Dobrý a špatný cholesterol

4. únor 2005
Zdraví

Každý určitě ví, jaké má číslo bot nebo číslo auta, či dokonce svého konta. Ale zkuste si teď sami říci, jakou máte hladinu cholesterolu v krvi. Naprostá většina to určitě vědět nebude, při tom je to pro naše zdraví docela důležité. Proto jsme se předsedy České kardiologické společnosti profesora Jaromíra Hradce zeptali, proč je to dobré vědět a co zvyšuje jeho hladinu.

Hradec: Vyšší hladina nebo nevhodné složení tukových látek v krvi je jedním z hlavních rizikových faktorů ischemické choroby srdeční a jejích komplikací, včetně infarktu myokardu. Pokud jedinec o možném problému neví, tak s ním nic nedělá.

Kdy hovoříme o vyšší hladině cholesterolu?

Hradec: Normální hodnoty se liší podle pohlaví a věku. Pro nás je důležitější číslo, které říká, kam by měl celkový cholesterol klesnout u někoho, kdo už je nemocný. Toto číslo je 5 milimollů na litr, tedy pod ním.

Existuje pojem dobrý a špatný cholesterol, jaký je rozdíl?

Hradec: To je řečeno laicky, špatným se nazývá LDL cholesterol, ten nese kardiovaskulární riziko a dobrým HDL, to je frakce, která riziko snižuje.

Dnes si můžeme koupit potraviny s označením, že snižují hladinu cholesterolu, třeba rostlinné tuky. Je označení pravdivé?

Hradec: Neodvážil bych se tvrdit, že tak mohou působit všechny výrobky na kterých je to napsáno. Ty, které tak působí mají schopnost snížit hladinu cholesterolu řádově o 10 až 15 procent. Jde o malé snížení, doporučené léky jsou účinnější, kolem 50 i více procent. Nutná je u některých pacientů kombinace obojího - dodržovat nízkocholesterolovou dietu a užívat léky.

Pokud je někdo zdravý a chce mít správnou hladinu cholesterolu v krvi, jak se má stravovat.

Hradec: Měl by zdravě jíst, to mimo jiné znamená snížit příjem živočišných tuků, ty jsou největším zdrojem cholesterolu a také vaječných žloutků. Lidé si často neuvědomují, že hodně živočišných tuků se najde v uzeninách, tučných sýrech, šlehačce, plnotučném mléku a podobně.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu