Děti a léčba antibiotiky

25. únor 2005
Zdraví

Chřipkových onemocnění, ale i akutních nachlazení stále přibývá. Lékaři doporučují léčbu paralenem, dostatek tekutin a vitamínů, nejlépe v přírodní podobě. Mnoho lidí se domnívá, že na tato onemocnění zabírají antibiotika a tak je mnohdy od lékařů vyžadují. Týká se to i rodičů, kteří s nemocnými dětmi přicházejí k dětskému lékaři. Jaký mají názor zdravotníci nám řekla dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Cabrnochová: Domnívám se, že v České republice, zvláště v primární péči mezi praktickými dětskými lékaři velmi významně poklesla spotřeba antibiotik. Trendem by měl být návrat k významným penicilinům, protože tato antibiotika dobře fungují, bakterie jsou na ně citlivé. Dokud je budeme používat, situace se nebude nijak dramaticky měnit, to znamená nebudeme muset přistupovat ke stále nákladnějším antibiotikům s daleko širším spektrem působnosti.

Antibiotika se ordinují v případě bakteriálních nemocí, ne u viróz, přesto je pacienti někdy vyžadují.

Cabrnochová: Na virózu antibiotika rozhodně nezabírají, máme i pomocné přístroje, které nám pomohou určit, zda jsou opravdu nezbytná. V případech, že máme podezření, že se jedná o virovou záležitost, tak antibiotika rozhodně nenasazujeme.

Některé děti jsou na tyto preparáty alergické, jak se postupuje v takových případech?

Cabrnochová: Často alergie není dostatečně prokázána, je potřeba hodně zvážit, zda dítě alergické skutečně je, zvláště na penicilinovou řadu antibiotik, dá se to v laboratoři lehce zjistit. V případě skutečné alergie se může použít jiná řada antibiotik, která jsou vhodná. Česká republika patří, co se týká rezistence na antibiotika, mezi evropský průměr, například ve Francii rezistence hodně stoupla a to vede k dalšímu očkování, které se u nás provádět zatím nemusí. Jedná se třeba o pneumokokové infekce, kde penicilinová antibiotika jsou tady ještě účinná.

Co hrozí dítěti, které často antibiotika užívá?

Cabrnochová: Každá antibiotická terapie má důsledky na populaci. Jestliže by naše děti dostaly antibiotika často, celkově se bakterie vyskytující v populaci stávají méně a méně citlivými k těmto antibiotikům. Každé léčení má i své vedlejší účinky, nasazení antibiotik může vést i k určitým komplikacím, někdy se jimi zabíjí jinak organismu prospěšné bakterie.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu