobře slyšitelný. Vysvětluje Petr Šišma z pražské hygienické stanice s tím, že venku je povolená hranice hluku o něco vyšší, v noci 45 decibelů a ve dne 55.

Šišma: Pětačtyřicet decibelů je tichá část města, není slyšet veřejná doprava, 55 decibelů je hodnota, která by se dala srovnat s hlukem uvnitř bloku obytných domů a 55 stačí nazpívat i hodně kosů.

Aby se normy nepřekračovaly odpovídá vždy provozovatel, tedy majitel silnice, železnice nebo jiného zařízení, které hluk produkuje. Jestliže povolenou hranici nedodržuje, musí zjednat nápravu, například v případě hlučné silnice poblíž obytných domů.

Šišma: Tam lze postavit protihlukovou stěnu, val nebo komunikaci zapustit do terénu. Kde to nejde, je nutné přistoupit k protihlukovým opatřením na objektech, nejčastěji zlepšení akustických možností oken, jejich tlumivých vlastností.

To musí udělat provozovatel komunikace na vlastní náklady, tedy nová okna zaplatit. Ovšem co je důležité připomenout - úroveň hluku se neposuzuje v konkrétním okamžiku, ale v průměru za celý den nebo noc. A navíc, zmíněné předpisy se netýkají hluků, které se vyskytují ojediněle a nepravidelně.

Šišma: Samozřejmě si někdo uřízne pár prkýnek na cirkulárce a jinak je ticho, tak hladina vyjde nízká.

Taková věc se potom dá řešit obecní vyhláškou, která vymezí určité hodiny, kdy je možné používat sekačku nebo cirkulárku. Ale pokud by vaši sousedé používali hlučné stroje nebo přístroje denně, můžete se samozřejmě obrátit na hygieniky a nechat si hladinu hluku změřit.

autor: alh
Spustit audio

Více z pořadu