Dámské boty a zdravé nohy

8. únor 2005
Vaše téma

Co říkají lékaři nové módě dámských střevíců, které jsou nízké v nártu a špičaté? Člověk vidí, jak jsou dámské nožky zkroucené a asi se to neobejde bez zdravotních následků. Co tedy na to ortopedové? Tolik citát ze zmiňovaného dopisu. Když ženy nakupují boty, rozhodují se mezi dvěma věcmi. Diktátem módy a pohodlím. Pražský ortoped Martin Jeřábek říká, že je velmi těžké skloubit dohromady právě módnost a pohodlí a ženy dávají většinou přednost módě.

Martin Jeřábek: Když se na to dívám z pohledu muže, tak já nevím, pohled na krásnou ženskou nohu, štíhlou, udržovanou, v nějaké elegantní lodičce, tak to je moc pěkná věc. Nicméně když se na to podívám z pohledu ortopeda, tak je to přesně opačně, protože vidím, jak ta žena asi zřejmě v takové botě trpí a vidím, jaké následky to potom může přinést.

Ty následky mohou končit až operací. V jednom obchůdku s botami jsem si udělala malý průzkum a byla jsem celkem překvapená. Většina oslovených žen dává přednost pohodlí.

Projev obyvatel: No já se snažím pohodlí, teda, no a tak nějak i tý módě, tak nějak napůl, no.

Pohodlí.

Takže si kupujete třeba jaké botky, kdybyste je popsala?

Projev obyvatel: Sportovní u Bati.

Určitě svýmu pohodlí. Já bych si nekoupila ani podpatek samostatnej, ani úzkou špičku, takže úzká špička dohromady s podpatkem, to je úplná hrůza. Ani náhodou.

Ne, já pohodlí, teda.

Ale když jsem vešla do obchodu s oblečením pro mladé dívky, odpovědi byly hned jiné.

Projev obyvatel: No tak radši spíš móda, no než pohodlí.

Kdybyste mohla třeba popsat, jaké botky máte na sobě, posluchačům?

Projev obyvatel: No, tak teď mám na sobě kozačky s vysokým podpatkem.

A jsou vám pohodlné?

Projev obyvatel: No, jsou, docela jde to.

A jak dlouho v nich třeba můžete vydržet? Celý den třeba?

Projev obyvatel: To určitě ne. Jako tak 4 hodinky maximum.

Ovšem nemůžeme říct, že mladé dívky jednoznačně dávají přednost módě a starší ženy pohodlí. Z omylu mě vyvedla prodavačka z obchodu, kde prodávají zdravotní obuv.

Projev obyvatel: Mladá nebo stará, každá si vezme prostě jaký má nohy. To nejde jako říct. Ve vašich letech třeba si vezme i tajdel zdravotní botu. Ale módní si vezme i stará ženská.

I ženy kolem 25 let mohou mít nohy zničené a naopak. Problémy s nohami nesouvisí tedy jen s věkem, ale také s profesí, nadváhou a nošením závadné obuvi. Každopádně pro všechny ženy a dívky platí to, že boty je nutné během dne střídat a také doma nosit pohodlné boty. Pokud jde o nákup bot, rozhodně se vyhýbejte tržištím a nakupujte boty spíše odpoledne, kdy je noha oteklejší. Když už mluvíme o nakupování, Martin Jeřábek je smutný z toho, že z obchodů zmizely takzvané půlky, tedy 38,5, 34,5 a podobně. A že naopak v jiných zemích mají dokonce šířky.

Martin Jeřábek: Když přejedeme naše hranice na západ, tak vopravdu v kvalitních obchodech, než si obujete botu, tak vám prodavač nohu změří a na každou velikost máme i tři šířky, což u nás bývalo kdysi za pana Bati, ale bohužel teď se to úplně vytratilo.

Závěrečné shrnutí je asi takové - vybírejte takové boty, ze kterých vás nebolí nohy a pokud je to možné, přezouvejte se třeba i na cestu do práce.

Martin Jeřábek: Známe příklad, že jo, i z filmů tady, americké dámy, které cestují do práce, manažerky, mají krásný slušivý kostým a k tomu kecky, že jo. Oni vědí, že to je správné a většinou tyto dámy potom nemají takové problémy jako u nás.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu