Jak se ubránit lymské borelióze

30. srpen 2001
Zdraví

Následující příspěvek se týká klíšťat. I letos jich je hodně, měli bychom si na ně dávat pozor. Znamená to dobře, hlavně správně se obléknout, jdeme-li do přírody a také se prohlížet. Nakažená klíšťata přenášejí nejen klíšťový zánět mozkových blan, ale i lymskou boreliózu. Právě o ní si s doktorkou Dagmar Hulínskou z Národně referenční laboratoře pro lymskou boreliózu pražské Státního zdravotní ústavu povídala Světlana Popovičová.

Popovičová: Jak dlouho se vyvíjí lymská borelióza a kdy se objeví po tom zakousnutí klíštěte.

Hulínská: To je velmi různé a záleží to na obranyschopnosti daného jedince. V některých případech se zarudnutí objeví do několika dnů, tj. vlastně provotní obrana organismu proti vniknuté infekci boreliové - překrvení a prosvítání těch překrvených cév na povrch kůže . To je zánětlivá reakce. V jiném případě se ovšem zarudnutí nevyvine a dojde k jiným příznakům, např. k zánětu hlavně lícních nervů, to může nastat velice záhy i několik dnů po přisátí klíštěte, vzhledem k tomu, že borelie jsou schopné pronikat po periferních nervech do centrálního nervového systému.

Popovičová: Může se stát, že člověk onemocní boreliózou, nebo lékaři přijdou na to, že člověk prodělal boreliózu, třeba i po delší době?

Hulínská: Tak bohužel ano, protože právě u lidí, u kterých se nevytvoří erytém a to je u 40 % až 50 % nakažených, bohužel některé příznaky počáteční mají charakter chřipky, s bolestmi svalů, s malými bolestmi kloubů a únavou, což nemusí lékař přičítat právě borelióze, zvlášť v případech, kdy pacient neví, že by byl pokousán klíštětem.

Popovičová: Může to skutečně nevědět, že byl pokousán klíštětem. My upozorňujeme na to, že po vycházkách v přírodě bychom se měli pořádně prohlédnout...

Hulínská: Nemusí to vědět, protože nymfa, tj. druhé stádium vývoje klíštěte je velmi malých rozměrů a může odpadnout během několika hodin i 24 hodin samo.

Popovičová: Jestli má člověk příznaky, že je malátný, unavený, jsou tam i ty příznaky chřipkové, neví, nebo si není jistý, že ho kouslo klíště, tak jak by měl postupovat, jestli že mu lékař předepíše pouze anopyrin...

Hulínská: To je právě na lékařích. Lékař by v případech právě té bolesti svalů a kloubů, měl nechat vyšetřit pacienta serologicky na lymskou boreliozu, většinou se tak děje.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu